Ραντεβού στη Βουλή εν μέσω αποκαλύψεων και λάσπης

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 4΄
Ραντεβού στη Βουλή εν μέσω αποκαλύψεων και λάσπης

Στη Βουλή θα μεταφερθεί την ερχόμενη Πέμπτη κατόπιν πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον τέως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη που κατηγορείται για βιασμούς ανηλίκων κατά συρροή.

Οπως ανέφερε χθες η αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Πελώνη, η συζήτηση θα έχει ως θέμα εκτός από την επικαιρότητα και την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, καθώς τα τελευταία 24ωρα η αντιπαράθεση, έχοντας ως προμετωπίδα τα κοινωνικά δίκτυα, ξέφυγε από κάθε όριο και διεξάγεται με όρους λάσπης στον ανεμιστήρα προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς κανένα μέτρο.

Δίνοντας μάλιστα ένα στίγμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει την Πέμπτη, η κ. Πελώνη ανέφερε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας θα κληθεί να ξεκαθαρίσει εάν συμφωνεί με την ποιότητα των σχολίων και του δημόσιου διαλόγου, αλλά και το hashtag «ΝΔ_παιδεραστές» που κυκλοφόρησε ευρέως στο Διαδίκτυο. Παράλληλα κάλεσε όλα τα κόμματα να προστατεύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Λίγη ώρα μετά, το Γραφείο του Πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέφερε πως το ζήτημα δεν είναι το επίπεδο δημοσίου διαλόγου. «Ο ίδιος και το κόμμα του έχουν αποδυθεί σε μια πρωτοφανή καμπάνια χυδαιότητας», αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση, προσθέτοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυπτόμενοι πίσω από τη στρατιά των troll τους στο Διαδίκτυο έφθασαν στο έσχατο σημείο λασπολογίας μιλώντας ακόμη και για #ΝΔ_παιδεραστές».

Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να μετατρέψει ένα μείζον θέμα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα ΜΜΕ, τους εργασιακούς χώρους, όπως είναι το ελληνικό #metoo και οι υποθέσεις παιδεραστίας, που αφορούν και την περίοδο διακυβέρνησής του 2017-2018, σε ελληνικό QAnon», καταλήγοντας πως ο πρωθυπουργός «καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μπει φραγμός σε τέτοιου είδους νοσηρά φαινόμενα».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση για την ουσία του θέματος ήδη προετοιμάζει εντατικά συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της συγκρότησης ενός «κώδικα δεοντολογίας», όπως τον αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που θα θέτει τα πλαίσια τα οποία κανένας δεν θα μπορεί να περνάει χωρίς σοβαρές συνέπειες. Στην κυβέρνηση σημειώνουν πως η χώρα έχει ανάγκη αυτόν τον εκσυγχρονισμό στους κώδικες δεοντολογίας που θα αποτρέπει κάθε μορφή κακοποίησης, θα εκπαιδεύει στον σεβασμό του ανθρώπου και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμπόρευση και συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Στο θέμα του νομοθετικού πλαισίου αναμένεται να αναφερθεί και ο πρωθυπουργός την Πέμπτη στη Βουλή κατά την ομιλία του.

Ατυχής δήλωση

Με ψυχραιμία απαντά εξάλλου η κυβέρνηση στο κλίμα που διαμορφώνεται υπέρ της παραίτησης Μενδώνη, την οποία ζητεί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και ενώσεις καλλιτεχνών. Στη χθεσινή ενημέρωση η κ. Πελώνη ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα αποπομπής, αλλά την ίδια ώρα χαρακτήρισε «ατυχή» τη δήλωση της κ. Μενδώνη ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος και συμπλήρωσε ότι αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Εξέφρασε, ωστόσο, τη στήριξη της κυβέρνησης στην υπουργό Πολιτισμού, λέγοντας ότι πρόκειται για μια καλή υπουργό με σημαντικό έργο στο υπουργείο. Βολές πάντως κατά της υπουργού Πολιτισμού υπήρξαν και από φίλιες φωνές, όπως της κ. Ελίζας Βόζενμπεργκ και του κ. Θάνου Πλεύρη. Η ευρωβουλευτής ζήτησε την παραίτηση της υπουργού για «να διευκολύνει τον πρωθυπουργό», ενώ ο βουλευτής Α΄ Αθηνών ανέφερε πως δεν νοείται πολιτικός να λέει πως εξαπατήθηκε, αφήνοντας αιχμές για την υπουργό Πολιτισμού.

Μοιραστείτε το άρθρο