ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργαζόμενοι: Τι αλλάζει με την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια

Πλέον θα αποτελούν υποχρεωτικές αργίες

Μέχρι φέτος η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια δεν ανήκαν στις υποχρεωτικές αργίες, αλλά ήταν αργίες κατ’ έθιμο και χορηγούνταν έως τώρα είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ και κανονισμούς εργασίας, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.

Βάσει του νόμου, σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές. Επίσης κατά τις ημέρες αυτές είναι παράνομος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Φέτος, όμως, αυτό αλλάζει και οι δυο ημέρες (Πρωτοχρονιά, Θεοφάνια) πλέον αποτελούν υποχρεωτικές αργίες. Παρόλο αυτά, μπορεί με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο να αποτελούν υποχρεωτικές αργίες αλλά ταυτόχρονα εξαιρούνται από το καθεστώς πληρωμής για τις αργίες.

Στη διάταξη του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες αναφέρονται τα εξής: Με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο η αμοιβή που δικαιούνται οι εργαζόμενοι για την απασχόληση κατά τις επίσημες αργίες (75% προσαύξηση επί των νόμιμων αποδοχών) ρυθμίζεται μεταξύ άλλων με το ν.δ. 3755/1957, στις διατάξεις του οποίου δεν περιλαμβάνονται όμως οι δυο επιπλέον ημέρες υποχρεωτικής αργίας της 1ης Ιανουαρίου και των Θεοφανίων (6 Ιανουαρίου). Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις γιορτές μπορούν να απασχολήσουν τους εργαζόμενους τους μη καταβάλλοντας την προσαύξηση που προβλέπεται για τις αργίες.

Οι προσαυξήσεις για απασχόληση σε αργία με εξαίρεση την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται:

– Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

– Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

1) Εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

2) Στην περίπτωση των επιχειρήσεων που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ