Του Σπύρου Δημητρέλη

Η εφορία έχει αρχίσει σταδιακά να δείχνει τα δόντια της σε όσους χρωστούν στο δημόσιο. Οι συνολικές οφειλές των φορολογούμενων προς τις εφορίες έχουν ξεπεράσει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ και μηνιαίως εξακολουθούν να αυξάνονται με ρυθμό που κυμαίνεται μεταξύ των 500 και 700 εκατομμυρίων. Πλέον, το μορατόριουμ στις κατασχέσεις που έχει κρατήσει τους τελευταίους τουλάχιστον 12 μήνες, φθάνει στο τέλος του.

Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που αποτελούσε και μνημονιακή υποχρέωση, ξεκινούν οι διαδικασίες για την κατάσχεση χρηματικών υπολοίπων σε τραπεζικούς λογαριασμών όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που ξεπερνούν τις 70.000 ευρώ. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις. Εντός του 2016 η εφορία πρόκειται, όμως, να προχωρήσει σταδιακά και σε κατασχέσεις για όσους χρωστούν χαμηλότερα ποσά και δεν τα έχουν ρυθμίσει παρά τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις και οχλήσεις της εφορίας.

Ωστόσο, όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία μπορούν να γλιτώσουν τις κατασχέσεις κάνοντας χρήση των επιλογών που τους δίνει η φορολογική νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι μπορούν:
-να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους με βάση την πάγια ρύθμιση των έως 12 δόσεων ή 24 όταν πρόκειται για έκτακτες φορολογίες. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ειδικής εφαρμογής στο taxisnet και να δηλώσουν το ποσό που τους περισσεύει για να εξυπηρετούν το χρέος τους προς την εφορία. Στην πράξη οι οφειλέτες επιλέγουν τον αριθμό των δόσεων που επιθυμούν και για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα πρέπει εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης να πληρώσουν την πρώτη δόση.
-να δηλώσουν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό στο taxisnet. Η δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά και αυτομάτως ενημερώνεται η τράπεζα στον οποίο τηρείται. Το ακατάσχετο όριο για τραπεζικό λογαριασμό είναι 1.250 ευρώ. Πάνω από αυτό το όριο το ποσό μπορεί να κατασχεθεί στο σύνολό του.

Μισθοί-συντάξεις

Για μισθό ή σύνταξη ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ. Από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί από την εφορία το 50% ενώ για ποσό άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%. Για παράδειγμα, σε έναν μισθωτό που λαμβάνει μηνιαίως 1.100 ευρώ η εφορία μπορεί να κατασχέσει 50 ευρώ μηνιαίως.