ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 2 δισ. ευρώ στις καταθέσεις των επιχειρήσεων

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν τον Νοέμβριο του 2021 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) στις ελληνικές τράπεζες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ).

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσαν αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ έναντι αύξησης μόλις 11 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και αύξησης 411 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής επιβραδύνθηκε σε 10,4% από 11,5% τον Οκτώβριο και 13,3% τον Σεπτέμβριο.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, ειδικότερα, διευρύνθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ έναντι μείωσης 454 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και μείωσης 60 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής έριξε, πάντως, ρυθμούς σε 20,4% από 21% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην αισθητή άνοδο των εταιρικών καταθέσεων συνέβαλαν οι διαδοχικές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, καθώς και τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί όλους τους προηγούμενους μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 2,07 δισ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 563 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Οι καταθέσεις δε, των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων περιορίστηκαν κατά 22 εκατ. ευρώ έναντι βελτίωσης 109 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά τις καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, εμφάνισαν μικρή κάμψη κατά 224 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης 465 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 501 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής επιβραδύνθηκε σε 7,5% από 8,8% τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης παρουσίασαν μείωση κατά 164 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 419 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -8,8% από -11%.

Στο σύνολο της οικονομίας, τέλος, οι καταθέσεις ανήλθαν σε 184,715 δισ. ευρώ (132,4 αφορούν τα νοικοκυριά), αυξημένες κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο, όταν είχε σημειωθεί μηνιαία άνοδος 407 εκατ. ευρώ. Σε ετήσιο επίπεδο, η μεταβολή του Νοεμβρίου καθορίστηκε στο 9,3% από 10,1% τον προηγούμενο μήνα.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ