Τραμπ: Ακόμη ένα βήμα αποδοχής της ήττας του

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 2΄
Τραμπ: Ακόμη ένα βήμα αποδοχής της ήττας του

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε για πρώτη φορά, την Πέμπτη, ότι θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο εάν η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου επικυρωθεί από το εκλεκτορικό σώμα, κάνοντας ένα βήμα ακόμη προς την αναγνώριση της ήττας του.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμαζόταν να εκφράσει τις ευχές του σε αμερικανούς στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στο εξωτερικό για τη μεγάλη αμερικανική γιορτή των Ευχαριστιών όταν δημοσιογράφοι του έθεσαν το ερώτημα, «εάν είναι έτοιμος να αποδεχθεί επίσημα την ήττα του εάν το εκλεκτορικό σώμα επιβεβαιώσει ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας».

Όπως είπε «θα είναι κάτι πολύ δύσκολο να το δεχτώ, διότι ξέρουμε πως έγινε τεράστια νοθεία».

Ερωτηθείς εάν «θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο την 20ή Ιανουαρίου, την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ», ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως θα το κάνει. «Βεβαίως θα το κάνω. Και το γνωρίζετε», σημείωσε.

Σημειώνεται πως το εκλεκτορικό σώμα θα συνέλθει τη 14η Δεκεμβρίου για να αναδείξει επίσημα τον νικητή των εκλογών. Μέχρι σήμερα, όλες οι δικαστικές προσφυγές της ομάδας του Ρεπουμπλικάνου έχουν αποτύχει και οι πολιτείες – κλειδιά επικύρωσαν τα αποτελέσματα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ακόμη ότι ως προς τις εκλογικές υποδομές, «είμαστε σαν τριτοκοσμική χώρα». Μολαταύτα δεν έχει παρουσιάσει καμία απόδειξη, κανένα ατράνταχτο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό του ότι οι Δημοκρατικοί «έκλεψαν» τις εκλογές.

Ο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, εξασφάλισε 306 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 232 του Τραμπ. Έφθασε στην επικράτησή του ανακτώντας παλιά οχυρά των Δημοκρατικών όπου είχε κερδίσει προς γενική κατάπληξη ο επιχειρηματίας των ακινήτων το 2016, όπως η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν.

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ αναγκάστηκε να δώσει πράσινο φως στην έναρξη της διαδικασίας της μεταβίβασης της εξουσίας. Υποσχέθηκε, μέσω Twitter, να συνεχίσει τον «δίκαιο αγώνα» του, καθώς οι δικηγόροι του έχουν πολλαπλασιάσει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη, χωρίς επιτυχία και δήλωσε πεπεισμένος ότι «θα θριαμβεύσουμε».

Μοιραστείτε το άρθρο