Σε παλιά βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο μεταφέρονται οι φυλακές Κορυδαλλού

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 18΄
Σε παλιά βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο μεταφέρονται οι φυλακές Κορυδαλλού

Στον Ασπρόπυργο στη θέση «Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», στην παλιά νατοϊκή βάση, κατέληξε η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως το καταλληλότερο σημείο για να ανεγερθεί ο «Νέος Κορυδαλλός».

Η πεντασέλιδη έκθεση παραδόθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στην ηγεσία του υπουργείου και αυτό που μένει είναι να γίνει δεκτή η εισήγηση και να ξεκινήσει το έργο.

Η επιτροπή επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο (συνολικής έκτασης 93 στρεμμάτων) μετά από ενδελεχή έρευνα. Μάλιστα, ενώ αρχικά συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες η περιοχή του Αυλώνα όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις από το στρατόπεδο και τις φυλακές ανηλίκων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, το σχέδιο απορρίφθηκε λόγω της μεγάλης απόστασης από την Αθήνα, τα δικαστήρια, τη ΓΑΔΑ και τα νοσοκομεία.

Για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, που τρέχει το πρόγραμμα, η μετεγκατάσταση του Κορυδαλλού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και γι’ αυτό όλα κινούνται εντός των αρχικών χρονικών ορίων. Ετσι, με την παράδοση του πορίσματος, εκτός από το σημείο όπου θα ανεγερθούν οι νέες φυλακές υποδίκων, αυτά που εξετάζονται είναι τόσο ο τρόπος που θα χρηματοδοτηθεί το όλο εγχείρημα όσο και τα συστήματα ασφαλείας, σε συνδυασμό φυσικά με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο «Νέος Κορυδαλλός» θα είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της ασφάλειας, με hi-tech συστήματα (αυτόματες κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ηλεκτρονικά κελιά ασφαλείας, ειδικούς ψυχολόγους), με έμφαση όμως στα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και του προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης -το συγκεκριμένο project θα στοιχίσει κάποια εκατομμύρια ευρώ-, οι πληροφορίες λένε ότι οι εισηγήσεις στρέφονται προς το ενδεχόμενο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την εύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ετσι μια εταιρεία θα αναλάβει την ανέγερση των νέων φυλακών βάσει των προϋποθέσεων που θα θέσουν οι μελέτες του υπουργείου και στη συνέχεια το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνει ένα είδος ενοικίου-μισθώματος, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το κόστος θα το αναλάβει το Δημόσιο αναζητώντας χρηματοδοτήσεις και κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

ko03

Οι εισηγήσεις που δέχονται οι επιτελείς είναι να δημιουργηθεί μια σύγχρονη φυλακή βάσει διεθνών προτύπων και μακριά από τη σημερινή εικόνα των Φυλακών Κορυδαλλού με προοπτική για εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου, όπως το σωφρονιστικό ίδρυμα Halden Fengsel της Νορβηγίας ή το Justice Centre Leoben στην Αυστρία

ko04

Το project «Νέος Κορυδαλλός»

Η επιτροπή που είχε συσταθεί και στη οποία συμμετείχαν στελέχη της Κατεχάκη και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει ολοκληρώσει το έργο της και στις αρχές της περασμένης εβδομάδας παρουσίασε τις συγκεκριμένες προτάσεις στον υπουργό και τον υφυπουργό. Ετσι, αφού αποκλείστηκαν δύο άλλες επιλογές, το Στρατόπεδο Λιόση και το Στρατόπεδο Γερακίνη στη Μαλακάσα, η επιτροπή κατέληξε στην έκταση της πρώην νατοϊκής βάσης στον Ασπρόπυργο. Ενας χώρος 93 στρεμμάτων εκτός του αστικού ιστού και πλησίον βασικού οδικού άξονα στον οποίο θα ξεκινήσει η ανέγερση των νέων φυλακών υποδίκων, ό,τι δηλαδή υποτίθεται πως είναι ο Κορυδαλλός, με την προοπτική να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου. Οπως για παράδειγμα το σωφρονιστικό ίδρυμα Halden Fengsel της Νορβηγίας, το οποίο φιλοξενεί στα κελιά του έως 252 τροφίμους και έχει χαρακτηριστεί «η πιο ανθρώπινη φυλακή του κόσμου», αφού κάθε κελί διαθέτει τη δική του τηλεόραση και το δικό του ντους. Στην Ελλάδα βέβαια τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά, όμως μπορεί κανείς να πάρει ιδέες για το πώς στήνεται μια σύγχρονη φυλακή. Οι εισηγήσεις που δέχονται οι επιτελείς είναι να δημιουργηθούν σύγχρονες φυλακές βάσει διεθνών προτύπων, χωρίς υπερβολές τόσο στα συστήματα ασφαλείας όσο και στη διαβίωση των κρατουμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης αλλά και ο κ. Οικονόμου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανθρώπινες συνθήκες που θα πρέπει να υπάρχουν στις νέες φυλακές και τον σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων.

Αφού έχει πλέον επιλεγεί το σημείο, το επόμενο στάδιο είναι να τεθούν οι προδιαγραφές του νέου σωφρονιστικού καταστήματος. Οπως λένε κατηγορηματικά στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόκειται για φυλακές υποδίκων και όχι σωφρονιστικό κατάστημα εκτίσεως ποινών. Κάτι που σημαίνει ότι εκεί θα φιλοξενούνται όσοι δικάζονται, δεν θα είναι μακροχρόνια η παραμονή τους και συνεπώς θα περνούν μερικές ημέρες μόνο σε αυτές και θα εναλλάσσονται. Ετσι η επιτροπή προτείνει στα 93 στρέμματα να ανεγερθούν δύο κτίρια, που ουσιαστικά θα αποτελούν τις πτέρυγες του «Νέου Κορυδαλλού». Κάθε κτίριο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 600-700 άτομα, έτσι ώστε η χωρητικότητα να είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του νυν σωφρονιστικού καταστήματος.
Παράλληλα με την ολοκλήρωση του έργου και, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της μεικτής επιτροπής των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας, θα δημιουργηθεί λεωφορειακή γραμμή που θα συνδέει το κέντρο της Αθήνας με τις φυλακές. Σκοπός είναι να εξυπηρετούνται εργαζόμενοι, συγγενείς και φίλοι κρατουμένων αλλά και δικηγόροι που επισκέπτονται τους πελάτες τους. Βασικό στοιχείο για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είναι και δύο άλλοι παράγοντες που διευκολύνουν πολύ τις δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και τους κρατουμένους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πολύ κοντά στο σημείο βρίσκεται το Θριάσιο, έτσι ώστε αν χρειαστεί μέσα σε μερικά λεπτά οι κρατούμενοι να μεταφέρονται για τις πρώτες βοήθειες σε αυτό, ενώ για τις μεταγωγές των υποδίκων οι κλούβες της Αστυνομίας θα χρησιμοποιούν την Αττική οδό και μέσα σε λίγα λεπτά θα φτάνουν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα συστήματα ασφαλείας, οι πληροφορίες λένε ότι θα ελέγχονται μέσω ενός σύγχρονου κέντρου ηλεκτρονικών υπολογιστών και όλες οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας και οι κλειδαριές θα είναι hi-tech. Η χρήση κινητών τηλεφώνων θα απαγορεύεται, ενώ προβλέπεται να υπάρχουν και ειδικοί ψυχολόγοι που θα ασχολούνται με την ψυχική υγεία των τροφίμων.

Το χρονοδιάγραμμα 

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια το project «Νέος Κορυδαλλός» αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά με τη μεταφορά των φυλακών στο συγκεκριμένο παλαιό στρατόπεδο και παράλληλα ο χώρος του σημερινού σωφρονιστικού καταστήματος να μετατραπεί σε μεγάλο πάρκο δίνοντας πνοή ζωής στην υποβαθμισμένη περιοχή. Σε πρώτη φάση θα εξεταστεί λεπτομερώς ο χώρος του «Γηπέδου Αμερικανικής Ευκολίας» για να διαπιστωθεί ποιες από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν και τι πρέπει να μετασκευαστεί προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση του «Νέου Κορυδαλλού». Η έκταση των 93 στρεμμάτων βρίσκεται στα όρια του δήμου, πολύ κοντά στο δάσος, και έτσι οι εργασίες μπορούν να γίνουν ανεμπόδιστα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το «Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», ο χώρος δηλαδή του στρατοπέδου της παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ, είχε παραχωρηθεί το 2004 στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου εντός του να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις υποδοχής για άστεγους και τοξικομανείς εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Μάλιστα, είχε ανατεθεί σε συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία η ανέγερση των εγκαταστάσεων, όμως λόγω των μεγάλων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας το project ματαιώθηκε.

Τα κτίρια που βρίσκονται εκεί αναμένεται να αξιοποιηθούν προκειμένου να μειωθεί το κόστος. Οσο για τον προϋπολογισμό του έργου, αυτός μπορεί να ανέρχεται σε κάποια εκατομμύρια ευρώ, κανείς όμως δεν θέλει το ποσό να είναι δυσθεώρητο. Οι ειδικοί μάλιστα λένε πως το γεγονός ότι κάποια κτίρια ήταν κατασκευασμένα για να αντέχουν ακόμη και βομβαρδισμούς διευκολύνει πολύ την κατάσταση, καθώς οι φυλακές απαιτούν εγκαταστάσεις ασφαλείας που θα αντέχουν σε πιθανές ακραίες επιθέσεις.

kor43
Αντρες των Ε.Κ.Α.Μ. μπαίνουν στις Φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να καταστείλουν τα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ συμμοριών τον περασμένο Ιούνιο

Με μεταγωγές ξηλώνουν τη μαφία των φυλακών
Σε εξέλιξη το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας για τη διάλυση των συμμοριών του Κορυδαλλού – Αποφασισμένη να βάλει τάξη η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου

Στα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν κοινό μυστικό ότι ένα μεγάλο μέρος του οργανωμένου εγκλήματος εκπορεύεται μέσα από τα «μαφιόζικα κελιά» του Κορυδαλλού. Συμβόλαια θανάτου, εκβιασμοί, χοντρές μπίζνες με τα καρτέλ των ναρκωτικών, ληστείες και κλοπές που στήνονταν μέσα από τη φυλακή, με τις αρμόδιες υπηρεσίες απλά να διαπιστώνουν το πρόβλημα. Τους δύο τελευταίους μήνες οι εισηγήσεις που φτάνουν στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη λένε πως «αν θέλουμε να ελέγξουμε ένα σημαντικό κομμάτι της εγκληματικότητας θα πρέπει να ξεδοντιάσουμε τη μαφία του Κορυδαλλού».

Ετσι στήθηκε -και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη- ένα επιχειρησιακό σχέδιο που έχει να κάνει, όπως χαρακτηριστικά λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., με τη διάλυση τουλάχιστον δέκα ομάδων που έχουν το διευθυντήριό τους μέσα στον Κορυδαλλό. Συμμορίες Ελλήνων και αλλοδαπών, κυρίως Αλβανών και Γεωργιανών, τα μέλη των οποίων το ένα μετά το άλλο φεύγουν από τις κεντρικές φυλακές προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα και να ελεγχθεί όσο είναι δυνατόν το οργανωμένο έγκλημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στις 16 Ιουλίου στις Φυλακές Κορυδαλλού βρίσκονταν 1.498 κρατούμενοι, στα τέλη Αυγούστου ο αριθμός ανέρχεται σε 1222. Εφυγαν 276 κρατούμενοι, εκ των οποίων οι περίπου 200 είναι μεταγωγές σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και οι υπόλοιποι αποφυλακίσεις. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν μεταχθεί βρίσκονται βαριά ονόματα του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά και άτομα που κινούνται στις παρυφές του αντάρτικου πόλης, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή ενός νεαρού σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, καθώς προέκυψε ότι είχε κομβικό ρόλο σε μεταφορές χρημάτων που προέρχονταν από παράνομες μπίζνες εντός των Φυλακών Κορυδαλλού και αφορούσαν σε αγοραπωλησίες ναρκωτικών, αλκοόλ, τηλεκαρτών, ακόμα και καρτών SIM. Μέρος δε των χρημάτων κατέληγε σε τραπεζικό λογαριασμό που είχε ανοιχτεί με πλαστά στοιχεία και ανήκει σε γνωστό αντεξουσιαστή.

Επιχείρηση «Μεταγωγές»

Σύμφωνα με εκθέσεις και υπηρεσιακά σημειώματα αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., μέσα στα κελιά του Κορυδαλλού γίνονται οι μεγαλύτερες μπίζνες και κλείνονται δουλειές που συζητιούνται στον σκοτεινό κόσμο της παρανομίας. Η πρόσφατη υπόθεση με τη συμμορία που βρισκόταν πίσω από συμβόλαια θανάτου και δολοφόνησε εν ψυχρώ τον ποινικολόγο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, στην οποία είχε εμπλακεί και η Αντιτρομοκρατική, έβγαλε στην επιφάνεια ένα κομμάτι των όσων συμβαίνουν πίσω από τα κελιά του μεγαλύτερου σωφρονιστικού καταστήματος της χώρας. Από τα μέσα Ιουλίου ξεκίνησε η επιχείρηση «Μεταγωγές» της ΕΛ.ΑΣ. και ο ένας μετά τον άλλο τα βαριά ονόματα συμμοριών φεύγουν από τον Κορυδαλλό σπάζοντας τη μαφιόζικη αλυσίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα περίπου 200 άτομα που έχουν μεταχθεί μέχρι στιγμής, περιλαμβάνονται πολλοί Αλβανοί σκληροί κακοποιοί που εμπλέκονται σε δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών και ληστείες, τρία πρωτοπαλίκαρα μεγάλου ονόματος της νύχτας, ληστής που τα τελευταία χρόνια είχε στενές άκρες με αντεξουσιαστικές ομάδες, όπως και νεαρός αναρχικός που είχε γίνει ο ταμίας των παράνομων δοσοληψιών μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα. Ο συγκεκριμένος, που μετήχθη πριν από μερικές ημέρες από τον Κορυδαλλό στις Φυλακές Λάρισας, φέρεται να έχει εμπλακεί σε σωρεία ληστειών σε τραπεζικά καταστήματα στην Αθήνα, στην Πάτρα και στη Ναύπακτο. Πρόσφατα ασκήθηκαν σε βάρος του ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα μετά από κύρια ανάκριση που διενήργησε ειδικός εφέτης ανακριτής. Ειδικότερα, από την έρευνα της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και του ειδικού εφέτη ανακριτή διαπιστώθηκε ο κομβικός του ρόλος σε παράνομες δραστηριότητες εντός του καταστήματος κράτησης και στη διακίνηση χρηματικών ποσών που προέκυψαν από αγοραπωλησία ναρκωτικών, αλκοόλ, τηλεκαρτών και καρτών SIM.

Την επιχείρηση «Μεταγωγές» της Αστυνομίας διευκολύνει η εγκύκλιος που εξέδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία κανένας κρατούμενος δεν θα μπορεί να μείνει πάνω από δέκα ημέρες στον Κορυδαλλό. Ακόμα και αν το δικαστήριο είναι σε 11 ημέρες, ο κρατούμενος δεν θα παραμένει στον Κορυδαλλό αλλά θα φεύγει για την οργανική του θέση στις φυλακές.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όλο το επιχειρησιακό σχέδιο το τρέχει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία δείχνει αποφασισμένη να βάλει τάξη στο χάος του Κορυδαλλού. Η λεγόμενη «σιδηρά κυρία» της Κατεχάκη βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας προκειμένου να έχει εικόνα της κατάστασης που επικρατεί. «Την τελευταία τετραετία οι ενέργειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσαν τις τραγικές συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στα καταστήματα κράτησης – τόσο για τους κρατούμενους όσο και για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Συμμορίες που λυμαίνονται τα ιδρύματα, περιστατικά βίας και ανομίας. Μία άνευ προηγουμένου λεηλασία της ίδιας της ασφάλειάς μας. Στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε αναγκαίο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να περιέλθει η εποπτεία των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να υπάρχει άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Βασική μας στοχοπόρευση δεν είναι μόνο να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους υπαλλήλους, που καθημερινά πλέον διακινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή, αλλά να εγκαθιδρύσουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα που πραγματικά θα επιτελεί τον ρόλο του», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Νικολάου, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του υπουργείου.

ko05
Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου

1.000 άτομα και «Το Λίπος» 

Τους επόμενους μήνες οι μεταγωγές κρατουμένων από τον Κορυδαλλό σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα θα συνεχιστούν μέχρι να «ξεδοντιαστούν» όλες οι εγκληματικές ομάδες που έκαναν κουμάντο στη συγκεκριμένη φυλακή. Αλλωστε, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας έχουν συνθέσει το σκοτεινό παζλ του Κορυδαλλού, καθώς παρακολουθούν ενδελεχώς τις κινήσεις, τις ενέργειες και τις επαφές συγκεκριμένων ατόμων που αποτελούν μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Στόχος είναι, αφού σπάσουν όλες οι συμμορίες, ο αριθμός των κρατουμένων στον Κορυδαλλό να μην ξεπερνάει τα 1.000 άτομα. Με τον τρόπο αυτό, λένε αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ., και οι συνθήκες κράτησης θα γίνουν πιο ανθρώπινες, αλλά και οι δουλειές της μαφίας δύσκολα θα μένουν κρυφές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους επόμενους στόχους για μεταγωγή είναι Γεωργιανός μαφιόζος, γνωστός και με το ψευδώνυμο «Το Λίπος». Ο 58χρονος θεωρείται «μεγάλο κεφάλι» σε παγκόσμιο επίπεδο της ρωσόφωνης μαφίας και έχει τον ανώτατο τίτλο τιμής των ηγετικών στελεχών: «Vor V Zakone». Ο συγκεκριμένος συνελήφθη πέρυσι τον Απρίλιο στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης σε τριώροφη μεζονέτα μετά από κινηματογραφική αστυνομική επιχείρηση, καθώς από το 2016 εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα από τις γαλλικές αρχές. Το 2012 είχε συλληφθεί στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» μετά από εντάλματα που είχαν εκδώσει Γεωργία και η Ισπανία, καθώς φέρεται να διηύθυνε εγκληματική οργάνωση που πραγματοποιούσε δολοφονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβιασμούς, ξέπλυμα χρήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενας επικίνδυνος κακοποιός για τον οποίο οι ισπανικές αρχές είχαν συντάξει δικογραφία 19.000 σελίδων, την ώρα που ο ίδιος δηλώνει επιχειρηματίας και «θύμα πολιτικής και δικαστικής σκευωρίας» του πρώην προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Μάλιστα, μέσω των συνηγόρων του είχε στείλει εξώδικο στην αμερικανική κυβέρνηση και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει «Νο 1 κακοποιό στον κόσμο».


με πληροφορίες απο το Protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο