ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

12 χρόνια στην πρώτη γραμμή του πολιτισμού τα “ΘΡΙΑΣΙΑ” του Δήμου Ασπροπύργου

“Ο Δήμος Ασπροπύργου έχει τη δυνατότητα να αντιστέκεται στην πολιτιστική διάβρωση” δηλώνει ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μελ. Μπουραντάς. 

Πραγματική κοσμογωνία συμβαίνει σε όλα τα σημεία της χώρας μας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Αυτό συμβαίνει καθώς μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι προτάσεις που γίνονται προς τους πολίτες είναι πολλές. Στον Ασπρόπυργο εδώ και 12 χρόνια ο Δήμος διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με την ονομασία “ΘΡΙΑΣΙΑ”. Η παρέμβασή του μέσω των εκδηλώσεων αυτών σε μια περιοχή οπου κυριαρχούν στοιχεία διαφόρων ταυτοτήτων κατορθώνει να ενεργεί ουσιαστικά στον τομέα του πολιτισμού.

Σε μια συζήτηση που είχαμε με τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Μελ. Μπουραντά ο οποίος είναι ο καθοριστικός παράγων της οργάνωσης αυτών των εκδηλώσεων, του θέσαμε 3 ερωτήματα:

 

Για 12 χρόνια ο Δήμος Ασπροπύργου διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων με την ονομασία ” Θριάσια ” Ποιός ήταν ο λόγος τής δημιουργίας αυτών των εκδηλώσεων;

Ο Ασπρόπυργος έχει πλούσια πολιτιστική παραγωγή όλη την διάρκεια του έτους . Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις , κατέστησαν για μας ένα χρήσιμο εργαλείο όσμωσης και κοινωνικής συνοχής , ανάμεσα στους γηγενείς νεοφερμένους στον Ασπρόπυργο , και υπηρετώντας την αναγκαιότητα παρακολούθησης της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής , ο Δήμος προχώρησε στην καθιέρωση ιδιαιτέρου κύκλου εκδηλώσεων , με την ονομασία ” Θριάσια ”

Σε μια περιοχή σαν τον Ασπρόπυργο ποιός πρέπει να είναι ο ρόλος τού πολιτισμού σε σχέση και με τα σημερινά προβλήματα πού βιώνει ο τόπος γενικότερα;

Ο τόπος μας αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων και προβλημάτων. Απ’ την άναρχη και χωρίς σχέδιο μετατροπή του , στο μεγαλύτερο κόμβο βαριάς βιομηχανίας της χώρας , ως την μετεξέλιξη του , σε κόμβο ενέργειας και διαμετακομιστικού εμπορίου . Παράλληλα , ο Ασπρόπυργος έγινε η πόλη στην οποία εγκαταστάθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι στις τοπικές οικονομικές μονάδες , αλλά και πάνω από 20.000 Έλληνες από την πρώην Σοβιετική Ένωση , κυρίως τη δεκαετία του 90 . Με δεδομένο ότι όλες οι πληθυσμιακές συνιστώσες της πόλης μας , αντιμετώπισαν το ζήτημα της γνωριμίας , της αλληλοκατανόησης και της αγαστής συνεργασίας , ο Δήμος αξιοποίησε μεταξύ άλλων και το “όπλο” του πολιτισμού. Μέσω του πολιτισμού οι άνθρωποι της πόλης μας , νέοι και παλιοί κάτοικοι έμαθαν για τις μνήμες , τα βιώματα , τις αξίες και τα ιδανικά των Βοιωτών , των Ποντίων των Ηπειρωτών , των Πελοποννησίων , κλπ που έγιναν Ασπροπύργιοι . Και αντιλήφθηκαν ότι έχουν τα ίδια πιστεύω , τα ίδια όνειρα , τις ίδιες αγωνίες . Και όλοι μαζί έκτοτε , διαμορφώνουν την κοινή προοπτική της πόλης μας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πού να μην το αντιπαλεύει αποτελεσματικά αυτή η πόλη . Και επιπλέον , συνεχίζει και διευρύνει μια παραδειγματική πνευματική και πολιτιστική κατάθεση που κερδίζει την πανελλαδική καταξίωση , μέσω θεσμών πού έγιναν ευρέως γνωστοί και αναγνωρίσιμοι .

Πού θα επικεντρωθούν φέτος τα ” Θριάσια “; Μέχρι τώρα ο κόσμος ανταποκρίνεται ;

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ασπροπύργου, Μελέτης Μπουραντάς
Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ασπροπύργου, Μελέτης Μπουραντάς

Τα “Θριάσια” κάθε χρόνο , έχουν διπλή στόχευση . Αφενός να αναδεικνύουν την πλούσια τοπική και πολιτιστική παραγωγή , και αφετέρου να συμμετάσχουν στο διάλογο ιδεών μέσω της επαφής τους με τις σύγχρονες πολιτιστικές τάσεις . Έτσι ανταμώνοντας την παράδοση με το νέο , την κληρονομιά μας με τις σύγχρονες πνευματικές και πολιτιστικές αναζητήσεις , ο Ασπρόπυργος έχει την δυνατότητα να αντιστέκεται στην πολιτισμική διάβρωση , αλλά και να προσαρμόζει τη στρατηγική του στα σύγχρονα δεδομένα. Σ’ αυτήν την προσπάθεια , που διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση στο αύριο , με θεμέλιο την κληρονομιά μας , η αθρόα συμμετοχή των πολιτών και ιδιαιτέρα των νέων της πόλης , διευρύνει τους ορίζοντες για την αναγέννηση του Ασπροπύργου .

Ένα απο τα πολυ θετικά στοιχεία των φετινών Θριασίων είναι το γενικότερο κάλεσμα όλων των θεατρικών σχημάτων της περιοχής πράγμα που δίνχέι τη σημασία που δίνει το Πνευματικό Κέντρο στην ερασιτεχνική δημιουργία.

Είμαστε σίγουροι οτι για άλλη μια χρονιά οι εκδηλώσεις αυτές θα βρούν την ανταπόκριση που τους αξίζουν και δίνουμε συγχαρητήρια στον δήμαρχο Ν. Μελετίου καθως και σε όλους όσους βρίσκονται πίσω απο την επιτυχία των Θριασίων.

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ