«Πόλεμος» ανακοινώσεων για την εξόφληση οφειλών του δήμου Ελευσίνας προς την ΕΥΔΑΠ

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 4΄
«Πόλεμος» ανακοινώσεων για την εξόφληση οφειλών του δήμου Ελευσίνας προς την ΕΥΔΑΠ

Την περασμένη δευτέρα δημοσιεύσαμε ανακοίνωση του δήμου Ελευσίνας σχετικά με επιχορήγηση για εξόφληση υποχρεώσεων προς την ΕΥΔΑΠ, που αφορούσε παλαιότερες οφειλές του δήμου.

Στην ανακοίνωση αυτή ο δήμος ανέφερε πως επιχορηγείται με ποσό 598.496 ευρω απο το Υπουργείο Εσωτερικών. Απο την ίδια ανακοίνωση είναι διακριτές οι αιχμές προς την προηγούμενη δημοτική αρχή οτι δεν είχε εξοφλήσει εγκαίρως τα ως άνω χρέη με αποτέλεσμα τη δέσμευση τραπεζικών λογιαριασμών του δήμου.

Σε απάντησή της η προηγούμενη δημοτική αρχή (Γ. Τσουκαλά) χαρακτηρίζει παράνομες και καταχρηστικές τις χρεώσεις της ΕΥΔΑΠ ενω επιρρίπτει ευθύνες στην νυν δημοτική Αρχή του κου Αρ. Οικονόμου οτι αδράνησε και δεν προσέφυγε στη δικαιοσύνη για τις απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την νομιμοποίηση των χρεώσεων της ΕΥΔΑΠ προς τον δήμο και τη δέσμευση των λογαριασμών.

Παρακάτω μεταφέρουμε αυτούσιες τις ανακοινώσεις του κου Οικονόμου και του κου Τσουκαλά

Η ανακοίνωση του κου Οικονόμου


[dropcap]«Μ[/dropcap]ια ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση ήρθε για τον Δήμο Ελευσίνας, ύστερα από τις προσπάθειες του Δημάρχου κ. Αργύρη Οικονόμου. Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικού επιχορηγείται ο Δήμος μας με το ποσό των 598.496,31 για την εξόφληση υποχρεώσεων του προς την ΕΥΔΑΠ που αφορούν οφειλές παλαιοτέρων ετών.

Συγκεκριμένα η ολιγωρία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που δεν προχώρησε στην έγκαιρη εξόφληση ποσών λογαριασμών που αφορούσαν αθλητικούς χώρους και σχολεία οδήγησαν ακόμη και στην δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου.

Οι κοπιώδεις προσπάθειες του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, οι συνεχείς συναντήσεις με Υπουργούς ( Υπουργό και Υφυπουργό Εσωτερικών ) και αρμόδιους φορείς ( ΕΥΔΑΠ ) με τις αντίστοιχες αιτιάσεις, φέρνουν όλο και περισσότερα θετικά αποτελέσματα για τον Δήμο μας.

Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με το ίδιο πνεύμα, ενημερώνοντας παράλληλα τους Δημότες μας, για όσα παραλάβαμε ως νέα Δημοτική Αρχή.

Η ανακοίνωση του κου Τσουκαλά


[dropcap]«Σ[/dropcap]ε πρόσφατο δελτίο τύπου η Δημ Αρχή αναφέρεται στο ποσο των 598.496 ευρω με το οποίο εξοφλήθησαν χρέη του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ θεωρωντας υπεύθυνη την “ολιγωρία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που δεν προχώρησε στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ύδρευσης αθλητικών χώρων και σχολείων και οδήγησαν ακόμη και στην δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου.”
Θα ηθελα να σημειώσω τα εξης:
α) η μη πληρωμή των τιμολογιων της ΕΥΔΑΠ εκ μέρους της δικής μας Δημ Αρχης ήταν συνειδητή πολιτική πράξη και σε καμία περίπτωση αμέλεια. Τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ δεν εκδίδονταν κανονικά ως οφειλε η εταιρεία. Οι συγκεντρωτικοι λογαριασμοί για σχολεία και στάδια περιήλθαν στον Δήμο περίπου μετα από μια δεκαετία απο την αγορά του δικτύου απο την ΕΥΔΑΠ.
β) η σημαντική καθυστέρηση με αποκλειστική υπαιτιοτητα της ΕΥΔΑΠ καταμετρήσεων των ρολογιών πιστοποιούσε οτι σημαντικό μέρος των χρηματικων ποσών ήταν παραγεγραμμενο καταχρηστικό και συνεπώς παράνομο.
γ) ως Δημος αμφισβητήσαμε τότε τις παράνομες απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ επειδη η ευθύνη ανήκε εξ ολοκλήρου στην ίδια. Συνυπολογισαμε ότι υπήρχαν ευνοϊκές προς τις απόψεις του Δήμου αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων και γνωμοδοτησεις απο τον Συνήγορο του Πολίτη για αντιστοιχες περιπτώσεις.
δ) η διένεξη μεταξύ Δήμου και ΕΥΔΑΠ θα λυνόταν διά της δικαστικής οδού για την οποία είχαμε προετοιμαστει. Θεωρουσαμε ωφελιμοτερο, χρηματικά ποσά των Υπουργείων να μην κατευθύνονται για εξόφληση χρεών για υποθέσεις οι οποιες μπορούν να κερδηθουν δικαστικά αλλα για έργα στην πόλη
ε) Το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2019 η νέα δημοτική αρχή αδράνησε στις απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ , δεν προσέφυγε στη δικαστική κρίση με αποτέλεσμα την νομιμοποίηση τους που οδήγησε στη δέσμευση των λογαριασμών του Δήμου τον Νοέμβριο 2019.
Όταν λοιπόν η δημ Αρχη κρίνει δικές μας ενεργειες καλό θα ήταν να καταγράφει τα γεγονότα όπως είναι και όχι όπως την συμφέρουν.»


Ευάγγελος Λιάκος

Μοιραστείτε το άρθρο