ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eλλειμμα 295 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους

Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια στο μέτωπο της οικονομίας εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μετά τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που έδειξαν κόπωση στα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, χθες ήρθαν τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που επιβεβαίωσαν τις δημοσιονομικές «αρρυθμίες».

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε έλλειμμα 295 εκατ. ευρώ όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2016 είχε καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα – ρεκόρ 2,849 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά της ΤτΕ χτυπούν καμπανάκι καθώς εμφανίζουν μείωση εσόδων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ελλειμματικό ήταν και το ταμειακό αποτέλεσμα σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου καθώς καταγράφη έλλειμμα 251 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 524 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Το έλλειμμα οφείλεται τόσο στα μειωμένα έσοδα όσο και στην αύξηση των δαπανών.

Σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού τα έσοδα υποχώρησαν στο πρώτο τρίμηνο κατά 175 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 10,718 δισ. ευρώ από 10,893 δισ. ευρώ πέρυσι. Το ίδιο διάστημα οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,205 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 12,913 δισ. ευρώ από 11,708 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους το Δημόσιο πλήρωσε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες ύψους 432 εκατ. ευρώ. Παράλληλα όμως τα «φέσια» του Δημοσίου «φουσκώνουν» μήνα με το μήνα. Μόνο στο πρώτο δίμηνο του έτους δημιουργήθηκαν νέες οφειλές προς τους ιδιώτες ύψους 494 εκατ. ευρώ και συνολικά μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ.

Διεύρυνση
Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδας κατέγραψε διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Φεβρουάριο που αυξήθηκε κατά 13,1% στα 936,9 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας κατά κύριο λόγο τις επιπτώσεις από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Είναι ενδεικτικό πως το έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων, το Φεβρουάριο του 2017, διπλασιάστηκε αφού διαμορφώθηκε στα 444,3 εκατ. ευρώ από 223 εκατ. ευρώ που ήταν το Φεβρουάριο του 2016, με τις εισαγωγές καυσίμων να αυξάνονται κατά 69,5%. Σύμφωνα με την ΤτΕ η άνοδος του ελλείμματος οφείλεται στη διεύρυνση στο έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών κατά 13%, στα 1,6 δισ. ευρώ, η οποία υπεραντιστάθμισε την άνοδο στο πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, και στη μείωση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων (εισπράξεις/πληρωμές αμοιβών, τόκων, μερισμάτων και κερδών). Το Φεβρουάριο, η συνολική αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 11,7%, αλλά οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο σε απόλυτους όρους, καταγράφοντας άνοδο 12,3%. Πρέπει να σημειωθεί, πως χωρίς να εκτιμάται η δραστηριότητα σε καύσιμα και πλοία οι εξαγωγές προϊόντων σημείωσαν οριακή αύξηση 1% ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,5%. Το ίδιο διάστημα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μικρή υποχώρηση 3% και διαμορφώθηκαν σε 145 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ που ήταν το Φεβρουάριο του 2016.

Περιορισμός
Πάντως, σωρευτικά στο πρώτο δίμηνο του 2017, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε στα 1,2 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2016 καταγράφοντας μείωση 24,5%. Η βελτίωση αποτύπωσε την άνοδο των πλεονασμάτων στα ισοζύγια υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Αντίθετα το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε. Το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε έλλειμμα 2,4 δισ. ευρώ και ήταν κατά 259 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2016, καθώς η άνοδος στο πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση στο έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών το οποίο και διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ το 2016. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών ανήλθαν σε 4,1 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 18%.

Οι εξαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 66,2% και ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ ενώ οι εξαγωγές αγαθών, χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκαν στα 2,8 δισ. ευρώ από 2,7 δισ. στο πρώτο δίμηνο του 2016. Την ίδια ώρα οι συνολικές εισαγωγές αγαθών ανήλθαν σε 7,2 δισ. ευρώ και σημείωσαν αύξηση 18,8%. Οι εισαγωγές καυσίμων εκτινάχθηκαν στα 1,9 δισ. ευρώ και σημείωσαν αύξηση 76% ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκαν κατά 4,9% και διαμορφώθηκαν σε 5,2 δισ. ευρώ.
Επιπτώσεις από την άνοδο του πετρελαίου
Η Τράπεζα της Ελλάδας κατέγραψε διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο που αυξήθηκε κατά 13,1% στα 936,9 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας κατά κύριο λόγο τις επιπτώσεις από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Είναι ενδεικτικό πως το έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων, τον Φεβρουάριο του 2017, διπλασιάστηκε αφού διαμορφώθηκε στα 444,3 εκατ. ευρώ από 223 εκατ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο του 2016, με τις εισαγωγές καυσίμων να αυξάνονται κατά 69,5%.

Εισαγωγές – εξαγωγές
Τον Φεβρουάριο, η συνολική αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 11,7%, αλλά οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο σε απόλυτους όρους, καταγράφοντας άνοδο 12,3%. Πρέπει να σημειωθεί, πως χωρίς να εκτιμάται η δραστηριότητα σε καύσιμα και πλοία οι εξαγωγές προϊόντων σημείωσαν οριακή αύξηση 1%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,5%.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ