Σγουρός: Σιγοκαίνε οι ευθύνες για την Περιφέρεια Αττικής από το καμένο ΚΔΑΥ στον Ασπρόπυργο

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 3΄
Σγουρός: Σιγοκαίνε οι ευθύνες για την Περιφέρεια Αττικής από το καμένο ΚΔΑΥ στον Ασπρόπυργο

Ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής από το καμένο ΚΔΑΥ στον Ασπρόπυργο, επιρρίπτει ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ενώ σημειώνει ότι πέρασαν τέσσερα χρόνια και ακόμη να ξεκινήσει η περιβαλλοντική αποκατάσταση.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:


Αναποτελεσματικότητα; Ανικανότητα; Αδιαφορία; Σε όποιον λόγο κι αν οφείλεται το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τέσσερα χρόνια μετά την ολοσχερή καταστροφή του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στον Ασπρόπυργο και η περιβαλλοντική αποκατάσταση δεν έχει ξεκινήσει.

Το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου καταστράφηκε ολοσχερώς στις 6/6/2015 από μία μεγάλη φωτιά πνίγοντας την Αττική στο τοξικό νέφος, από την ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων. Τόσο οι κυβερνώντες όσο και η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να διαβεβαιώσουν ότι θα ληφθούν άμεσα τα αναγκαία επανορθωτικά μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρ. Δούρου, λίγες μέρες μετά τη φωτιά, ισχυριζόταν από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου «Ήμασταν παρόντες στην κρίση. Και είμαστε παρόντες και την επόμενη ημέρα της καταστροφής».

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τις με αρ. 244/14-7-2015 και 383/24-5-2016 αποφάσεις του προέβλεπε ολοκλήρωση των διαδικασιών αποκατάστασης στα καμένα, αρχικά ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015 και μετά από αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος από τον Δεκέμβριο του 2016.

Ωστόσο η Περιφέρεια Αττικής που ανέλαβε με χρηματοδότηση ύψους 5 εκ. € από το Πράσινο Ταμείο την αποκατάστασή του, αν και πέρασαν τέσσερα χρόνια, δεν έχει καν ξεκινήσει τις διαδικασίες απομάκρυνσης των καμένων, με ενδεχομένως σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία από την παραμονή όλων αυτών των ποσοτήτων στην καμένη εγκατάσταση.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Σγουρός σημείωσε ότι «Η τετραετής καθυστέρηση της περιβαλλοντικής αποκατάστασης του καμένου ΚΔΑΥ στον Ασπρόπυργο, είτε οφείλεται σε αδιαφορία, είτε σε ανικανότητα εκθέτει τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που δεν της έφτασε μια ολόκληρη θητεία για να πράξει το αυτονόητο. Ο χώρος πρέπει να αποκατασταθεί και οι ποσότητες ανάλογα με την επικινδυνότητά τους να καταλήξουν στους ενδεδειγμένους χώρους τελικής διάθεσης. Οι πολίτες της Δυτικής Αττικής δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας, αξίζουν και δικαιούνται το καλύτερο δυνατό επίπεδο ποιότητας ζωής. Γι΄ αυτό το δικαίωμα θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Μοιραστείτε το άρθρο