ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Αθήνα αρνείται επένδυση 100 εκ. ευρώ και την τεχνογνωσία του CERN

Για μια επένδυση συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, με επιστημονικά, τεχνολογικά και θεραπευτικά οφέλη που η κυβέρνηση ανεξήγητα απορρίπτει, έκανε λόγο στον σταθμό ΣΚΑΪ ο καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ, και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελος Γαζής, αναφερόμενος στην καινοτόμο Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων.

H επένδυση για την καινοτόμο μονάδα που προσφέρει το CERN, το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών παγκοσμίως, γίνεται πλέον μήλον της Έριδος για άλλα βαλκανικά κράτη.

H Αθήνα αρνείται επένδυση 100 εκ. ευρώ και την τεχνογνωσία του CERN«Είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας η ανεξήγητη πολιτική απόφαση η της ΓΓ. Έρευνας και Τεχνολογίας και του προϊσταμένου της αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη να μη διεκδικήσει εξοπλισμό που προσπαθούσαμε εδώ και πολλά χρόνια να τον αποκτήσουμε» επισήμανε.

Πρόκειται, εξήγησε ο κ. Γαζής, για εξοπλισμό που αφορά τη θεραπεία του καρκίνου, όχι με ακτινοβολία, αλλά με σωματίδια, που είναι μια μοναδική πρωτοποριακή μεθοδολογία που εφαρμόζεται στα πολύ ανεπτυγμένα κράτη και στην Ευρώπη. «Αυτή η μεθοδολογία και θεραπεία είναι απολύτως καταξιωμένη, πάνω από 25.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν θεραπευθεί» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε ο Ευάγγελος Γαζής, υπάρχει απόφαση προηγούμενης κυβέρνησης να εκκριθεί τέτοιο επιστημονικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και υπάρχει τεχνική μελέτη που έχουν προσυπογράψει το ΕΜΠ, ο Δημόκριτος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Τεχνολογικά και επιστημονικά έχουμε ευχέρεια να εγκαταστήσουμε και να λειτουργήσουμε το εξ Ευρώπης δώρο που κοστίζει 100 εκατ. ευρώ και θα έχει αποτελέσματα για τον ελληνικό πληθυσμό αλλά και για τα Βαλκανικά και Μεσογειακά κράτη» σημείωσε.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο απλώς παρατηρητής στο πρόγραμμα, με συνέπεια να διεκδικούν τη μονάδα άλλα Βαλκανικά κράτη, όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, ακόμα και το Μαυροβούνιο, ενώ η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του CERN από το 1954, έχει κάνει τεράστια επιστημονική και συμβολική πρόοδο και δικαιούται να πάρει τον εξοπλισμό αυτό που παρόμοιός του δεν υπάρχει στα Βαλκάνια. «Περίεργες νοοτροπίες και αποφάσεις αφήνουν το θέμα στην τύχη του» παρατήρησε ο καθηγητής του ΕΜΠ.

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ