Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 6΄
Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna

Το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna κατά της COVID-19 είναι σχεδόν 95% αποτελεσματικό, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά τη γνωστοποίηση παρόμοιων στοιχείων για το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, το οποίο ανακοινώθηκε ότι είναι άνω του 90% αποτελεσματικό κατά του νέου κορωνοϊού.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει το εμβόλιο να είναι σταθερό όταν φυλάσσεται σε κοινές θερμοκρασίες ψυγείου, δηλαδή δύο έως οκτώ βαθμούς για τριάντα ημέρες, αντίθετα με την αρχική πρόβλεψη, η οποία έκανε λόγω για επτά ημέρες.

Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν μια άκρως καινοτόμο και πειραματική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των εμβολίων τους.

Όπως ανακοίνωσε η Moderna, είναι μια «σπουδαία ημέρα», ενώ σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για χρήση του εμβολίου εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα δύο εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία mRNA («Αγγελιαφόρος RNA») και για αυτό τον λόγο, το εμβόλιο της Moderna αναμενόταν να είναι εξίσου αποτελεσματικό με των Pfizer/BioNTech.

Πόσο καλό είναι;
Η δοκιμή περιελάμβανε 30.000 άτομα στις ΗΠΑ με τους μισούς από αυτούς να έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, με τέσσερις εβδομάδες διαφορά. Στους υπόλοιπους χορηγήθηκε πλασίμπο.

Η ανάλυση βασίστηκε στους πρώτους 95 που εκδήλωσαν συμπτώματα της COVID-19.

Μόλις πέντε από αυτούς είχαν λάβει το εμβόλιο, ενώ οι υπόλοιποι 90 ήταν αυτοί που είχαν λάβει το πλασίμπο. Η εταιρεία δήλωσε ότι το εμβόλιο παρέχει προστασία της τάξεως του 94,5%.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι υπήρξαν 11 κρούσματα σοβαρής μορφής COVID-19 στη δοκιμή, αλλά κανένα από αυτά δεν αφορούσε όσους είχαν ανοσοποιηθεί.

«Η συνολική αποτελεσματικότητα υπήρξε αξιοσημείωτη, είναι μια σπουδαία ημέρα», δήλωσε στο BBC ο Ταλ Ζακς, επικεφαλής ιατρός της Moderna.

Τι δεν γνωρίζουμε;
Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκεί η ανοσία καθώς οι εθελοντές θα πρέπει να παρακολουθούνται για πολύ περισσότερο καιρό, προτού να μπορέσει να απαντηθεί αυτό το ερώτημα.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο ικανοποιητικά λειτουργεί σε γηραιότερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους από COVID-19.

Ωστόσο, ο κ. Ζακς δήλωσε στο BBC ότι τα στοιχεία τους έως τώρα δείχνουν ότι το εμβόλιο «δεν φαίνεται να χάνει την ισχύ του» ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η ηλικία.

Δεν είναι επίσης γνωστό εάν το εμβόλιο απλώς εμποδίζει τους ανθρώπους από το να αρρωσταίνουν βαριά ή εάν τους εμποδίζει και από τα να μεταδίδουν τον ιό.

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο κατά της COVID-19.

Είναι ασφαλές;
Δεν έχουν υπάρξει σοβαρές ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, αλλά τίποτα το οποίο περιέχει παρακεταμόλη δεν είναι 100% ασφαλές.

Παροδική κόπωση, πονοκέφαλος και πόνος έχουν καταγραφεί σε ορισμένους ασθενείς μετά τον εμβολιασμό τους.

«Αυτές οι επιδράσεις είναι κάτι που αναμέναμε από ένα εμβόλιο που λειτουργεί και προκαλεί μια ικανοποιητική ανοσολογική απόκριση», ανέφερε ο καθηγητής Πήτερ Όπενσο από το Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου.

Πώς μπορεί να συγκριθεί με το εμβόλιο της Pfizer;
Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν την ίδια προσέγγιση του να χορηγούν μέσω της ένεσης μέρος του γενετικού κώδικα του ιού, προκειμένου να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι πολύ παρόμοια, περίπου 90% προστασία από το εμβόλιο της Pfizer και γύρω στο 95% από αυτό της Moderna.

Ωστόσο, οι δοκιμές και των δύο βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και τα τελικά νούμερα θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να είναι ευκολότερο στην αποθήκευση καθώς παραμένει σταθερό στους -20 βαθμούς μέχρι έως και έξι μήνες και μπορεί να διατηρηθεί σε ένα κανονικό ψυγείο έως και ένα μήνα.

Από την άλλη, το εμβόλιο της Pfizer χρειάζεται αποθήκευση σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία, περίπου -75 βαθμούς, αλλά μπορεί αν διατηρηθεί στο ψυγείο για πέντε ημέρες.

Τέλος, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik – V, έχει επίσης κοινοποιήσει πολύ πρώιμα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία είναι 92% αποτελεσματικό.

Πότε θα είναι διαθέσιμο;
Εξαρτάται από την χώρα κατοικίας και την ηλικία του καθενός. Η Moderna λέει ότι θα καταθέσει αίτηση στις αμερικανικές αρχές τις προσεχείς εβδομάδες, εκτιμώντας ότι θα έχει 20 εκατ. δόσεις διαθέσιμες στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να διαθέσει ένα δισ. δόσεις διαθέσιμες σε όλο τον πλανήτη από το ερχόμενο έτος και θα αιτηθεί έγκριση και σε άλλες χώρες.

Πώς λειτουργεί;
Η Moderna έχει αναπτύξει ένα «εμβόλιο RNA». Αυτό σημαίνει ότι μέρος του γενετικού κώδικα του κορωνοϊού ενίεται στο σώμα.

Αυτό αρχίζει να παράγει ιικές πρωτεΐνες – αλλά όχι ολόκληρο τον ιό – που είναι αρκετές για να «εκπαιδεύσουν» το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί, παράγοντας τόσο αντισώματα, όσο και ένα άλλο μέρος του ανωσοποιητικού συστήματος, τα T-λεμφοκύτταρα, για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις;
«Τα νέα της Moderna προκαλούν ενθουσιασμό και συμβάλλουν αποφασιστικά στην αισιοδοξία ότι θα μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ καλών εμβολίων τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Όπενσο, από το Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου, προσθέτοντας:

«Χρειαζόμαστε πληρέστερες λεπτομέρειες, σε σχέση με όσα αναφέρονται σττο σημερινό δελτίο Τύπου, αλλά από μόνη της η ανακοίνωση έρχεται να προστεθεί στο γενικό αίσθημα αισιοδοξίας».

Μοιραστείτε το άρθρο