ΕΛΕΥΣΙΝΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Επίσκεψη στο μουσείο ιστορίας και λαογραφίας των Μικρασιατών Ελευσίνας

Σε μια προσφυγική κατοικία χτισμένη στο τέλος της δεκαετίας του 1920 στην οδό Λαμψάκου 13, είναι στεγασμένο το Μουσείο ιστορίας και λαογραφίας του συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας . Η κατοικία που δωρίστηκε στο σύλλογο από τους κληρονόμους της κ. Καλλιόπης Φαγαδέα, το γένος Κοντρογάννη από τη Σμύρνη, επισκευάστηκε με αγάπη και ζήλο, έτσι ώστε να παραμείνει αυτούσια, ως ήταν, για να αποτελεί κοιτίδα διαφύλαξης της μνήμης , ίχνος ανεξίτηλο του πολιτισμού, του ήθους, της υλικής ζωής και καθημερινότητας μιας γενιάς που ξεριζώθηκε βίαια από τις Εστίες της. Όπως μας είπε η κ Γεωργία Γιαντζόγλου, πρόεδρος και ψυχή του συλλόγου, εγκαινιάστηκε στις 15-12-2013 δίνοντας στα μέλη του συλλόγου, στους κατοίκους του συνοικισμού, στην περιοχή της Άνω Ελευσίνας και στην πόλη της Ελευσίνας τη χαρά της πραγμάτωσης ενός ονείρου, ενός αγώνα ετών.

Μέσα στο σπίτι με τη σάλα, την κάμαρη, το μαγεριό, την πίσω αυλή και το πορτάκι που οδηγεί στο πίσω σοκάκι, ομιλούντα τα εκθέματα. Σαφώς, έμψυχα χαρίσματα των ανθρώπων του συλλόγου, κληρονομιά από τα πολύτιμα κειμήλια της καρδιάς τους που διαφύλαξαν οι γονείς, οι παππούδες και τα προγονικά τους, με τάξη τοποθετημένα, όπου πραγματικά ταιριάζουν και δίνουν ιστορική ταυτότητα σε κάθε γωνιά του σπιτιού.

Περνώντας την πόρτα, η απλότητα, η νοικοκυροσύνη και η πάστρα εμφανής σε όλες τις αισθήσεις… -«Ακόμα μυρίζει το λουλάκι τριγύρω »,λέει χαμογελώντας ο κ. Μιχάλης Πολυβός που ήταν κοντά μας στην ξενάγηση.
Η κ. Γεωργία, όμορφα ,με γλυκύτητα και με πραγματικό σεβασμό μας επέτρεψε να γνωρίσουμε τα αντικείμενα του σπιτιού, μιλώντας μας γι αυτά σαν να ήταν τα «παιδιά της». Εκεί, η ραπτομηχανή, το κρεβάτι με τα ασπροκέντια, το κόκκινο κεντημένο μικρασιάτικο καφτάνι ,το ψυγείο πάγου, τα υφαντά πασούμια ,οι παλιές φωτογραφίες, οι επιστολές ,το κλειδί ,η ντουλάπα με τον καθρέφτη και η φουφού. Ένα σπιτικό φιλόξενο, ένα μουσείο συγκίνησης, μνήμης, θεματοφύλακας της ιστορίας που διδάσκει ,εξιστορεί και καταθέτει στους νέους στοιχεία για τη ζωή των Ελλήνων Μικρασιατών που ήρθαν στην πόλη της Ελευσίνας το 1922.

Ως αποτέλεσμα της μετακίνησης των Ελλήνων προσφύγων από τη Μ. Ασία στην πόλη της Ελευσίνας από το 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923-24 ,ιδρύθηκε ο σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας το 1932.Ένας σύλλογος που μέχρι σήμερα έχει αποδείξει με όραμα και αγώνα μέσα από την πλούσια δράση του, ότι η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς των αξέχαστων πατρίδων της καρδιάς τους είναι παρακαταθήκη για τη νέα γενιά ,για την πόλη ,για κάθε άνθρωπο που σκύβει ταπεινά στις ρίζες του και στην αναζήτηση της ταυτότητας του. Σήμερα αριθμεί πάνω από 850 μέλη, διαθέτει 35 μελή χορωδία, χορευτικά τμήματα παιδιών ,εφήβων κι ενήλικων καθώς και θεατρική ομάδα. Η δημιουργία του μουσείου είναι το στολίδι ,η κυψέλη όπου οι άνθρωποι του συλλόγου και όχι μόνο βρίσκουν τόπο και τρόπο να ακουμπήσουν και να αγγίξουν την ιστορία των πρόγονων τους.

Στη διεύθυνση Ικονίου και Ελευθέριου Βενιζέλου στην πόλη της Ελευσίνας μπορεί κανείς να επισκεφτεί το σύλλογο [τηλ: 210.5546328-2105542379]και στην οδό Λαμψάκου 13 μπορεί να ξεναγηθεί στο μουσείο και να θαυμάσει την αξιόλογη την έκθεση με τις Μινιατούρες του Γεωργίου Ευστρατιάδη που ανοίγει για το κοινό από τις 26-09-2021 έως το τέλος του έτους.

τηλ: 210 5561091 – e-mail :mikrasiateselefinas@gmail.com

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ