Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ben-Gurion και του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Soroka υποστηρίζουν ότι πάνω από το ένα τρίτο (37%) των δειγμάτων σπέρματος που είχαν λάβει κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνου περιόδου για τον άνδρα, διαπιστώθηκε ότι τα σπερματοζωάρια είχαν χαμηλής ποιότητας κινητικότητα.

Στη μελέτη εξετάστηκαν συνολικά 10.536 δείγματα που είχαν δώσει άνδρες κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων το διάστημα 2009-2017 και συγκρίθηκαν με 659 δείγματα που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια και έως δύο μήνες μετά από στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων το 2012 και το 2014. Οι άνδρες ήταν κατά μέσο όρο 32 ετών και το 44% ήταν καπνιστές.

Γενικά οι ειδικοί εκτίμησαν ότι η πιθανότητα αποδυναμωμένης κινητικότητας των σπερματοζωαρίων ήταν 47% κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων περιόδων στρες.

Να σημειωθεί ότι η μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος μειώνει και τις πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου.

«Το ψυχικό στρες είναι γνωστό ότι ανεπιθύμητες επιδράσεις στη γονιμότητα, αλλά ελάχιστη έρευνα έχει γίνει επί της ποιότητας του σπέρματος», εξήγησε ο Δρ Ελιαχου Λεβιτας, διευθυντής της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Soroka.

Και συμπλήρωσε ότι, «η σκέψη μας είναι ότι ακόμα και οι άνδρες που απλά έχουν γίνει μάρτυρες βίαιων γεγονότων και δεν έχουν λάβει μέρος σε μια διένεξη βιώνουν στρες για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα».