Ένταση προκλήθηκε στην κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ, όταν ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας άρχισε να δέχεται ερωτήσεις μετά την ομιλία του από Έλληνες βουλευτές.
- Διαφημιση -
Τον έντονο εκνευρισμό και μια ακόμα προκλητική τοποθέτηση εκ μέρους του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας προκάλεσαν οι ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών, Σπήλιο Λιβανού, Θεοδώρας Τζάκρη, Ανδρέα Λοβέρδου και Μανούσου Βολουδάκη στον Χουλουσί Ακάρ, στην κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.
📹| If you include PKK/YPG and FETO in the camp, it will be against the friendship. It will break the alliance, it is also against the spirit of alliance
▪️MoND Hulusi Akar reacted to the Greek parliamentarians who made statements against #Türkiye. pic.twitter.com/Cfb3Lfxb2h
— EHA News (@eha_news) June 14, 2022
Οι Έλληνες βουλευτές παίρνοντας τον λόγο έθεσαν το ζήτημα της Κύπρου, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Ακάρ περί σεβασμού των εδαφών εκ μέρους της Τουρκίας, ενώ αναφερόμενοι στις τουρκικές προκλήσεις μίλησαν για αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας «πολλών ελληνικών νησιών».
Ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε για μια ακόμα φορά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ υποστήριξε πως η Ελλάδα ανέχεται την τρομοκρατία. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ακόμα ότι «ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριό μας χώρο στις 27 Απριλίου, υπάρχουν εικόνες από ραντάρ τις μοιραστήκαμε με τους συμμάχους μας. Απαντήσαμε στις 28 Απριλίου».
Και συμπλήρωσε «είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και διαλ΄όγου».
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -
Σχετικά με το Κυπριακό, ανέφερε ότι «αν λέτε ότι το βόρειο κομμάτι της Κύπρου είναι υπό κατάληψη, θέλετε να πολεμήσετε. Η Τουρκία δεν έχει καταλάβει τη Βόρεια Κύπρο, μάχες και πραξικοπήματα έγιναν εκεί μέχρι το ’74. Οι ζωές και των Ελλήνων βρίσκονταν σε κίνδυνο, μέχρι τώρα και το βόρειο και το νότιο κομμάτι ζούσαν ειρηνικά και με ηρεμία. Είναι σημαντικό να το δούμε αυτό. Το 2004 οι Τούρκοι δέχτηκαν τη λύση του Ανάν αλλά δεν τη δέχτηκε η ελληνική πλευρά».
Σπήλιος Λιβανός: Δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε τον διάλογο
Ό Σπήλιος Λιβανός ακούγεται να λέει απευθυνόμενος στον Χουλουσί Ακάρ: «Θα μπορούσαμε να μπούμε σε έναν πραγματικό διάλογο. Όπως γνωρίζετε ο πρωθυπουργός μας ήταν εδώ και μίλησε με τον πρόεδρο Ερντογάν. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Θέλουμε να έχουμε θετικές σχέσεις με όλους μας τους γείτονες και φυσικά με την Τουρκία. Όμως δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε τον διάλογο, αλλά ο Ερντογάν που είπε «όχι» στον Μητσοτάκη».
«Καταδικάζετε τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως την ίδια στιγμή, όχι εσείς και όχι τώρα, Τούρκοι πολιτικοί αναφέρονται τις δύο τρεις τελευταίες εβδομάδες στο αναθεωρητικό σχέδιο «Γαλάζια Πατρίδα», έχετε casus belli εναντίον μας, εναντίον ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, πουθενά στην ιστορία δεν υπήρχε άλλος σύμμαχος να εκφοβίζει τον σύμμαχό του για δεκαετίες με casus belli. Έχουμε συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας αλλά και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Αν αυτά δεν πάνε ενάντια σε όσα είπατε στο λόγο σας για σχέσεις καλής γειτονίας, τότε νομίζω ότι πατάτε σε δύο βάρκες».
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter