ΕΛΕΥΣΙΝΑΤΟΠΙΚΑ

Αποκλειστική συνέντευξη Γ. Τσουκαλά: «Η Δημ. Αρχή είναι ήδη εκτεθειμένη απο τις υποσχέσεις της»

Έχουν περάσει ήδη δυο χρόνια από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα. Οι δημοτικές αρχές αρχίζουν να δείχνουν τα πεπραγμένα τους και επι τη ευκαιρία ο πρώην δήμαρχος Ελευσίνας Γ. Τσουκαλάς μας παραχώρησε συνέντευξη για τα τεκταινόμενα στον δήμο της Ελευσίνας.

Στις απαντήσεις που μας έδωσε αίσθηση κάνουν οι αναφορές σχετικά με τα έργα του δήμου που τα χαρακτηρίζει ως μνημεία στασιμότητας ενώ για το λογότυπο της πολιτιστικής πρωτεύουσας αναφέρει χαρακτηριστικά η δημοτική αρχή «καλύπτει εξοργιστικά» τον καλλιτεχνικό διευθυντή.

Παρακάτω η συνέντευξη που παραχώρησε στον εκδότη του «Θ» Ε. Λιάκο

Ε.Λ.: Κύριε Τσουκαλα η νέα δημοτική αρχή μετράει ήδη 2 χρόνια στην εξουσία. Αυτά τα δυο χρόνια ωστόσο συνοδεύονται απο την πανδημία του COVID-19. Πως θεωρείτε οτι επηρεάζει αυτό την υλοποίηση των εξαγγελιών και του προγράμματος;

Γ.Τ.: Ως γνωστόν η δημ Αρχή  επικαλείται την πανδημία ως εμπόδιο. Αν εννοεί ότι η πανδημία εμποδίζει να γίνουν έργα σημειώνω ότι οι διαγωνισμοί ειναι πλέον εδω και καιρό ηλεκτρονικοί. Αν εννοεί τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναβληθηκαν ολες θυμιζω οτι γειτονικοι Δήμοι τηρώντας το υγειονομικό πρωτοκολλο έκαναν εκδηλώσεις. Αν εννοεί το δημ Στάδιο που έμεινε κλειστό υποστηρίζω οτι αποτέλεσε τη μοναδική εξαίρεση στο πανελλήνιο.
Αν τέλος εννοεί την επαφή της με τους πολίτες θεωρω οτι εχει σταματήσει οχι λόγω της πανδημίας αλλά εξαιτιας της απόστασης λόγων και έργων. Εξαιτιας των υποσχέσεων προς τους πάντες οι οποίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Δεν υπάρχει κενός πολιτικός χρόνος. Υπάρχουν δημ Αρχές που δίνουν απαντήσεις στην συγκυρία και υπάρχουν άλλες που αδυνατούν να το πράξουν. Η δική μας ολο αυτό το διάστημα ειναι μνημείο στασιμότητας και απραξίας.

Ε.Λ.: Οι διαφωνίες που υπαρχουν για τον λογότυπο της Πολιτιστικής απασχολούν σε μεγάλο βαθμό έως διχάζουν τους ελευσίνιους. Πως θα μπορούσαν να επιλυθούν;
Γ.Τ.: Με απόφαση του δημ Συμβουλίου μετα απο συζήτηση, κατάθεση επιχειρηματων, ψηφοφορία. Αυτός είναι ο θεσμικος – δημοκρατικός δρομος που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Ο λόγος που δεν φέρνει η δημ Αρχή για συζήτηση στο δημ Συμβούλιο το θεμα της ονομασίας της πόλης δεν είναι γιατι σέβεται δηθεν την αυτονομία της Πολιτιστικής αλλα γιατί γνωρίζει οτι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χάσει την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί. Για την δημ Αρχή, όχι μονο σε αυτή την περίπτωση, προέχει η διατήρηση της ενότητας της, παρά η επίλυση ενός προβλήματος που εχει διχάσει την κοινωνία. Αν ο τρόπος που συμπεριφερεται ο Καλλιτεχνικός διευθυντής ειναι προσβλητικος προς την πόλη η ανοχή και η κάλυψη που του παρέχει η δημ Αρχή είναι εξοργιστικη.

Ε.Λ.: Με το 4ο κυμα του κορωνοϊού μπροστά μας εχει ξεκινήσει μια συζήτηση για νοσοκομεία που θα “εξυπηρετησουν ανάγκες του Covid-19” Πιστεύετε οτι αφορά και το Θριασιο όπως έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα;
Γ.Τ.: Η μετατροπή του Θριασιου σε νοσοκομείο μιας νόσου ήταν μια λαθος επιλογή. Γιατί γι αυτό το διάστημα απέκλειε απο τη νοσηλεία θύματα ενος αυτοκινητιστικου ή εργατικού ατυχήματος. Στη νεα φάση της επιδημίας η Διοίκηση του Νοσοκομείου και ο Δημος θα πρέπει να κάνουν σαφές οτι το Νοσοκομείο με οργανωμένο και ασφαλή τρόπο μπορεί να δέχεται ασθενείς με Covid-19 χωρίς όμως να αναστείλει τις υπόλοιπες λειτουργίες του. Ο Δήμος πρέπει να κάνει από γωρα σαφή την θέση του. Δεν μπορεί να λειτουργήσει για άλλη μια φορά σε ενα σημαντικό θέμα με “χρονοκαθυστερηση” τρέχοντας πίσω από τα γεγονότα και βγάζοντας μακροσκελεις ανακοινώσεις οταν αυτά έχουν ήδη συντελεστει.

Ε.Λ.: Παρατηρούμε οτι σε δηλώσεις σας επιμένετε στην ανάγκη ισότιμης μεταχείρισης του Δήμου εναντι των αθλητικών σωματείων. 
Γ.Τ.: Ακριβώς γιατί αυτό δεν συμβαίνει. Υπάρχει μια πατερναλιστικη αντίληψή του Δήμου εναντι των σωματείων ενω οι Σύλλογοι είναι αυτόνομοι και αυτόβουλοι σε σχέση με όλους τους θεσμικούς φορείς. Η μεροληψια που επιδεικνύει η δημ Αρχή δεν την κανει ευχάριστη ουτε την ενισχύει οπως πιστεύει. Αντιθέτως την απομονώνει αφού οι πολιτες αξιολογούν οτι η συμπεριφορά της διακρίνεται από έλλειψη αξιοπιστίας και αντικειμενικοτητας. Ειναι ήδη εκτεθειμένη όταν υποσχόταν οτι θα αυξήσει την ετήσια επιχορήγηση, αποκρυπτοντας ότι το ποσο που δίδεται προς τους όλους συλλόγους είναι υποχρεωτικά εκ του νόμου συγκεκριμένο και καθορισμένο.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ