Κλιματική αλλαγή και προσφυγικό στο επίκεντρο της EuroMed9

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 6΄
Κλιματική αλλαγή και προσφυγικό στο επίκεντρο της EuroMed9

Εμπλουτισμένη με δύο ακόμα συμμετοχές θα είναι η αυριανή ευρωμεσογειακή Σύνοδος Κορυφής στην Αθήνα και στο επίκεντρο των 9 ηγετών (Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Κροατίας και Σλοβενίας) θα βρεθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα συνολικά στις χώρες της Μεσογείου.

Με την παρουσία της προέδρου της Κομισιόν
Αν και η σύνοδος κορυφής του Med9 (όπως μετατράπηκε μετά την προσθήκη Σλοβενίας και Κροατίας) θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου, εντούτοις δεν θα βρεθούν σε δεύτερη μοίρα οι προκλήσεις και εν δυνάμει νέες κρίσεις όπως πχ του προσφυγικού με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται από την κυβέρνηση στην φετινή ευρωμεσογειακή σύνοδο είναι το γεγονός ότι θα συμμετέχει στις εργασίες της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα αρχίσουν στις 15:30.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EuroMed 9, στην οποία θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ και στις 20:30 θα παρακαθήσουν σε δείπνο. Επισημαίνεται ότι θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο και θα παρίσταται στις διμερείς συναντήσεις του (μέχρι στιγμής προγραμματισμένα είναι δύο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τους κ.κ. Ντράγκι και Πλένκοβιτς) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Εμπέδωση της σταθερότητας σε Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική
«Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, υπογράμμισε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Όπως επισήμανε, φωτογραφίζοντας την Λιβύη αλλά και χώρες στα Βαλκάνια, η Ελλάδα εργάζεται για την «ενίσχυση των δεσμών με στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και τη στήριξη των χωρών, που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς τους μακριά από την επιρροή ξένων δυνάμεων και ακραίων στοιχείων».

Υπ’ αυτή την έννοια μένει να φανεί τι μηνύματα θα σταλούν στην Τουρκία από αυτή την ευρωμεσογειακή σύνοδο που γίνεται στην Αθήνα καθώς μπορεί μέχρι στιγμής να μην υπάρχουν εμφανή δείγματα όξυνσης των πνευμάτων από την πλευρά της Άγκυρας εντούτοις δεν έχουν λείψει ρητορικές εξάρσεις πρόσφατα από Ερντογάν και Ακάρ που θέτουν το ερώτημα αν τέλειωσε το «ήρεμο» καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ανοιχτό μέτωπο είναι το Κυπριακό όπου εκεί η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία συνεχίζει απτόητη στην εκτός πλαισίου του ΟΗΕ στρατηγική της.

Ενεργή φύλαξη των συνόρων
Στην υπουργική Σύνοδο του EUMed7 τον Ιούνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και ιδίως στο ξεκίνημα διαλόγου με την Τουρκία τον οποίο είχε χαρακτηρίσει ως ένα βαθμός αποκλιμάκωσης, διαμηνύοντας πάντως πως απαιτούνται αναλογικά βήματα, με την ανάγκη να υπάρξει από την Τουρκία εποικοδομητική λογική και σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.

Μάλιστα την Κυριακή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα. Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώριο συνεννόησης με την Τουρκία για το προσφυγικό κάνοντας λόγο για ευθυγραμμισμένα συμφέροντα Ελλάδας και Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, αλλά ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει ενεργή φύλαξη των συνόρων».

Έχει ενισχυθεί το γεωπολιτικό αποτύπωμα
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος σήμερα στα ελληνοτουρκικά επισήμανε ότι μια επιστροφή της Τουρκίας στη λογική του 2020 δεν ταιριάζει στο σημερινό περιβάλλον ασφάλειας, ειδικά λόγω των κινδύνων που προκύπτουν από τον Αφγανιστάν, και τόνισε ότι θα ήταν στρατηγικό λάθος για την Άγκυρα να μεταφέρει την προσοχή στο Αιγαίο, προσθέτοντας ωστόσο ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιεσδήποτε προκλητικές ή μονομερείς ενέργειες γίνουν από την άλλη πλευρά.

«Το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας έχει ενισχυθεί εξαιρετικά το τελευταίο διάστημα. Η παρουσία όλων αυτών των ηγετών αύριο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει και αυτή τη δική της ξεχωριστή σημασία. Η χώρα μας συνεχίζει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, σε όλες τις κατευθύνσεις, η οποία διασφαλίζει απολύτως τα συμφέροντα μας» υπογράμμισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει τη «σιγή ασυρμάτου» από πλευράς Τουρκίας το τελευταίο διάστημα που αποτυπώνεται στο ότι δεν υπάρχει καμία συνάντηση στο πρόγραμμα είτε του κ. Δένδια με τον Μ. Τσαβούσογλου, είτε του κ. Μητσοτάκη με τον Τ. Ερντογάν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ σε λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Μοιραστείτε το άρθρο