ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενοίκια: Πλαφόν στις αυξήσεις των επαγγελματικών ακινήτων – Οι σκέψεις για τις κατοικίες

Τη δεύτερη νομοθετική παρέμβαση στις σχέσεις ιδιοκτητών-ενοικιαστών προωθεί η κυβέρνηση μέσα στην τελευταία 2ετία. Έτσι, μετά τις υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων μέσα στην πανδημία, αυτή τη φορά προωθεί τα «πλαφόν» στις αυξήσεις των ενοικίων ώστε να προστατευτούν οι ενοικιαστές από την έκρηξη του πληθωρισμού.

Η αρχή θα γίνει με τις επαγγελματικές μισθώσεις. Ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα επιβάλλεται πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης αναπροσαρμογής ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 5,4% (σ.σ το 75% του πληθωρισμού του Φεβρουαρίου που ήταν 7,2%) ενώ για τον Απρίλιο θα ανέβει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα δεδομένου ότι ο πληθωρισμού του Μαρτίου έχει διαμορφωθεί κοντά στο 9%.

Η προστασία ειδικά των επαγγελματικών μισθώσεων έχει μια λογική: οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πλήττονται ήδη από το αυξημένο ενεργειακό κόστος οπότε μια αύξηση και του ενοικίου θα μπορούσε να καταστήσει ζημιογόνα την άσκηση της δραστηριότητας.

Ο ίδιος προβληματισμός υπάρχει βέβαια και για τα ενοίκια των κατοικιών τα οποία καταβάλλουν περισσότερα από 700.000 νοικοκυριά. Προς το παρόν, η παρέμβαση θα γίνει με τις επαγγελματικές μισθώσεις (σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί και νέος κύκλος ανατιμήσεων στα προϊόντα) και θα εξεταστεί αν θα προωθηθεί αντίστοιχη διάταξη και για τα σπίτια.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ