ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

52.000 εργαζόμενοι σε εκ περιτροπής εργασία

Μικρή παραμένει η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» παρά το λίφτινγκ που επιχείρησε η κυβέρνηση

Μικρή παραμένει η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» παρά το λίφτινγκ που επιχείρησε η κυβέρνηση.

Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν μόλις 5.600 επιχειρήσεις

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, μέσα σε ένα μήνα στο πρόγραμμα εντάχθηκαν μόλις 5.600 επιχειρήσεις, κάτι που αντιστοιχεί σε 52.000 εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να κάνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα έχει ήδη παρατείνει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών έως τις 15 Οκτωβρίου, από τις 31 Ιουλίου που ίσχυε.

Παράλληλα, έδωσε δυνατότητα η διευθέτηση του χρόνου να γίνεται σε μηνιαία, εβδομαδιαία ή και 15μερη βάση, όπως επιθυμούσε ο ΣΕΒ.

Νέα παράταση

Χθες το υπουργείο Εργασίας έδωσε νέα παράταση για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν την β’ φάση της διαδικασίας .Έτσι, οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Χαμηλές πτήσεις

Παρά ταύτα, το εν λόγω πρόγραμμα που μπήκε σε εφαρμογή στις 15 Ιουνίου δεν περπατάει στην πράξη, καθώς από τις 700.000 επιχειρήσεις, περίπου 5.600 που απασχολούν 52.000 εργαζόμενους έχουν -μέχρι στιγμής- κάνει αίτηση για να ενταχθούν.

Διαφήμιση

Παρά το γεγονός ότι στο πρόγραμμα αυτό -που είναι η ελληνική εκδοχή του προγράμματος της ΕΕ, SURE για τη στήριξη της μερικής απασχόλησης- έκανε λίφτινγκ η κυβέρνηση ώστε να είναι ακόμη πιο ελκυστικό στις επιχειρήσεις, φαίνεται να μην προχωράει.

Οι επιχειρήσεις θα πλήρωναν το μισό μισθό ενώ θα απαλλάσσονταν και από ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών. Τα υπόλοιπα θα ήταν δουλειά του κράτους.

Από την άλλη μεριά οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα θα έβλεπαν μειώσεις μισθών κατά 20% αφού το κράτος θα κάλυπτε το 60% του υπολοίπου του μισθού από το οποίο απαλλάσσονταν οι εργοδότες.

Φυσικά αντί ολόκληρο το μήνα, οι εργαζόμενοι θα δούλευαν τις δύο εβδομάδες. Αυτές ήταν οι πρόνοιες του προγράμματος.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι εργοδότες θα ήθελαν ακόμη πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δεδομένου, δε, ότι ο μόνος όρος που τίθεται στους εργοδότες προκειμένου να συμμετέχουν στο «Συν- Εργασία» είναι να μην απολύσουν τους εργαζόμενους, ο φόβος είναι πως το επόμενο διάστημα πολλοί εργοδότες θα καταφύγουν σε αυτήν την κίνηση.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!