Πήρε «μπροστά» ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 3΄
Πήρε «μπροστά» ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια στασιμότητας ο εξωδικαστικός μηχανισμός για επιχειρήσεις και επαγγελματίες και αγρότες άρχισε και αποκτά δυναμική. Οι εντάξεις μετά τις βελτιώσεις που επήλθαν προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς.

Με την ολοκλήρωση της ένταξης τους στον εξωδικαστικό, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες παίρνουν βαθιά ανάσα, καθώς αποκτούν ξανά φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τη δραστηριότητά τους.

Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης η επιτάχυνση  αποδίδεται στην βελτίωση και στην αυτοματοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Μηχανισμού. Μέχρι πρόσφατα οι σχετικές διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες γίνονταν χειροκίνητα και απαιτούσαν πολλά δικαιολογητικά.

Πλέον η πλατφόρμα παρέχει σχεδόν όλα τα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή και έτσι δεν χρειάζεται κάποιος να μαζέψει από την αρχή όλα τα δικαιολογητικά. Οπότε η διαδικασία έχει γίνει πολύ πιο εύκολη και πιο γρήγορη, ειδικά για τις απλές περιπτώσεις.

Ένα άλλος παράγοντας επιταχύνει τις αιτήσεις είναι ότι στις 31/21/2018 λήγει ο νόμος του εξωδικαστικού μηχανισμού.  Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να κριθεί τελικά το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης ληξιπροθέσμων οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να αποστείλει τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που θα τεκμηριώνουν την καλή πορεία του εξωδικαστικού και υπάρχει αισιοδοξία ότι οι θεσμοί θα δεχτούν παράταση του νόμου και για το 2019.

Η κυβέρνηση, πάντως, στο πλαίσιο ενός προεκλογικού πυρετού, το 2019 θα επιδιώξει να διαμορφώσει συνθήκες για επιμερισμό των οφειλών σε ένα πλήθος δόσεων που μπορεί να φθάνουν και τις 100 και οι οποίες θα έχουν πολύ ελαστικότερα κριτήρια από αυτά του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, του υπουργείου Ανάπτυξης οι υποθέσεις επιχειρήσεων ή επαγγελματιών που έχουν πάρει το «πράσινο φως» για ρύθμιση των χρεών τους σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία έχουν φτάσει στις 1.104.

Μέχρι σήμερα, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης 59.077 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, έχουν υποβληθεί 5.565 κι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους οι 1.104.

Μοιραστείτε το άρθρο