ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Όμικρον πάει πίσω τα σχέδια για «ελεύθερο Πάσχα»

Συνεδριάζει σήμερα στις 14.00 και πάλι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε μία από τις πιο κρίσιμες συσκέψεις της σεζόν.

Σε αυτή τη συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής θα πρέπει να απαντήσουν (δηλαδή να εγκρίνουν ή όχι) τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα της πανδημίας.

Η συνεδρίαση πάντως για την χαλάρωση μίας σειράς μέτρων έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία, καθώς αυτή την εβδομάδα βλέπουμε πολύ υψηλά τους δείκτες της πανδημίας. Τα κρούσματα φτάνουν καθημερινά τα 30.000, ενώ οι θάνατοι από 30 που βλέπαμε κάποιες ημέρες, έφτασαν μέχρι και 70.

Την ίδια ώρα παρατηρείται αύξηση και στις νοσηλείες περίπου 40% πάνω από την περασμένη εβδομάδα, ενώ η πίεση στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής γίνεται όλο και πιο έντονη.

Δεδομένων των παραπάνω στοιχείων οι ειδικοί είναι πιθανό να επιλέξουν τα μέτρα για την πανδημία και τους ανεμβολίαστους να αρθούν τον Μάιο και όχι τον Απρίλιο.

Οι ημερομηνίες «κλειδιά» είναι η 18η Απριλίου και η 2α Μαΐου, ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, η μεγάλη αποκλιμάκωση θα επέλθει από το Μάιο και μετά.

Κατάργηση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάργηση της μάσκας θα αφορά τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο στόχος είναι να διατηρηθεί σε κάποιους χώρους «αυξημένου κινδύνου», όπως τα νοσοκομεία, τα ΜΜΜ, τα σούπερ μάρκετ. Μάλιστα στο πλάνο δεν ορίζεται να «πέσουν» οι μάσκες και για τους εργαζόμενους της εστίασης, αλλά να παραμείνουν.

Αυτό θα κριθεί από τις αποφάσεις της Επιτροπής, ωστόσο η κυβέρνηση προτείνει να ακολουθηθεί το μέτρο της Γαλλίας, όπου η ευρωπαϊκή χώρα διατήρησε τις μάσκες της στα μέσα μαζικής μεταφοράς και φυσικά στα νοσοκομεία. Η Όμικρον πάει πίσω τα σχέδια για «ελεύθερο Πάσχα»

Κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Στόχος της κυβέρνησης είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να καταργηθεί παντού όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιορισμοί τόσο για τους εμβολιασμένους Έλληνες πολίτες που πρέπει να το επιδεικνύουν παντού, όσο και για τους τουρίστες που θα επισκεφτούν τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το πιστοποιητικό εμβολιασμού να μην καταργηθεί με μιας σε όλους τους χώρους, αλλά αρχικά στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Πρόσβαση ανεμβολίαστων στην εστίαση

Το παραπάνω μέτρο πέραν από τους εμβολιασμένους οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να επιδεικνύουν το σχετικό έγγραφο πια, θα αφορά (κυρίως) τους ανεμβολίαστους οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε χώρους από τους οποίους ήταν αποκλεισμένοι ή χρειάζονταν η επίδειξη rapid test (48 ωρών). Η Όμικρον πάει πίσω τα σχέδια για «ελεύθερο Πάσχα»

Testing

Επίσης θα εξεταστεί και η υποχρεωτική διενέργεια rapid test ή PCR τεστ σε μία σειρά από δραστηριότητες για τους ανεμβολίαστους.

Στόχος είναι άλλωστε, όπως είχε τονίσει και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, το testing να περάσει σε άλλο επίπεδο, δηλαδή να υποβάλλονται σε test μόνο όσοι έχουν συμπτώματα και όχι όλοι όσοι υποψιάζονται πως κόλλησαν ή ήρθαν σε επαφή με κάποιο κρούσμα.

Πάντως η καραντίνα 5 ημερών για τα κρούσματα δεν πρόκειται να μειωθεί, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ECDC στο συγκεκριμένο θέμα.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ