Προς πλήρη αποκρατικοποίηση η ΔΕΠΑ

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 3΄
Προς πλήρη αποκρατικοποίηση η ΔΕΠΑ

Η πλήρης (100 %) αποκρατικοποίηση των δικτύων και της εμπορίας φυσικού αερίου περιλαμβάνεται στις επιλογές που εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Η ΔΕΠΑ θα είναι χρονικά η πρώτη επιχείρηση του ενεργειακού τομέα που θα αποκρατικοποιηθεί, θα ακολουθήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια στα οποία το Δημόσιο θα διατηρήσει μια μετοχική συμμετοχή και στη συνέχεια η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αφού κλείσουν όλες οι νομικές εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΔΕΠΑ θα διαχωριστεί σε τρεις δραστηριότητες που είναι: αφενός τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου και οι εμπορικές δραστηριότητες, τομείς από τους οποίους το Δημόσιο θα αποχωρήσει και τα διεθνή πρότζεκτ των αγωγών τα οποία με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 65% στο Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια τα οποία έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά φυσικού αερίου αλλά μέσω ενός σχήματος στο οποίο θα έχουν τον επιχειρηματικό έλεγχο και όχι μειοψηφική συμμετοχή όπως συμβαίνει σήμερα με το 35%.

Επίσης με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πως εγκαταλείπονται τα σχέδια είτε για δημιουργία εταιρίας συμμετοχών (holding) στην οποία θα υπάγονταν οι δραστηριότητες της ΔΕΠΑ είτε για πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και διατήρηση συμμετοχής του Δημοσίου στα δίκτυα και την εμπορία φυσικού αερίου.

Οι οριστικές αποφάσεις θα αποτυπωθούν στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον Οκτώβριο, με το οποίο θα καταργείται το μοντέλο αποκρατικοποίησης που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν οι διατάξεις για τη ΔΕΗ (κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, μείωση του κρατικού ελέγχου στις λειτουργίες της επιχείρησης, κ.α.).

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για την μέθοδο ιδιωτικοποίησης και το ποσοστό των μετοχών που θα διατεθεί, ωστόσο το Δημόσιο θα διατηρήσει μετοχική συμμετοχή στα ΕΛΠΕ.

Η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για την οποία αναμένονται οι προτάσεις των συμβούλων θα προχωρήσει αφού υλοποιηθεί το (πολύπλοκο νομικά) εγχείρημα της μεταφοράς της ιδιοκτησίας του δικτύου διανομής από τη ΔΕΗ στον Διαχειριστή.

Μοιραστείτε το άρθρο