Υπουργείο Τουρισμού: «Πράσινο φως» τον Μάιο για τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 3΄
Υπουργείο Τουρισμού: «Πράσινο φως» τον Μάιο για τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί

Η Ελλάδα απλώνει ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες, καθώς προετοιμάζεται να ανοίξει ξανά για τους τουρίστες τον Μάιο και να αναστήσει μια βιομηχανία που υπέστη μία από τις χειρότερες χρονιές της εδώ και δεκαετίες, εξαιτίας της πανδημίας.

Ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας.

Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού COVID-19 εξελίσσονται σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα βασίζεται στο μέχρι στιγμής θετικό ιστορικό της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προκειμένου να προσελκύσει ξένους τουρίστες στα νησιά και στα φημισμένα αρχαιολογικά μνημεία της. Απευθύνθηκε πρώτη στην Ευρώπη, ζητώντας να εγκριθεί ένα κοινό ψηφιακό δελτίο (το λεγόμενο ”διαβατήριο κορονοϊού”) που να δείχνει εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί, ώστε να μπορεί να κάνει ταξίδια το καλοκαίρι χωρίς περαιτέρω έλεγχο και περιορισμούς.

«Ελπίζουμε ότι άλλες χώρες μπορούν να ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο και μπορούμε να έχουμε μια κοινή ψηφιακή διαδικασία που θα διευκολύνει και θα εξαλείψει τα εμπόδια», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στο Reuters.

Ο κος Θεοχάρης είπε ότι η Ελλάδα θα ανοίξει για τους επισκέπτες με κάθε τρόπο.

«Άτομα που έχουν εμβολιαστεί, ή θα έχουν αρνητικά τεστ, ή θα έχουν αναρρώσει από την ασθένεια και έχουν αντισώματα, είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα και θα τα καλωσορίσουμε ανεξάρτητα από τυχόν συμφωνίες», είπε.

Το 2020, που αποδείχθηκε η χειρότερη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, μόλις 7,4 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν στην Ελλάδα – λιγότερα από οποιαδήποτε σεζόν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της οικονομικής κρίσης, ενώ ο συνολικός αριθμός των τουριστών μειώθηκε δραματικά από τα 31,3 εκατομμύρια το ακριβώς προηγούμενο έτος.

Τα έσοδα υποχώρησαν στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ (4,81 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2020 από 18 δισεκατομμύρια το 2019, καθώς η οικονομία συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από 8%, προσθέτοντας πίεση σε έναν προϋπολογισμό που ήδη πιέζεται ασφυκτικά με το δημόσιο χρέος να παραμένει ένα από τα βαρύτερα στον κόσμο. Ο αριθμός των Βρετανών και Γερμανών τουριστών μειώθηκε κατά 70% και 62% αντίστοιχα.

«Θα έχουμε μια καλύτερη χρονιά από ό, τι πέρυσι νομίζω, αυτό είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου», είπε ο Θεοχάρης.

Η Ελλάδα, με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, έχει καταγράψει περίπου 7.000 θανάτους και βρίσκεται ξανά σε lockdown μετά από μια αύξηση στα νέα κρούσματας που συμπίεσε το σύστημα υγείας, το οποίο πλήττεται και από την οικονομική κρίση.

Ο Θεοχάρης απέρριψε την κριτική ότι ο τουρισμός αύξησε τα νέα κρούσματα πέρυσι και την χαρακτηρίζει ως «κατανοητή… αλλά εντελώς αβάσιμη».

Κάτοικοι αρκετών ελληνικών νησιών έχουν εμβολιαστεί και η Ελλάδα σκοπεύει να εμβολιάσει όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το καλοκαίρι, αμέσως μετά από τις ευάλωτες ομάδες. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα εξετάζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, δήλωσε ο Θεοχάρης.

Περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους στην Ελλάδα απασχολείται στον τουρισμό.

Μοιραστείτε το άρθρο