Σήμερα οι προσφορές για ΔΕΣΦΑ – Όλο το παρασκήνιο

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 4΄
Σήμερα οι προσφορές για ΔΕΣΦΑ - Όλο το παρασκήνιο

Μεγάλη είναι η κινητικότητα στα στρατόπεδα των δυο κοινοπραξιών, που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ καθώς αναμένεται να υποβάλλουν σήμερα, Τετάρτη (11/4), τις βελτιωμένες προσφορές τους και μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο αναμένεται να ανακοινωθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

Από τη μία πλευρά η κοινοπραξία των Snam (ιταλική), Fluxys (βελγική) και Enagas (ισπανική) και από την άλλη η κοινοπραξία των Reganosa (Ισπανία), Transgaz (Ρουμανία) και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) αναμένεται να ανεβάσουν τις αρχικές προσφορές τους οι οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, είναι προς το παρόν και οι δύο πάνω από 400εκ. ευρώ και εντός του εύρους αποτίμησης που όρισαν οι ανεξάρτητοι εκτιμητές για την εταιρεία.

Πόσο περισσότερο θα ανεβάσουν όμως τις προσφορές τους οι δύο υποψήφιοι;

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, μπορεί μεν τα οικονομικά αποτελέσματα του ΔΕΣΦΑ και τα ταμειακά διαθέσιμα να είναι υψηλά και να προβάλλονται ως βασικό επιχείρημα για την απόδειξη της υψηλής αξίας του ΔΕΣΦΑ, αλλά υπάρχει και ένας ακόμη κρίσιμος και αστάθμητος παράγοντας o οποίος μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τη μελλοντική πορεία των εσόδων του ΔΕΣΦΑ, τη δυνατότητα υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου, άρα και την αξία του. Αυτός ο παράγοντας, είναι το γνωστό στην αγορά WACC, (weighted average cost of capital) που ορίζεται σε ετήσια βάση από τη ΡΑΕ για όλες τις εταιρείες διαχειριστές υποδομών ενέργειας και αποτελεί το βασικό παράγοντα που επηρεάζει τα μελλοντικά έσοδα των εν λόγω εταιρειών.

Η πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να μειώσει το WACC για τον ΑΔΜΗΕ για τη ρυθμιστική περίοδο 2018-2021, περιορίζοντας το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) στο 7% για το 2018, 6,9% για το 2019, 6,5% για το 2020 και 6,3% το 2021, εκτός από την αναμενόμενη ενόχληση της Κινεζικής State Grid (στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ), είναι λογικό να έχει προκαλέσει ανησυχία και στους δύο διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ καθώς μια αντίστοιχη απόφαση θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο στα έσοδα του ΔΕΣΦΑ αλλά και στην υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου ύψους 1,5 δις περίπου. Άλλωστε κατά το στάδιο των διαβουλεύσεων που προηγήθηκε του διαγωνισμού και οι δύο υποψήφιοι εξέφρασαν την επιθυμία να ισχύει σταθερό WACC για μια κλειστή χρονική περίοδο, αίτημα το οποίο δεν ικανοποιήθηκε τελικά από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν την εταιρία οφείλουν σήμερα να ξαναγράψουν τις οικονομικές τους προσφορές, υπολογίζοντας εκτός από τη δεδομένη οικονομική απόδοση του ΔΕΣΦΑ για το 2017 και – ιδίως μετά την απόφαση για τον ΑΔΜΗΕ – τον αστάθμητο παράγοντα WACC. Απομένει λοιπόν να δούμε αν οι τελικές προσφορές μείνουν κάτω από τα 500 εκατομμύρια Ευρώ κυρίως εξαιτίας αυτού του παράγοντα αν και τα οικονομικά αποτελέσματα από μόνα τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν το τίμημα ακόμη ψηλότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της ενεργειακής αγοράς.

Ο νικητής πιθανώς να αναδειχθεί την Παρασκευή 13 Απριλίου. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να ζητήσει από τον νικητή του δεύτερου γύρου, νέα (τρίτη) βελτιωμένη οικονομική προσφορά.

Μοιραστείτε το άρθρο