ΕΛΕΥΣΙΝΑΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Τσουκαλάς: «Η Δημοτική Αρχή με πρόθεση φαλκιδεύει τον δημοκρατικό διάλογο»

Αποκαλυπτική συνέντευξη του πρώην δημάρχου Ελευσίνας Γ. Τσουκαλά στο «Θ»

Δύο χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019 και ακριβώς δυο χρόνια πριν αυτές του 2023, αρχίζουν να γίνονται πιο έντονες οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, πράγμα το οποίο απαντάται και στη δυτική Αττική, είδικά σε έναν δήμο όπως η Ελευσίνα.

Ήδη άρχισαν να διεξάγονται Δημοτικά Συμβούλια δια ζώσης – με την παρουσία δημ. συμβούλων- και οι διαφωνίες παίρνουν «σάρκα και οστά».

Υπενθυμίζουμε πως οι εκλογές του 2019 διεξήχθησαν με τη μέθοδο της απλής αναλογικής, με συνέπεια πολλές δημοτικές αρχές ναι μεν να μην έχουν πλειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια αλλά με την παρέμβαση της Κυβέρνησης, η πλειοψηφία γινόταν να επιτευχθεί μέσω των Οικονομικών Επιτροπών του εκάστοτε δήμου.

Αυτό το αναφέρουμε διότι σε συζήτηση που είχαμε με τον πρώην δήμαρχο Ελευσίνας και επικεφαλής του Ενωτικού Συνδυασμού κο Γιώργο Τσουκαλά, ανάμεσα στα ερωτήματα που του θέσαμε ήταν και το πως ο δήμος Ελευσίνας εφόσον έχει εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια, αρκετές αποφάσεις λαμβάνονται στις Οικονομικές Επιτροπές. Φλέγον ζήτημα αποτελέι και η συμμετοχή του δήμου Ελευσίνας στην Αναπτυξιακή Επιχείρηση για την οποία κατέθεσες τις θέσεις του. Οι απαντήσεις ήταν ενδιαφέρουσες και παρακάτω μεταφέρουμε ολόκληρη συζήτηση με τον κο Τσουκλά:

Η Δημοτική Αρχή με πρόθεση φαλκιδευει τον δημοκρατικό διάλογο Γ. Τσουκαλάς

Ερωτ: Για ποιον λόγο ζητάτε κρίσιμα θέματα να συζητιούνται στο δημ Συμβούλιο ενω σύμφωνα με το νόμο μπορούν οι αποφάσεις να παρθούν στην Οικονομική Επιτροπή;

Απαντ: Όχι μόνο για λόγους αριθμητικής αφού ειναι προτιμότερο να συζητούν 27 σύμβουλοι και όχι μόνο οι 7 της Οικονομικής Επιτροπής. Κυρίως γιατί αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος του δημ Συμβουλίου. Να συζητά ολα τα θέματα που απασχολούν την πόλη. Ιδιαίτερα δε τα πιο δυσκολα. Συνειδητά η δημ Αρχή υποβαθμίζει τον αποφασιστικό ρόλο του για να “περάσει” κρίσιμα και ουσιώδη δημοτικα θέματα. Για να υπερισχύσουν οι συσχετισμοί της Οικονομικής Επιτροπής. Με πρόθεση φαλκιδευει τον δημοκρατικό διάλογο για να καλύψει τη γυμνια των επιχειρημάτων της. Συζητά δευτερεύουσας σημασίας θέματα στο δημ Συμβούλιο γιατί αυτό την εξυπηρετεί.

Ερωτ: Γιατί αντιδράσατε στη δημιουργία της Αναπτυξιακης Δημ Επιχείρησης;

Απαντ: Γιατί η συγκεκριμένη Εταιρεία δεν προσθέτει τίποτε παραπάνω απο τις δυνατότητες που προσφέρει ο νόμος στους Δήμους για να προχωρήσει κάθε φορά το δημοτικο έργο. Δεν αποτελεί, επομένως, εναλλακτική. Δεν υπήρξε επίσης κάποιο αίτημα για τη δημιουργία αυτης της Εταιρείας. Οι τρεις δημοι που την ιδρύουν (Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα) δεν έχουν προχωρήσει πάνω από από δύο χρόνι τώρα σε καμία κοινή διακήρυξη ή ενέργεια ώστε η Εταιρεία να αποτελέσει το επιστέγασμα αυτής της κινητικότητας και της προσπάθειας.

Ερωτ: Για ποιους λόγους κατά τη γνώμη σας συμμετέχει ο Δήμος Ελευσίνας στην Αναπτυξιακή;

Ο δήμος συμμετέχει στην Αναπτυξιακή Επιχείρηση για λόγους ψηφοθηρικους και  ρουσφετολογικους Γ. Τσουκαλάς

Απαντ: Για λόγους καθαρά ψηφοθηρικους και  ρουσφετολογικους. Για να συμμετάσχει στις προσλήψεις που θα γίνουν και στις αναθέσεις που θα ακολουθήσουν. Ο Δήμος Ελευσίνας θεωρεί ότι η Δημοτική Εταιρεία τού δίνει τη δυνατότητα να διευρύνει μια πολιτική πελατειακων σχέσεων. Η κυνική συμμαχία που διοικεί τον Δήμο κάνει ο, τι περνάει από το χέρι της ώστε να στηρίξει τα συμφέροντά της και την επανεκλογή της.

Ερωτ : Για ποιον λόγο ασχολείστε με έργα της περιοδου σας όπως πχ η ανεγερση του 3ου Δημοτικου Μαγούλας, τα αντιπλημμυρικα έργα στην Ανω Ελευσίνα

Απαντ: Στην πολιτική είναι σημαντικό να υπενθυμίζεις ώστε ο πολίτης να μπορεί να διακρίνει και να συγκρίνει. Τα δύο αυτά έργα που αναφέρατε όπως και τα αντιπλημμυρικα της Μαγούλας αποτελούν τα σημαντικότερα έργα υποδομής στον Δημο μας. Έχουν ιστορία.  Είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας της δικής μας δημ Αρχής. Καταρρίπτουν τη λογική οτι ως δημ Αρχή δεν είχαμε ωριμάσει και προχωρήσει σημαντικά έργα υποδομών. Αυτομάτως αποτελούν και το μέτρο σύγκρισης με τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου.

Ερωτ: Με αφορμή την παραίτηση της προέδρου της Κοινωφελους Επιχείρησης και τη δήλωση του κου Σεμερτζίδη οτι δεν θα αναλαβει θέση στη Διοίκηση του Δήμου δηλώσατε ότι η εσωτερική κρίση στη δημ Αρχή θα συνεχιστεί. Που βασίζετε αυτή την εκτίμηση;

Η επιτυχία Δημ. Αρχής μετατράπηκε τόσο γρήγορα σε ματαίωση και απογοήτευση Γ. Τσουκαλάς

Απαντ: Η εσωτερική διαπαλη στη δημ Αρχή εμφανίστηκε από τα πρώτα της βήματα μετά την εκλογή της. Ουσιαστικά δεν υπήρξε “περίοδος χάριτος”, περίοδος κοινωνικής ανοχής και συγκατάθεσης στο εσωτερικό της. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτριζε ένα χάσμα που υπήρχε και εντείνεται μεταξύ της κοινωνίας και του Δήμου. Αυτο το πρωτογνωρο γεγονός οφειλεται στο ότι στην δημ Αρχή δεν υπήρχε καμία σοβαρή προεργασία για τα θέματα που είχε να αντιμετωπίσει. Γι αυτό και η επιτυχία της μετατράπηκε τόσο γρήγορα σε ματαίωση και απογοήτευση

Ερωτ: Και για ποιόν λόγο η δημ Αρχή δεν μπορεί να αντιστρέψει συτο που εσείς ορίζετε ως αρνητικό κλίμα γι αυτήν;

Απαντ : Εφόσον η δημ Αρχή δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιησει οφέλη σε μια ευνοϊκή περίοδο γι αυτήν  πολύ δύσκολα θα μπορέσει να το κάνει τώρα που τα κοινωνικά αδιέξοδα εντείνονται και έχει απωλεσει σημαντικό μέρος της κοινωνικής συναίνεσης.
Θεωρώ, επισης, ότι το βασικότερο πρόβλημα βρίσκεται εντός της δημ Αρχής. Δεν υπάρχει κουλτούρα διαλόγου και σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων. Απουσιάζει κάποιο σχέδιο που θα πείσει όσους δυσπιστουν και δυσανασχετουν.

Ερωτ: Μήπως όμως η κοινωνία έχει περισσότερες απαιτήσεις και από την αντιπολίτευση;
Απαντ: Σαφώς και έχει και οφείλει να έχει. Νομίζω οτι η αντιπολίτευση ξεπέρασε γρήγορα το σοκ που της προκάλεσε το ποσοστό της νίκης της δημ Αρχής. Χρειάζεται να γίνει ακόμη πιο αιχμηρή, συγκεκριμενη, εναλλακτική. Να βηματισει ενωτικα στα θέματα αιχμής και ακουγοντας την κοινωνία να δημιουργήσει τη δική της εναλλακτική πρόταση.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ch.Kritikou
1 month ago

Ειδικά επί της:
“Ερωτ: Μήπως όμως η κοινωνία έχει περισσότερες απαιτήσεις και από την αντιπολίτευση;
Απαντ: Σαφώς και έχει και οφείλει να έχει. Νομίζω οτι η αντιπολίτευση ξεπέρασε γρήγορα το σοκ που της προκάλεσε το ποσοστό της νίκης της δημ Αρχής. Χρειάζεται να γίνει ακόμη πιο αιχμηρή, συγκεκριμενη, εναλλακτική. Να βηματισει ενωτικα στα θέματα αιχμής και ακουγοντας την κοινωνία να δημιουργήσει τη δική της εναλλακτική πρόταση.”

Σχόλιο: Είδαμε και εσάς του Ενωτικού Συνδυασμού τι κάνατε τα χρόνια της θητείας σας….
Η καλή αντιπολίτευση δικαιούται να “μιλάει” μόνο με τη σφραγίδα μεγάλων έργων της και καινοτομιών.
Οπότε εδώ ….”ο αναμάρτητος υμών, πρώτος τον λίθον βαλέτω

Last edited 1 month ago by Ch.Kritikou
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ