ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Ισχυρότερη ανοσία με «κοκτέιλ» AstraZeneca – Pfizer

Ένας συνδυασμός των εμβολίων AstraZeneca (πρώτη δόση) και Pfizer-BioNTech (δεύτερη δόση), πυροδοτεί μια εξαιρετικά ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση, σε σύγκριση με τον εμβολιασμό με ένα μόνο σκεύασμα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα νέας γερμανικής μελέτης.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σάαρλαντ, στη Δυτική Γερμανία, διαπίστωσαν ότι τα άτομα τα οποία έλαβαν πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, έδειξαν ισχυρότερη ανοσοαπόκριση από αυτήν που εμφάνισαν άτομα, τα οποία είχαν λάβει δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου.

Στη Γερμανία, μετά την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Ιανουάριο, το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 χορηγήθηκε σε όλους τους ενήλικες. Λόγω ορισμένων περιστατικών θρομβώσεων, ωστόσο, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας (Stiko) τον Απρίλιο συνέστησε τον εμβολιασμό με AstraZeneca μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών.

Έρευνα: Ισχυρότερη ανοσία με «κοκτέιλ» AstraZeneca - Pfizer

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, αυτό σήμαινε ότι πολλοί άνθρωποι που είχαν λάβει στην πρώτη δόση εμβολιασμού το σκεύασμα της AstraZeneca, έπρεπε να λάβουν Pfizer-BioNTech ή Moderna κατά τη δεύτερη δόση. Σήμερα, όλοι οι ενήλικοι στη Γερμανία, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, μπορούν να εμβολιαστούν ξανά με AstraZeneca, εάν ο ασθενής και ο γιατρός έχουν συνομιλήσει σχετικά με τους κινδύνους πριν από τον εμβολιασμό.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ είναι προκαταρκτικά και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πλήρως επιστημονικά, όπως τόνισε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του. Προτού οι ερευνητές δημοσιεύσουν επίσημα τα ευρήματά τους, θα εξετάσουν τον ρόλο που διαδραματίζει η ηλικία και το φύλο των ασθενών, για παράδειγμα, και επίσης θα εστιάσουν στο κατά πόσο κάποιοι συνδυασμοί εμβολίων μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πιο σοβαρές παρενέργειες.

Παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η πλήρης αξιολόγηση δεδομένων, η ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη δήλωσε την έκπληξή της για τα σαφή αποτελέσματα που προκύπτουν μέχρι τώρα. «Γι ‘αυτό θέλαμε να μοιραστούμε τα αποτελέσματά μας τώρα και να μην περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστημονικής αξιολόγησης», ανέφερε η καθηγήτρια Μαρτίνα Σέστερ.

Κατά τους ερευνητές, 250 άτομα συμμετείχαν στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Χόμπουργκ του Σάαρλαντ, τους τελευταίους μήνες. Ορισμένοι έλαβαν δύο δόσεις AstraZeneca, κάποιοι έλαβαν δύο δόσεις BioNTech-Pfizer και μια τρίτη ομάδα έλαβε μία δόση AstraZeneca, ακολουθούμενη από μία Pfizer-BioNTech.

Έρευνα: Ισχυρότερη ανοσία με «κοκτέιλ» AstraZeneca - Pfizer

Οι ερευνητές συνέκριναν τη ισχύ της ανοσολογικής απόκρισης των συμμετεχόντων δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. «Δεν εξετάσαμε απλώς τον αριθμό των αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες, αλλά και πόσο αποτελεσματικά ήταν τα λεγόμενα αντισώματα εξουδετέρωσης», εξήγησε η κ. Σέστερ. «Αυτό μας περιγράφει πόσο καλά τα αντισώματα εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα μας» εξήγησε.

Όσον αφορά την ανάπτυξη αντισωμάτων, ο διπλός εμβολιασμός με Pfizer-BioNTech καθώς και ο συνδυασμός AstraZeneca-Pfizer ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικός από τον διπλό εμβολιασμό με AstraZeneca. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έκαναν έναν από τους δύο πρώτους συνδυασμούς δόσεων, παρήγαγαν περίπου 10 φορές περισσότερα αντισώματα σε σύγκριση με όσους έλαβαν δύο δόσεις AstraZeneca. Εξετάζοντας τα εξουδετερωτικά αντισώματα, το αποτέλεσμα του συνδυασμού των δύο σκευασμάτων ήταν «ελαφρώς καλύτερο» σε σύγκριση με το αποτέλεσμα του διπλού εμβολιασμού με Pfizer-BioNTech, συνέχισε η κ. Σέστερ.

Για εμβόλια που απαιτούν δύο δόσεις, οι αξιωματούχοι υγείας συνήθως συνιστούσαν η δεύτερη δόση να είναι ίδια με την πρώτη. Δεδομένου ότι δεν υπήρξαν αλλαγές στις συστάσεις για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, υπάρχουν λίγες περιπτώσεις ατόμων που έλαβαν πρώτη δόση Pfizer και δεύτερη AstraZeneca.

Αξιοσημείωτη αύξηση αντισωμάτων

Η έρευνα της ισπανικής CombivacS, που διεξήχθη με 663 συμμετέχοντες στο Carlos III Health Institute στη Μαδρίτη, κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Όπως και τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ, δεν είναι ακόμη οριστικά – η δημοσίευση στο Nature είναι μια επισκόπηση για το τι έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής οι ερευνητές στην Ισπανία και όχι ένα πλήρες άρθρο με αξιολόγηση.

Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων έλαβαν δεύτερη δόση από το εμβόλιο Pfizer-BioNTech μετά την πρώτη δόση με AstraZeneca. Το τελευταίο τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν είχε λάβει δεύτερη δόση εμβολίου, τη στιγμή που κοινοποιήθηκαν τα αρχικά αποτελέσματα.

Η Μαγδαλένα Καμπίν, ερευνήτρια της μελέτης της CombivacS στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Vall d’Hebron της Βαρκελώνης, ανέφερε ότι όσοι έλαβαν συνδυασμό εμβολίων, άρχισαν να παράγουν πολύ υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων μετά τη δεύτερη δόση, και αυτά τα αντισώματα κατάφεραν να αναγνωρίσουν και να απενεργοποιήσουν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε εργαστηριακές δοκιμές.

«Φαίνεται ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ενίσχυσε σημαντικά τις αποκρίσεις αντισωμάτων έπειτα από μια δόση AstraZeneca», δήλωσε ο ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο McMaster, στο Χάμιλτον του Καναδά, Ζου Σινγκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Πρόσθεσε, δε, ότι η ενίσχυση φαίνεται να είναι ακόμη πιο έντονη σε άτομα που είχαν λάβει δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca.

Έρευνα: Ισχυρότερη ανοσία με «κοκτέιλ» AstraZeneca - Pfizer

Ωστόσο, εκτός από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και αξιολογηθεί, ένα ζήτημα με αυτήν τημ ισπανική μελέτη είναι ότι δεν υπάρχει κάποια άμεση σύγκριση με άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου.

Ο συνδυασμός εμβολίων «πρέπει να εξεταστεί σοβαρά»

Όπως τονίζει η DW, αν και μιλάμε για προκαταρκτικά αποτελέσματα επί του παρόντος, ο συνδυασμός AstraZeneca και BioNTech-Pfizer φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενος ως προς την ανοσοποίηση έναντι της COVID-19.

Τα δύο εμβόλια αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές τεχνικές (αδενοϊός – mRNA). Οι ερευνητές δεν διαθέτουν ακόμη αρκετές πληροφορίες ως προς το γιατί ο συνδυασμός αυτών των δύο εμβολίων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ανοσοαπόκριση.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ, Μαρτίνα Σέστερ, δήλωσε ότι ανυπομονεί να δει περισσότερες έρευνες σχετικά με τον συνδυασμό διαφορετικών τύπων εμβολίων και του τρόπου αλληλεπίδρασης τους. «Πιστεύουμε ότι εάν άλλες ερευνητικές ομάδες καταλήξουν σε συμπεράσματα παρόμοια με τα δικά μας, ο συνδυασμός εμβολίων φορέα και mRNA πρέπει να εξεταστεί σοβαρά», είπε.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ