Πολυτεχνείο: Απαγόρευση συγκεντρώσεων και σφοδρή αντιπαράθεση

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 5΄
Πολυτεχνείο: Απαγόρευση συγκεντρώσεων και σφοδρή αντιπαράθεση

Αποφασισμένη να μην επιτρέψει την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων, πορειών για την επέτειο του Πολυτεχνείου εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία προχωράει στη λήψη έκτακτων μέτρων ενόψει των εκδηλώσεων της 17ης Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, βάσει της απόφασης του αρχηγείου της αστυνομίας, από σήμερα το πρωί, 15 Νοεμβρίου, έως και το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου, απαγορεύονται σ’ όλη την Ελλάδα οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με:

– Πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις

– Πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα, τα οποία παραβιάζουν την απαγόρευση, συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή υπήρξε διπλή επιχείρηση της Αστυνομίας τόσο στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου επί της οδού Πατησίων όσο και στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, όπου πραγματοποιήθηκαν 92 προσαγωγές και συλλήψεις.

Εις βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Χθες πάντως, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επέμεινε στη θέση του για πραγματοποίηση της πορείας: «Εδώ και 47 χρόνια, κάθε χρόνο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, η πορεία δεν ήταν μνημόσυνο ή κατάθεση στεφάνων, αλλά αγωνιστική διεκδίκηση». Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «και φέτος δεν έχει αυτόν τον χαρακτήρα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε περιεχόμενο. Το Πολυτεχνείο ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητική γιορτή».

Ο ΓΓ του ΚΚΕ πρόσθεσε: «Οι συνθήκες που καθορίζονται από τους υγειονομικούς είναι ότι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα όταν ο κόσμος περπατά στους δρόμους ή βρίσκεται στις πλατείες. Με τη χρήση μασκών, με τα αντισηπτικά, με τις αποστάσεις και βεβαίως με τους ανθρώπους που πρέπει να είναι εκεί και κάνουμε έκκληση στις ευπαθείς ομάδες ή σε όσους είναι άρρωστοι να μην είναι, αυτό έχει γίνει με γενικευμένο lockdown, και έχουμε ήδη αποδείξει, μάλιστα ως ΚΚΕ δεχθήκαμε συγχαρητήρια για το πως οργανώθηκαν αντίστοιχες τέτοιες εκδηλώσεις» τόνισε.

Ηδη από το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επικοινώνησε με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει προσωπικά για τις αποφάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την ημέρα του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωστοποίησε τους αρχηγούς ότι δεν θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου και το Πολυτεχνείο θα είναι κλειστό, αλλά θα υπάρξει δυνατότητα σε ολιγομελείς αντιπροσωπείες των κομμάτων να καταθέσουν στεφάνια το μεσημέρι της Τρίτης έπειτα από συνεννόηση με την Αστυνομία.

Το ενδεχόμενο συγκεντρώσεων και πορειών για το Πολυτεχνείο πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, με δεδομένη την πρόθεση του ΓΓ του ΚΚΕ και του επικεφαλής του Μέρα25 Γιάνη Βαρουφάκη εξελίχθηκε, αρχηγών να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αψηφώντας τη φετινή απαγόρευση για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

«Ρισκάρετε να μετατρέψετε μια πορεία τιμής σε μια πορεία πόνου προς τις ΜΕΘ», ανέφερε προς τον γραμματέα του ΚΚΕ, ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας μηδενική ανοχή στην «εγκληματική» αυτή στάση και προκαλώντας τη σφοδρή αντίδρασή του. «Τις απειλές και την πυγμή να τα δείξετε αλλού κι όχι εδώ μέσα και στη νεολαία», αντέτεινε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καταγγέλλοντας «αυταρχικές» απαγορεύσεις, που δεν έχουν ως αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας, «αλλά αυτό που σας ενοχλούσε χρόνια: το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο», και επιμένοντας ότι το ΚΚΕ θα είναι παρόν τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Πέρι «υπεύθυνης ανυπακοής» στις 17 Νοεμβρίου του ίδιου και άλλων στελεχών του κόμματός του απέναντι στην κυβερνητική απαγόρευση, την οποία απέδωσε στο «ακροδεξιό DNA» της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο δήλωνε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απέκρουσε ως «σαχλαμάρες» τις αναφορές περί DNA. «Θα μας πείτε πάλι ότι μόνο αριστεροί ήταν και στο Πολυτεχνείο; Να τελειώνουμε πια με αυτά τα πολιτικά άβατα. Αρκετά», είπε επαναλαμβάνοντας ότι ουδείς είναι υπεράνω των νόμων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Μοιραστείτε το άρθρο