Τέσσερις ημέρες μετά το Πάσχα ελπίζει η κυβέρνηση να κάνει… ανάσταση στο Σκοπιανό και να κλείσει ένα μέτωπο που όμως δύσκολα θα κλείσει.

Στις 12 Απριλίου έχει οριστεί το επόμενο ραντεβού Κοτζιά – Ντιμιτρόφ προκειμένου να συζητηθούν οι ελάχιστες ελπίδες που υπάρχουν για συμβιβασμό.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να φέρει κάποια συμφωνία, επιδιώκοντας ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ. Από την άλλη δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις και μέσα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλώ δε μάλλον που ένα όνομα που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» θα φέρει μια πιθανή αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Την επόμενη εβδομάδα ίσως γίνει συνάντηση πολιτικών αρχηγών στη γειτονική χώρα, για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό. Όμως, θεωρείται πιθανό να υπάρξουν έντονες διαφωνίες από τους ακραίους, και να δυναμιτίσουν ξανά το κλίμα στην FYROM.

Όμως, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορούν να είναι απερίσπαστοι στα ελληνοτουρκικά αν αφαιρέσουν ένα αγκάθι από τα εθνικά θέματα.Από την άλλη, δεν είναι καθόλου εύκολο να περάσει οποιαδήποτε συμφωνία και από τα Σκόπια.

Σε κάθε περίπτωση, καλά γνωρίζοντες τις εξελίξεις, τονίζουν ότι δύσκολα μπορεί στην παρούσα φάση να υπάρξει έστω κι ελάχιστος συμβιβασμός και μάλλον στις 12 Απριλίου απλά θα επιβεβαιωθεί ένα καλό κλίμα και θα παραπεμφθεί η όποια διαπραγμάτευση για το μέλλον.

Ο Νίκος Κοτζιάς θα συνεχίσει τις ενημερώσεις στα κόμματα καθώς ακολουθούν οι Φ. Γεννηματά, Β. Λεβέντης, ενώ από τη ΝΔ θα ενημερώσει τον Γ. Κουμουτσάκο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να τον ενημερώσει ο υπουργός Εξωτερικών και όχι ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Νικολά Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τον Ζόραν Ζάεφ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό και τις συζητήσεις του με τον Νίκο Κοτζιά και τον Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε περισσότερο αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό.

«Γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες και είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες. Ασφαλώς είναι μόνο ένα βήμα. Η «υπό όρους» πρόοδος στις συνομιλίες σημαίνει ότι και σε εκείνα τα θέματα, στα οποία έχουν γίνει βήματα, θα υπάρχει συμφωνία όταν θα έχουμε κατάληξη σε όλα τα θέματα», δήλωσε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.