ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη και πληθωρισμός φέρνουν αυξήσεις στις συντάξεις

Μετά τη δεύτερη αύξηση στο κατώτατο μισθό από την 1η Μαΐου, σειρά παίρνουν και οι συντάξεις, το 2023. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη του «δεν θα μείνουν για πάντα παγωμένες οι συντάξεις, είναι δεδομένο αυτό. Δεν είμαστε εκεί όμως ακόμα και δεν μπορώ να πω κάτι πέραν του να θυμίσω ότι στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους υπήρχε και τον περασμένο Δεκέμβριο».

Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται, δεν είμαστε και τόσο μακριά στις αυξήσεις των συντάξεων ακόμα και εάν φαντάζει και φάνταζε ως επιστημονική φαντασία πριν από λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου και με τροπολογία του 2017, το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η αύξηση θα γίνεται με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Αυτό σημαίνει, και με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν για πληθωρισμό της τάξεως του 3,1% το 2022, η μέγιστη αύξηση των συντάξεων θα μπορούσε να είναι κατά 3%.

Βέβαια, η όποια αύξηση δεν θα είναι πραγματική για όλους καθώς για πολλούς θα είναι λογιστική, λόγω της προσωπικής διαφοράς. Παρόλα αυτά εάν δεν καταργηθεί η όποια πρόβλεψη για αυξήσεις στις συντάξεις, οι ετήσιες αυξήσεις λόγω της τροχιάς ανάπτυξης που μπορεί να μπει η ελληνική οικονομία, μπορούν να οδηγήσουν σύντομα σε πραγματικές αυξήσεις στο σύνολο των συνταξιούχων.

Ωστόσο, παρά τις όλες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα, το δημογραφικό πρόβλημα συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά το ασφαλιστικό σύστημα και απειλεί να ακυρώσει τις όποιες αναπροσαρμογές.

Είναι γεγονός ότι η δημογραφική γήρανση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ασφαλιστικό σύστημα των περισσότερων δυτικών οικονομιών – τουλάχιστον αυτών που βασίζονται κυρίως σε διανεμητικά συστήματα.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ