Τις ρατσιστικές επιθέσεις στον Ασπρόπυργο καταγράφει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 4΄
Τις ρατσιστικές επιθέσεις στον Ασπρόπυργο καταγράφει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

Μία έκθεση-φωτιά δημοσίευσε η Διεθνής Αμνηστία, η οποία επικεντρώθηκε στον ρατσισμό στην Ελλάδα αλλα και στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα ελληνικά hot spots και στα κέντρα υποδοχής.

  • Ρατσισμός

Όσον αφορά στα φαινόμενα ρατσισμού στην Ελλάδα η έκθεση αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά που έχουν να κάνουν με τις ρατσιστικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας: «Σύμφωνα με μαρτυρίες, το διάστημα από τον Αύγουστο του 2016 και μέχρι το τέλος του 2017 φέρεται να σημειώθηκαν περισσότερες από 50 επιθέσεις κατά οικονομικών μεταναστών από το Πακιστάν από νεαρούς στον Ασπρόπυργο».

[divider style=”normal” top=”5″ bottom=”5″]

Σχετικές δημοσιεύσεις: 

[divider style=”normal” top=”5″ bottom=”5″]

Η φετινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο ρατσιστικές και ξενοφοβικές ιδέες εκφράζονται μέσα από εθνικιστικές και λαϊκιστικές πολιτικές, προκαλώντας φόβο στους πολίτες. Την ίδια ώρα, όμως, οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν μια όλο και πιο ενεργή δράση της κοινωνίας των πολιτών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας είναι η αναλυτικότερη και πληρέστερη για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δημοσιεύεται κάθε χρόνο. Η εφετινή έκθεση έθεσε στο μικροσκόπιο την κατάσταση σε 159 χώρες του κόσμου και διαπίστωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις στην προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Αναλυτικό είναι και το κεφάλαιο που δημοσιεύει σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Σε αυτό εμβαθύνει μεταξύ άλλων στο προσφυγικό, στην καταναγκαστική εργασία, στην κακοποίηση αλλά και στον ρατσισμό.

Πρόσφυγες

Η έκθεση εστιάζει στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα και αναφέρεται συγκεκριμένα στο Ελληνικό, όπου οι χώροι υποδοχής και προσωρινής διαμονής προσφύγων έπαψαν να λειτουργούν τον Ιούνιο του 2017.

«Οι συνθήκες στο Ελληνικό (…) ήταν άθλιες και μη ασφαλείς. ΜΚΟ εξέφρασαν την ανησυχία τους όσον αφορά στην ασφάλεια στο Ελληνικό και ιδιαίτερα σχετικά με την ασφάλεια των γυναικών και κοριτσιών. Πολλές γυναίκες δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα λεκτικής αλλά και σεξουαλικής βίας. Σε διάστημα μιας εβδομάδας, τον Ιανουάριο του 2017, τρεις άνδρες έχασαν τη ζωή τους στο προσφυγικό κέντρο στη Μόρια, στο νησί της Λέσβου. (…) Οι Αρχές δεν ήταν σε θέση μέχρι το τέλος της χρονιάς να εξασφαλίσουν στα νησιά συνθήκες υποδοχής που να ανταποκρίνονται στις ελάχιστες προδιαγραφές που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία» σημειώνεται.

Καταναγκαστική εργασία

Στην έκθεση γίνεται λόγος και για καταναγκαστική εργασία, όπως καταγράφηκε στη γνωστή υπόθεση της Μανωλάδας.

«Τον Μάρτιο του 2017, στην υπόθεση Chowdury κ.ά. εναντίον της Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε σε μια άνευ προηγουμένου απόφαση ότι 42 οικονομικοί μετανάστες από το Μπανγκλαντές έπεσαν θύματα καταναγκαστικής εργασίας και δουλεμπορίου, καθώς εργάζονταν σε φυτείες φράουλας στο χωριό Μανωλάδα. Το δικαστήριο διαπίστωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν έλαβε κανένα μέτρο για να παρεμποδίσει το εμπόριο ανθρώπων και να προχωρήσει σε αποτελεσματική εξέταση των αξιόποινων πράξεων».


Τέλος, η έκθεση αναφέρεται και στη νέα νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, τονίζοντας ωστόσο ότι παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις.

Μοιραστείτε το άρθρο