ΕΛΕΥΣΙΝΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Γεωργιάδης για Ναυπηγεία Ελευσίνας: Προϋπόθεση οι ψήφοι ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Η αίτηση εξυγίανσης αναμένεται να «κουρέψει» περίπου 50% τις υποχρεώσεις της επιχείρησης, θα αποπληρώσει το σύνολο των δεδουλευμένων των εργαζομένων και θα επενδυθούν 100-150 εκατ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων

Μόνον με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, θα προωθηθεί από την κυβέρνηση το σχέδιο νόμου για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Αυτό αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη του, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που ένα από τα δύο κόμματα δεν το υπερψηφίσει, ο ίδιος θα κάνει πίσω, επιρρίπτοντας φυσικά το «ναυάγιο» της καταψήφισης του σχετικού σχεδίου στο κόμμα ή στα κόμματα που δεν το υπερψήφισαν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης, στη Βουλή ο ίδιος, αλλά και η κυβέρνηση, θα χρειαστεί ξεκάθαρη υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Σε αυτό θέλω να είμαι ειλικρινής», σημειώνει χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι «εντός των επομένων ημερών πιστεύω θα τεθεί υπό δημόσια διαβούλευση για να παρουσιάσουμε σε όλους το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Και συνεχίζει: «Έχει γίνει προεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει ενημερωθεί η Ελληνική Λύση, το ΠΑΣΟΚ, και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα ενημερωθούν και τα υπόλοιπα κόμματα. Νομίζω ότι θα έχουμε μια υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου, έτσι ώστε να μπορούμε, είτε στο τέλος Ιουλίου, είτε στις αρχές Σεπτεμβρίου που θα επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια, να γίνει η αίτηση βάσει του πτωχευτικού νόμου».

Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου που θα έλθει και το οποίο ήδη παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Ανάπτυξης, να προωθήσει για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, την αίτηση εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας . Η αίτηση εξυγίανσης αναμένεται να «κουρέψει» περίπου 50% τις υποχρεώσεις της επιχείρησης, θα αποπληρώσει το σύνολο των δεδουλευμένων των εργαζομένων και θα επενδυθούν 100-150 εκατ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων.

Ερωτηθείς σχετικά γιατί χρειάζονται οι ψήφοι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Ανάπτυξης σημειώνει: «Εδώ έχουμε ένα μεγάλο σχέδιο εξυγίανσης, διασώζει 600 θέσεις εργαζομένων, τους δίνει πίσω τα δεδουλευμένα τους και δημιουργεί ένα ακόμη ναυπηγείο για να προωθήσουμε την ναυπηγική βιομηχανία της χώρας. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Εξάλλου η λύση αυτή είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζει καλά το σχέδιο Ξενοκώστα, ενώ έχει λάβει την έγκριση του 99,7% των εργαζομένων στα Nαυπηγεία Ελευσίνας. Άρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τους φιλεργατικούς βουλευτές όλων των πτερύγων να ψηφίσουν όχι. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Επειδή ζητώ να λάβω από την Βουλή την αρμοδιότητα να απευθυνθώ σε ένα δικαστήριο και να υποστηρίξω το σχέδιο εξυγίανσης επ’ ονόματι του Ελληνικού Δημοσίου στην ελληνική Δικαιοσύνη -ναι, θα ζητήσω ευρύτερη στήριξη. Και αν ένα από τα δύο αυτά κόμματα πει όχι, προτίθεμαι να αποσύρω το σχέδιο κι εκείνοι να αναλάβουν την ευθύνη του ναυαγίου. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το σχέδιο, θέλω να είναι ένα κοινό σχέδιο, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αλλιώς δεν θα υπάρξει».

Αναφερόμενος στον ρόλο της αμυντικής βιομηχανίας ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχεται την αναγκαιότητα της ενώ χαρακτηρίζει ως βασικό συνεταίρο και σύμμαχο τις ΗΠΑ. «Είναι απολύτως προφανές», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, «ότι στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε, η αμυντική βιομηχανία αποκτά εντελώς διαφορετική σημασία. Άλλωστε είμαστε σε σημαντικές συζητήσεις προκειμένου να δώσουμε μια μακροπρόθεσμη λύση και στο θέμα της ΕΑΒ. Ο στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία που θα της επιτρέψει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε αυτό τον ρόλο, ο βασικός μας συνεταίρος και σύμμαχος θα είναι οι ΗΠΑ».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ