ΠΑΚΟΕ: Καταλληλότητα νερών σε Αλεποχώρι-Ψάθα-Πόρτο Γερμενό

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 3΄
ΠΑΚΟΕ: Καταλληλότητα νερών σε Αλεποχώρι-Ψάθα-Πόρτο Γερμενό

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα για την ποιότητα των υδάτων στο Αλεποχώρι, στο Πόρτο Γερμενό και στη Ψάθα.

Η μεγάλη  έρευνα  που αφορά τις παραλίες και τις λίμνες σε πανελλαδικό επίπεδο, άρχισε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουλίου.

ΠΑΚΟΕ: Καταλληλότητα νερών σε Αλεποχώρι-Ψάθα-Πόρτο ΓερμενόΤο ΠΑΚΟΕ θα δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες των νερών, για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες που μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα, χωρίς να βάζουν την υγεία την δική τους και των παιδιών τους  σε κίνδυνο.

Οι δειγματοληψίες αυτές, γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, (χημικοί, βιολόγοι κλπ.)

Από κάθε σημείο, συλλέγονται δείγματα νερού. Στη συνέχεια τα δείγματα αυτά, μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά με τα αποτελέσματα των υδάτων κολύμβησης μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ στα εξής τηλέφωνα: [highlight color=”yellow”]2108100805[/highlight],[highlight color=”yellow”]2108100804[/highlight] και [highlight color=”yellow”]6944415875[/highlight].

Τα αποτελέσματα:

pakoe-psatha
ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ 21/06/2017
ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ-ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟ-ΨΑΘΑ (κλικ για μεγεθυνση)

 

 

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα στα νερά κολύμβησης

 

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε 12 σημεία. Από τα δείγματα που ελήφθησαν τα 3 βρέθηκαν κατάλληλα και τα 9 ακατάλληλα.


ΧΑΡΤΕΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

Αλεποχώρι, Ψάθα

 Καταγραφή

 

Πόρτο Γερμενό

 Καταγραφή

 Τι αναφέρει η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ

Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες νερού στις 21/06/2017  με τις παρακάτω συνθήκες:

Οι δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα από το κράσπεδο στη Λίμνη και σε βάθος 20 εκατοστά.

Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης  του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού πληθυσμού βακτηρίων E.coli, των ολικών κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκων, στο αρχικό δείγμα έγινε  με την μέθοδο  Διήθησης  δια μέσου μεμβράνης πόρου 0,45 μm συγκεκριμένης ποσότητας (100mlδείγματος νερού).

Τα αποτελέσματα της εκτιμήσεως των μικροβιακών πληθυσμών που παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες εκφράζονται ως αριθμός βιώσιμων μονάδων, δηλαδή σε Colony Forming Units (CFU)  ανά 100 ml δείγματος νερού (cfu/100 ml).

Οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία από το μολυσμένο νερό

Εάν το νερό που απολαμβάνουμε κάνοντας μπάνια στη θάλασσα, δεν είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς, τότε είναι δυνατόν να γίνει το αίτιο μεταφοράς, διασποράς και μετάδοσης στον πληθυσμό παθογόνων μικροοργανισμών και επομένως να γίνει πρόξενος εκτεταμένων επιδημιών υδρικής προελεύσεως. Οι μικροοργανισμοί που έχουν ενδιαφέρον για την ποιότητα του νερού από άποψη υγιεινής είναι κυρίως οι ιοί, τα βακτήρια, τα πρωτόζωα και οι έλμινθες (helminthes) ή παρασιτικοί σκώληκες.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά με τα αποτελέσματα των υδάτων κολύμβησης μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ στα εξής τηλέφωνα: 210 – 8100805 και  210- 8100804 και   6944-415875

Μοιραστείτε το άρθρο