Τα σενάρια για την Εισφορά αλληλεγγύης 2022 και 2023

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 2΄
Τα σενάρια για την Εισφορά αλληλεγγύης 2022 και 2023

Την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και την επέκταση της απαλλαγής σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους πιθανώς όμως από το 2023, επεξεργάζεται και προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν προς το φθινόπωρο, θα διαμορφωθούν αφού οριστικοποιηθούν τα δεδομένα γύρω από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο «MR», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, είχε προϊδεάσει για μόνιμες ελαφρύνσεις τόσο στις ασφαλιστικές εισφορές όσο και στην εισφορά αλληλεγγύης.

Χθες, σχολιάζοντας απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για «πάγωμα» της επιβάρυνσης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Η απαλλαγή του ιδιωτικού τομέα από την εισφορά αλληλεγγύης και το 2022 θα πρέπει πλέον να θεωρείται βέβαιη. Παραμένει όμως ανοιχτή η προοπτική το μέτρο να επεκταθεί και στους υπόλοιπους φορολογούμενους το ίδιο έτος, με τις πιθανότητες πάντως να αυξάνονται σημαντικά για το 2023.

Καταλυτική για τις εξελίξεις θα είναι προφανώς η ταχύτητα της ανάκαμψης μετά την πανδημία, δηλαδή ο ρυθμός αύξησης των εσόδων για το κράτος, όπως υπολογίζεται, από το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Μοιραστείτε το άρθρο