Προς χαλάρωση των μέτρων στο λιανεμπόριο

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 4΄
Προς χαλάρωση των μέτρων στο λιανεμπόριο

Το περαιτέρω άνοιγμα μιας σειράς εμπορικών δραστηριοτήτων που παραμένουν κλειστές εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων προετοιμάζει το Μαξίμου, με «οδηγό» τα self-tests και βασική προϋπόθεση την αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Με τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο των πολιτών στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως αν συνεχιστεί η τάση αποκλιμάκωσης που παρατηρείται «θα μπορούμε να πάμε με τη διαδικασία των self-tests σε μεγαλύτερη χαλάρωση στο λιανεμπόριο».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «μέχρι σήμερα, που είναι η 10η μέρα από τη λειτουργία του λιανεμπορίου δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η εικόνα. Όμως μέχρι τη 14η μέρα αυτό μπορεί να έχει αλλάξει» είπε και διευκρίνισε πως τα επόμενα στάδια χαλάρωσης των μέτρων δεν θα περιοριστούν στα sms αλλά θα αφορούν και στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται με τη μη λειτουργία των εμπορικών κέντρων και των mall».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «πρώτη προτεραιότητα είναι η ομαλοποίηση της αγοράς. Αναφέρθηκε στα self-tests ως υπερόπλο που έφερε αισιοδοξία στην κοινωνία, «καθώς μας γλίτωσε από ένα μεγάλο κομμάτι του ιού» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τη μεγάλη κορύφωση της πανδημίας την έχουμε αφήσει πίσω μας. Χαρακτήρισε, ωστόσο, πρόωρη την όποια συζήτηση για άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα.

Σε σχέση με το άνοιγμα της εστίασης, παρέπεμψε στις χθεσινές εικόνες από τη έναρξης λειτουργίας των πάμπ στο Λονδίνο και εξέφρασε την ανησυχία του. «Αν αύριο ανοίγαμε εδω την εστίαση και βλέπατε αυτές τις εικόνες δεν θα τρομάζατε και λίγο; Καλό είναι να ξέρουμε τι ζητάμε. Να μην πάρουμε περισσότερα ρίσκα από όσα πρέπει. Να κανουμε βήματα προσεκτικά».

Με «μοντέλο σχολείων» η επέκταση των Self-tests
Η επέκταση του μέτρου του self-test και στους υπόλοιπους κλάδους της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, που αναμένεται να ανακοινωθεί, πρόκειται να έχει σύμφωνα με πληροφορίες στοιχεία «υποχρεωτικότητας», ίδια με αυτά που ισχύουν και στα σχολεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπως ένας μαθητής δεν μπορεί να πάει στο σχολείο χωρίς την επίδειξη αρνητικού τεστ, θα υπάρξει ίδια ισχυρή σύσταση και για τους εργαζομένους στο λιανεμπόριο, στους εργαζόμενους σε ντελίβερι, στους οδηγούς λεωφορείων, αλλά και γι’ αυτού που εργάζονται στα σούπερ μάρκετ.

Επειδή προφανώς δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για να ελέγξει το εύρος όλων αυτών των κλάδων, η κυβέρνηση θα προβεί σε «ισχυρή σύσταση», προτάσσοντας την ατομική ευθύνη των πολιτών, η οποία ούτως ή άλλως έχει πρωτεύοντα ρόλο σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Στην κυβέρνηση πράγματι είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από το πώς εξελίχθηκε μέχρι τώρα η διαδικασία των self tests και σκέφτονται την εφαρμογή του ίδιου μοντέλου σε όλους τους κλάδους, μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης μέσω του εμβολιασμού. Συνεπώς, και η έξοδος του Πάσχα θα γίνει με «υποχρεωτικό» self test, αλλά και οι υπόλοιποι κλάδοι που θα ανοίξουν –τουρισμός, εστίαση– θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο. Στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η μέθοδος αυτή είναι η πιο ασφαλής ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα οικονομική δραστηριότητα και μαζί έλεγχος, κατά το δυνατόν, του ιού.

Μοιραστείτε το άρθρο