ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

17 χρόνια φυλακή για τη … «μπίζνα» με τα λαθραία τσιγάρα στον Ασπρόπυργο

Με ποινές κάθειρξης 17 ετών τιμωρήθηκαν οι κατηγορούμενοι ως «αρχηγοί» δικτύου λαθρεμπορίας τσιγάρων με απολαβές εκατομμυρίων.

Το συγκεκριμένο δίκτυο αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, ύστερα από γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση.

[Σχετική δημοσίευση της εφημερίδας μας εδω Μπίζνα με 100.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα στον Ασπρόπυργο]

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν 57 άτομα, στους οποίους αποδίδονταν διάφοροι ρόλοι στη δράση της οργάνωσης-«μαμούθ» που κατά το παραπεμπτικό βούλευμα διακίνησε πάνω από 11.000 κιβώτια με λαθραία τσιγάρα.

Τα κέρδη μάλιστα από τη γιγαντιαία επιχείρηση εικάζεται ότι έφτασαν τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί για το ελληνικό δημόσιο και την Ε.Ε. υπολογίστηκε ότι ξεπέρασαν τα 19 εκατ. ευρώ. Από την υπόθεση αθωώθηκαν επτά άτομα, ανάμεσά τους και αστυνομικοί που κατηγορούνταν ότι παρείχαν πληροφορίες στα μέλη της οργάνωσης.

Αντίθετα, σε κάθειρξη 17 ετών, ο καθένας, καταδικάστηκαν δύο ομογενείς από τη Γεωργία που κατηγορούνταν ότι διηύθυναν το πολυμελές κύκλωμα και μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου επέστρεψαν στις φυλακές, καθώς αποφασίστηκε η έφεσή τους να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το δρόμο της φυλακής πήραν, σύμφωνα με την απόφαση, άλλα πέντε μέλη της οργάνωσης που τιμωρήθηκαν με ποινές κάθειρξης 8 και 9 ετών και στους οποίους αποδίδονταν διάφοροι ρόλοι στη δράση του δικτύου, όπως για παράδειγμα οδηγοί.

Εξάλλου, σε κάθειρξη 9 ετών, για εμπλοκή στη δράση του κυκλώματος, καταδικάστηκε Έλληνας ιδιοκτήτης εργοστασίου τσιγάρων στο Ντουμπάι που στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε λαθρεμπόριο τσιγάρων. Στην περίπτωσή του, το δικαστήριο αποφάσισε να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση υπό όρους και καταβολή εγγυοδοσίας.

Επιπλέον, το δικαστήριο ανέστειλε τις ποινές για όσους καταδικάστηκαν σε φυλάκιση (8 μήνες η χαμηλότερη) και, όπου υπήρχαν οι προϋποθέσεις του νόμου, οι ποινές μετατράπηκαν σε χρηματικές.

Κατά τη γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση είχαν συλληφθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας συνολικά 29 άτομα και κατασχέθηκαν 750.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα από αποθήκες στον Ασπρόπυργο Αττικής και στο Δερβένι Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικές αρχές είχαν μπλοκάρει τα τηλέφωνα των κατηγορούμενων ως «εγκεφάλων» του κυκλώματος, συνθέτοντας το «παζλ» της δράσης του.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι τα τσιγάρα είχαν αφετηρία το Ντουμπάι, απ’ όπου έφευγαν ακτοπλοϊκώς, ενώ το μεταφερόμενο φορτίο «μετατρέπονταν» με έγγραφα, σε άλλα προϊόντα, όπως π.χ. έπιπλα.

Από τον Πειραιά τα τσιγάρα κατέληγαν σε αποθήκη του Ασπρόπυργου κι από ‘κει διανέμονταν με φορτηγά, για να καταλήξουν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ποσότητες εξάγονταν και στη Βουλγαρία.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ