ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροελαφρύνσεις για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες

Σε τρεις νέες φοροελαφρύνσεις προχωρά η κυβέρνηση, σε μια απόπειρα να δώσει επιπλέον κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών ή εταιρικών μετασχηματισμών.

Αρχικά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε θέτει ως προτεραιότητα την στήριξη των παραγωγών και του πρωτογενούς τομέα. Έτσι προβλέπεται 50% μείωση φόρου εισοδήματος για αγρότες σε συνεταιρισμούς ή σε συμβολαιακή γεωργία.

Ο στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, καθώς και να δοθεί επιπλέον κίνητρο για την ένταξη των παραγωγών σε συλλογικά οχήματα, για να μπορούν να αναβαθμίσουν την διαπραγματευτική τους ικανότητα, αλλά και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

Επίσης, η νέα διάταξη στο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών προβλέπει έκπτωση 30% από τον φόρο εισοδήματος επί εννέα έτη, από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για μετασχηματισμό επιχειρήσεων, μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων καθώς και τη συνεργασία προσώπων (ελεύθερων επαγγελματιών).

Τέλος, δίνεται κίνητρο προσαυξημένης έκπτωσης σε ποσοστό 100% σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Σύμφωνα με τη διάταξη οι δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά το χρόνο πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό 100%. Με την έκπτωση των συγκεκριμένων δαπανών κατά 100% από τα έσοδα μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω αποτελούν μια σειρά μέτρων που ευνοούν το μετασχηματισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Υπενθυμίζεται πως οι συγχωνεύσεις αποτελούν μια εκ των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ