Στα “προσεχώς” τα 12 μίλια ανατολικά της Κρήτης

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 3΄
Στα "προσεχώς" τα 12 μίλια ανατολικά της Κρήτης

Η δήλωση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Ν. Δένδια χθες στη Βουλή ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων, όταν θα γίνει στην Κρήτη, θα αφορά και το ανατολικό τμήμα της νήσου, καθώς και ο προβληματισμός που κατεγράφη από όλες τις πτέρυγες όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, «χρωμάτισαν» την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο και μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, με αφορμή παρατηρήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου περί έλλειψης στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης και της ύπαρξης σημαντικών αποκλίσεων σε κρίσιμα ζητήματα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών, αναφέροντας μεταξύ άλλων το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη και το περιεχόμενο των διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Δένδιας είπε: «Εχει τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης. Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων οπουδήποτε στην επικράτειά της, οποτεδήποτε το κρίνει σωστό». Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει δυνατότητα για τη χώρα να ασκείται διαφορετική πολιτική από την πολιτική που χαράσσει ο πρωθυπουργός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό για τη χώρα θα είναι καταστροφικό. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται, αλλά και δεν νοείται».

Με αφορμή αναφορές του κ. Κατρούγκαλου στην επικοινωνία, κατά το πρόσφατο παρελθόν, της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, τον κ. Καλίν, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού «υπό τη διπλωματική της ιδιότητα είναι υφισταμένη του εκάστοτε υπουργού των Εξωτερικών». Οσον αφορά την επανέναρξη των διερευνητικών, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η χώρα μας με καθαρές θέσεις τάσσεται πάντα υπέρ του διαλόγου: τα προβλήματα, είπε, λύνονται με διάλογο και όχι με χρήση βίας και απειλές πολέμου. Συμπλήρωσε δε ότι ο διάλογος δεν αποτελεί διαπραγμάτευση και επανέλαβε ότι η διαφορά αφορά μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Για να προσθέσει: «Οσον αφορά την ερμηνεία των φράσεων του πρωθυπουργού, η οποία υπονοεί ότι ο πρωθυπουργός, ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός, θα διαπραγματευόταν με την Τουρκία τα χωρικά ύδατα, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό αντίκειται στη λογική. Ουδείς πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, οποτεδήποτε, θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων, γιατί είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης».

Μοιραστείτε το άρθρο