ΕΥΡΩΠΗΚΟΣΜΟΣ

Η μετάλλαξη Όμικρον «απειλεί» τα Χριστούγεννα σε όλη την Ευρώπη

Νέα μέτρα φέρνει η παραλλαγή Όμικρον που αποδεικνύεται πολύ πιο μεταδοτική από τα άλλα στελέχη του κοροναϊού ακόμα και από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ήδη, μια σειρά από χώρες, όπως και η Ελλάδα, έχουν αναγκαστεί να αυστηροποιήσουν τα μέτρα τους σε σχέση με τα ταξίδια, ενώ μόνο σήμερα Γαλλία και Σουηδία ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς, φοβούμενες τη διασπορά λόγω της «Όμικρον».

Να σημειώσουμε ότι η νέα παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε πάνω από 70 χώρες και περιοχές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δείτε τον σχετικό χάρτη που παρουσιάζουν οι New York Times, ο οποίος ανανεώνεται καθημερινά:

Πρώτο θέμα η «Όμικρον» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν σήμερα να συντονίσουν περισσότερο τις ενέργειές τους μπροστά στην έξαρση της Covid-19 και τη γοργή εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κοροναϊού, το οποίο ώθησε πολλές χώρες του μπλοκ να θεσπίσουν αυστηρούς κανόνες για την είσοδο στο έδαφός τους.

Η «Όμικρον» ενδέχεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη ως τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Οι ηγέτες αναμένεται να υπογραμμίσουν τη σημασία να επεκταθεί ακόμη περισσότερο ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 και κυρίως η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων. Περίπου το 67% των Ευρωπαίων έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, όμως το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το 50% σε τρεις χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία) και στην Κροατία λίγο πάνω από 50% (50,04%).

Το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τον οποίο ετοιμάζονται να επιβάλουν η Αυστρία και η Γερμανία, επίσης θα συζητηθεί, αν και την απόφαση τελικά λαμβάνει κάθε χώρα ξεχωριστά και όχι η ΕΕ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα πρέπει να αποτελέσει «τελευταία επιλογή».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ