ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατα 3 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Απρίλιο

Μηνιαία αύξηση κατά 3 δισ. ευρώ κατέγραψαν τον Απρίλιο οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αγγίζοντας τα 167,8 δισ. ευρώ από 164,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Η άνοδος είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης της αποταμίευσης των νοικοκυριών και της αύξησης των καταθέσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις του ασφαλιστικού κλάδου στο τραπεζικό σύστημα, ενώ αντίθετα μείωση παρουσιάζουν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα.

Πρόκειται για τις επιχειρήσεις του παραγωγικού τομέα, οι καταθέσεις των οποίων μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 543 εκατ. ευρώ, στα 31,8 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στις ανάγκες ρευστότητας που δημιουργεί η αναστολή του lockdown και η αναμενόμενη σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα. Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας αυξήθηκαν κατά 9 δισ. ευρώ περίπου και η πλεονάζουσα ρευστότητα που δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο θα αποτελέσει την καύσιμη ύλη για την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς το άνοιγμα των επιχειρήσεων δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για την προμήθεια πρώτων υλών και δαπάνες παγίου εξοπλισμού. Στην τάση αυτή αναμένεται να πρωτοστατήσουν οι κλάδοι του εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού, η επαναλειτουργία των οποίων ξεκίνησε ουσιαστικά από τα μέσα Μαΐου.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, σημαντικό μέρος της ανόδου των 2,9 δισ. ευρώ των καταθέσεων στα τέλη Απριλίου οφείλεται στην αύξηση των υπολοίπων που διατηρούν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στο τραπεζικό σύστημα. Οι καταθέσεις του ασφαλιστικού κλάδου αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 1,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν αποτελούν σταθερή ένδειξη για την εξέλιξη των καταθέσεων, καθώς πρόκειται για καταθέσεις το ύψος των οποίων αυξομειώνεται κάθε μήνα, ανάλογα και με την επενδυτική πολιτική του κλάδου.

Στον αντίποδα είναι οι καταθέσεις των ιδιωτών που συνέχισαν να αυξάνονται τον Απρίλιο, καταγράφοντας μηνιαία άνοδο περίπου 1,7 δισ. ευρώ και ανεβάζοντας το ύψος των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών σε περίπου 130 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το δεύτερο ρεκόρ ανόδου –μετά το ρεκόρ των 3,4 δισ. ευρώ του περασμένου Δεκεμβρίου– που αποδίδεται στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης με απευθείας μεταβιβάσεις, αλλά και στην τάση περιορισμού της κατανάλωσης που συνεχίζεται λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν τη συνεχιζόμενη πιστωτική επέκταση που καταγράφηκε και τον Απρίλιο, αν και με ασθενέστερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο 2,4% έναντι 2,9% τον Μάρτιο και 3,7% τον Φεβρουάριο, ενώ η καθαρή ροή χρηματοδότησης υπήρξε τον Απρίλιο αρνητική κατά 787 εκατ. ευρώ. Η αρνητική ροή χρηματοδότησης δεν σημαίνει απαραίτητα λιγότερες εκταμιεύσεις. Σημαίνει ότι οι αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων ήταν υψηλότερες των νέων πιστώσεων, προσγειώνοντας τον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες στα 68,7 δισ. ευρώ έναντι 72,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Η μείωση στα υπόλοιπα των δανείων που έχουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο τραπεζικό σύστημα είναι αποτέλεσμα και των πωλήσεων που πραγματοποιούν οι τράπεζες στο πλαίσιο της εξυγίανσης των ισολογισμών τους, χωρίς αυτό να οδηγεί και σε μείωση του ιδιωτικού χρέους.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ