Πολιτιστική Πρωτεύουσα… 2023 η Ελευσίνα

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 2΄
Πολιτιστική Πρωτεύουσα... 2023 η Ελευσίνα

Τη μετακίνηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ελευσίνας στο 2023 αντί του 2021 προτείνει για την ελληνική διοργάνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού η Κομισιόν πρότεινε χθες τη μετακύλιση των πολιτιστικών πρωτευουσών σε μεταγενέστερο χρόνο από τις ημερομηνίες που είχαν επιλεγεί για τις πόλεις της Ευρώπης. Ετσι, προτείνεται η παράταση του έτους για τη Ριέκα (Κροατία) και το Γκάλγουεϊ (Ιρλανδία) έως τις 30 Απριλίου 2021, η μετακίνηση του Νόβι Σαντ (Σερβία) στο 2022 και η μετακίνηση των Τιμισοάρας (Ρουμανία) και Ελευσίνας στο 2023.

«Ευελπιστώ ότι, όσον αφορά τις πόλεις Νόβι Σαντ, Τιμισοάρα και Ελευσίνα, ο επιπλέον χρόνος θα δώσει τη δυνατότητα στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού να ανακάμψουν από τη σημερινή ύφεση και να κινητοποιήσουν σχετικές επενδύσεις, μεταξύ άλλων και μέσω της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Την πρόταση υποστήριξε και η Ευρωπαία επίτροπος Πολιτισμού, Μαρίγια Γκάμπριελ, τονίζοντας ότι ο πολιτισμός και οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες έχουν πληγεί σκληρά από την πανδημία. Για να αποκτήσει ισχύ η πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ε.Ε., ώστε να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Η πρόταση για τη μετακίνηση της Ελευσίνας στο 2023 δεν αποτελεί έκπληξη –το ζητούσε εδώ και καιρό ο ίδιος ο φορέας– και αν εγκριθεί θα αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» για τη διοργάνωση, που έχει περάσει από 40 κύματα. Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και το «πάγωμα» που προκάλεσε σε όλα τα επίπεδα ήρθαν να συμπληρώσουν τα προβλήματα που είχαν συσσωρευθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια γύρω από τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Από τη διεκδίκηση του τίτλου, το 2016, έως σήμερα η διοργάνωση έχει ανοικτά αρκετά ζητήματα σχετικά με τις υποδομές και το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, το οποίο θα επιμεληθεί ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός, που πρόσφατα ορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής. Ας ελπίσουμε ότι η παράταση των δύο ετών θα δώσει την απαραίτητη ανάσα στην Ελευσίνα για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Μοιραστείτε το άρθρο