ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιο χρέος: Πρόωρη εξόφληση 7 δισ. ευρώ με διπλό όφελος

Την πρόωρη εξόφληση χρέους συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο του ΔΝΤ αλλά και σε διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο βοήθειας, προγραμματίζει το ελληνικό δημόσιο μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022. Η εξέλιξη αναμένεται να έχει τουλάχιστον δύο βασικά οφέλη.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ομόλογα 1,7 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τα οποία θα καταβληθούν τον Ιανουάριο, καθώς και για διμερή ομόλογα 5,3 δισ. ευρώ προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα καταβληθούν τον Μάρτιο.

Πέραν της συμβολικής σημασίας αυτών των κινήσεων, η οποία αφορά την αξιοπιστία της χώρας και το κλείσιμο των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, οι πρόωρες αποπληρωμές έχουν και ένα διττό όφελος για την ελληνική οικονομία.

Η Αθήνα θα γλιτώσει περί τα 75 με 80 εκατομμύρια ευρώ από την πρόωρη καταβολή (35 έως 40 εκατ. ευρώ από τα δάνεια του ΔΝΤ και 40 εκατ. ευρώ από τα δάνεια της Ε.Ε.)
Τα παραπάνω ομόλογα θα έπρεπε να αποπληρωθούν κανονικά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με προσφυγή και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, στις οποίες αναμένεται αύξηση της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας, εν μέσω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης των κεντρικών τραπεζών.

Ποια ομόλογα πληρώνουμε πρόωρα

Τα ομόλογα προς το ΔΝΤ είναι τα τελευταία που πρέπει να πληρωθούν προς τον διεθνή οργανισμό. Σύμφωνα με τον αρχικό υπολογισμό, το συγκεκριμένο ποσό θα έπρεπε να εξοφληθεί την περίοδο 2022 – 2024. Το όφελος από την πρόωρη πληρωμή (αναμένεται τον Ιανουάριο του 2022), σύμφωνα με πηγές, εκτιμάται σε 35 έως 40 εκατ. ευρώ.

Τον προσεχή Μάρτιο, παράλληλα, αναμένεται και η εξόφληση 5,3 δισ. ευρώ, η οποία αφορά τα διμερή δάνεια που έλαβε η Ελλάδα τον Μάιο του 2010, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου βοήθειας. Πρόκειται για ομόλογα, τα οποία κανονικά έληγαν μέσα στο 2022 – 2023.

Το συνολικό ποσό των συγκεκριμένων δανείων -φέρουν την ονομασία Greek Loan Facility (GLF)- ανέρχεται σε 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων προς εξόφληση απομένουν 53 δισ. ευρώ, με ημερομηνία λήξης το 2041.

Η εξοικονόμηση από την πρόωρη αποπληρωμή των 5,3 δισ. ευρώ εκτιμάται σε 40 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν έχουν χαιρετίσει την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε αυτές τις πρόωρες εξοφλήσεις, συμφωνώντας ότι αποτελούν δείγμα ενίσχυσης της φερεγγυότητας και προόδου της οικονομίας.

Μέσω
Moneyreview.gr

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ