Προσπάθεια για «μπλόκο» στην εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 3΄
Προσπάθεια για «μπλόκο» στην εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Γενική Συνέλευση με θέμα τη διακοπή της διαδικασίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αλλά και την ακύρωση της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Σύρου, ζητά σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία AXIS SA με εξώδικο που έστειλε προς την διοίκηση του ομίλου “Νεώριον Συμμετοχών ΑΕ”.

Κατέχοντας ποσοστό 24,02%, η εταιρεία AXIS SA είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Νεώριον Συμμετοχών, μετά από την FEYTEA Holding LTD, συμφερόντων ΟΝΕΧ, που ελέγχει το 52,93% της εταιρείας βάσει των συμφωνητικών που έχει υπογράψει, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 106 (παράγραφοι γ και δ) του Πτωχευτικού Κώδικα.

Το εξώδικο είναι η πρώτη εμφάνιση της AXIS SA, έστω και μέσω δικηγόρων, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των υφιστάμενων μετόχων και κυρίως του Νικόλαου Ταβουλάρη, με την ΟΝΕΧ αλλά και με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Άμυνας.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από την εν λόγω εταιρεία, με ορισμένες πλευρές να δείχνουν τον υιό του ισχυρού άνδρα των Ναυπηγείων Νίκου Ταβουλάρη, Ιωάννη Ταβουλάρη. Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Ταβουλάρης φέρεται να έχει δηλώσει πως δεν εμπλέκεται ο υιός του, ο οποίος έχει πουλήσει το ποσοστό του στην AXIS SA, εδώ και χρόνια.

Το εξώδικο έρχεται λίγο μετά από την αλλαγή της διοίκησης στην Νεώριον Συμμετοχών αλλά και στη Ναυπηγεία Ελευσίνας, μετά από πρωτοβουλία της FEYTEA Holdings. Ο Νικόλαος Ταβουλάρης έχει παραμείνει πρόεδρος του ΔΣ, με μη εκτελεστικό ρόλο, ενώ καθήκοντα αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου έχει αναλάβει ο Ιωάννης Στεφάνου.

Προχωρά το σχέδιο εξυγίανσης
Στο μεταξύ προχωρά κανονικά η προετοιμασία του σχεδίου εξυγίανσης που σχεδιάζεται να κατατεθεί στα αρμόδια δικαστήρια ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο. Ακόμη, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται ο οικονομικός και νομικός έλεγχος (due diligence) που έχει ζητήσει ο αμερικανικός αναπτυξιακός οργανισμός DFC που θα χρηματοδοτήσει το deal.

Μάλιστα, η Onex έχοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ ετοιμάζεται να διεκδικήσει και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού hub ναυπήγησης και ναυπηγοεπισκευής που θα περιλαμβάνει τα τρία κορυφαία ναυπηγεία της χώρας.

Μέσω των τριών ναυπηγείων η Onex και ο επικεφαλής της Πάνος Ξενοκώστας, επιδιώκουν να μπορούν να ανταγωνιστούν άλλες χώρες όπως η Τουρκία στην ναυπηγοεπισκευή αλλά και να μπορούν να εκτελούν εξοπλιστικά προγράμματα όπως η κατασκευή φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό. Η πρωτοβουλία του κ. Ξενοκώστα έχει και την στήριξη του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Βέβαια, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά διεκδικούν με αξιώσεις και άλλες πλευρές, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας εφοπλιστής Θεόφιλος Πριόβολος.

Μοιραστείτε το άρθρο