ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Από αύριο τα SMS στις δικαιούχους για τη δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στην Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία

Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στην Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά».

Ενδεικτικά, στην Ελλάδα μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (checkup), σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.

Αυτή την ώρα γίνεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» η παρουσίαση του προγράμματος που υλοποιεί η κυβέρνηση για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον υπ’ αριθμόν ένα καρκίνο που εκδηλώνει ο γυναικείος πληθυσμός.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε το φόβο της ασθένειας», τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο καρκίνος δεν είναι πλέον μια καταδίκη θανάτου», είπε και αναφέρθηκε σε κάτι που είχε πει η μητέρα του το 1996 σε μια εποχή που δεν μπορούσαν να μιλήσουν καν για καρκίνο, όπως ανέφερε. «Γιατί να το κρύψω, δεν φοβάμαι να το πω, γιατί να το κρύψω. Το βέβαιο, είναι ότι αν φοβάσαι πεθαίνεις», είχε πει.

Πιερρακάκης: Από αύριο τα SMS στις δικαιούχους
Από αύριο κιόλας ξεκινά η αποστολή SMS στις δικαιούχους δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δικαιούχοι είναι γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών. Θα πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ και να έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.

«Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία δεν περιμένει να πάει ο πολίτης στο γιατρό, αλλά το κράτος υπενθυμίζει στον πολίτη να φροντίσει τον εαυτό του», τόνισε ο υπουργός.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά τις παρακάτω εξετάσεις:

– Εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες δικαιούχους
– Κλινική εξέταση σε περίπτωση ευρήματος
– Υπερηχογράφημα
Οι κλινικές εξετάσεις καθώς και το υπερηχογράφημα, συνταγογραφούνται αυτόματα από το σύστημα μόνο σε περίπτωση ευρήματος στη μαστογραφία.

Εξαιρούνται γυναίκες που έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού το τελευταίο διάστημα.

Όλες οι Ελληνίδες αλλά και οι γυναίκες από τρίτες χώρες, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, διαθέτουν ΑΜΚΑ και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50- 69 χρόνων, θα λάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα μήνυμα στο κινητό τους ή στο e-mail τους, κατά την ψηφιακή πεπατημένη που ακολουθήθηκε και για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού τους προηγούμενους μήνες.

Αρχικά θα λαμβάνουν στο κινητό τους ή στο email τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης παραπεμπτικό για ψηφιακή μαστογραφία και θα επιλέγουν την ιδιωτική ή δημόσια δομή για τη δωρεάν διενέργειά της. Στη συνέχεια και εφόσον πραγματοποιηθεί η εξέταση, η δικαιούχος θα λαμβάνει τη διάγνωση του ακτινοδιαγνώστη και ιατρική γνωμάτευση από γιατρό συναφούς ειδικότητας. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται εύρημα το οποίο χρήζει περαιτέρω ελέγχου, θα λαμβάνει παραπεμπτικό για περαιτέρω υπερηχογραφικό έλεγχο και θα ολοκληρώνεται κατά τον ίδιο τρόπο η διαδικασία, δηλαδή θα πραγματοποιεί την εξέταση και θα λαμβάνει τη σχετική γνωμάτευση.

Μάλιστα, για την υλοποίηση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» ο ΕΟΠΥΥ έχει απευθύνει πρόσκληση προς ιδιώτες γιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα για να συμμετάσχουν στη διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των γυναικών σε όλη την επικράτεια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εφέτος η δυνατότητα ψηφιακής μαστογραφίας θα δοθεί στις γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί στην ίδια εξέταση το 2021. Ενώ στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ