«Κόκκινος συναγερμός» για την μετάλλαξη όμικρον στην Ευρώπη

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 6΄
«Κόκκινος συναγερμός» για την μετάλλαξη όμικρον στην Ευρώπη

Σε νέο εφιάλτη εξελίσσεται ο δεύτερος πανδημικός χειμώνας, μετά την ανίχνευση του «χειρότερου στελέχους του κορωνοϊού που είδαμε έως σήμερα», του Β.1.1.529, όπως ανέφεραν Βρετανοί ειδικοί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε στο νέο στέλεχος το όνομα «Ομικρον», χαρακτηρίζοντάς το «ιδιαίτερου ενδιαφέροντος». Η νέα απειλή πλανάται πάνω από την Ευρώπη, τη στιγμή που πλήττεται από το πρωτοφανούς σφοδρότητας τέταρτο πανδημικό κύμα, εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα».

Το νέο στέλεχος «Ομικρον» (Β.1.1.529), γνωστό και ως «της Μποτσουάνας», είναι τόσο διαφορετικό από οτιδήποτε είχαν δει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες ώστε θεωρούν ότι πρόκειται για ένα εξελικτικό άλμα του κορωνοϊού. Αρχικά εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, αλλά εκφράζονται φόβοι πως έχει ήδη εξαπλωθεί παντού, καθώς κρούσματα ανιχνεύθηκαν στο Χονγκ Κονγκ, στο Ισραήλ, αλλά και στην καρδιά της Ε.Ε., στο Βέλγιο, σε μία ανεμβολίαστη γυναίκα, η οποία δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την Αφρική, αλλά είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω Τουρκίας. Επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν επίσης εντοπιστεί σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία και Τσεχία, αλλά και στην Αυστραλία.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Β.1.1.529 είναι οι πολλαπλές μεταλλάξεις του, οι οποίες υπερβαίνουν τις 50. Ομως, οι τριάντα από αυτές, που εντοπίζονται στην πρωτεϊνική ακίδα με την οποία ο κορωνοϊός εισέρχεται και μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η οποία αποτελεί στόχο των εμβολίων, είναι αυτές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία. Παρότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη συμπεριφορά και τελικά τη σημασία του νέου στελέχους, κάποια δεδομένα από τη Νότια Αφρική οδηγούν τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι είναι ακόμη πιο μεταδοτικό από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και ότι πιθανώς να προκαλεί βαρύτερη νόσο. Κυρίαρχος φόβος, ωστόσο, των επιστημόνων είναι ότι τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά εξαιτίας των πολλαπλών μεταλλάξεων στην πρωτεϊνική του ακίδα. Η επαλήθευση αυτού του ενδεχομένου στην πραγματικότητα θα προκαλέσει αντιστροφή όλης της προόδου στη διαχείριση της πανδημίας που πετύχαμε τον τελευταίο χρόνο, χάρη στα εμβόλια. Ηδη η γερμανική ΒioΝTech, παρασκευάστρια μαζί με την Pfizer του εμβολίου κατά της COVID-19, μελετά πώς επενεργεί το σκεύασμά της όταν αντιμετωπίζει το B.1.1.529. Εφόσον κριθεί αναγκαίο, έχουν τη δυνατότητα ταχείας προσαρμογής του εμβολίου τους, προκειμένου να μας θωρακίζει και έναντι του νέου στελέχους. Oλα αυτά φυσικά απαιτούν αρκετό χρόνο, που πιθανώς δεν διαθέτουμε. Προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, το Ισραήλ και η Ε.Ε., επέβαλαν απαγόρευση των πτήσεων από και προς έξι χώρες της νότιας Αφρικής.

Ο νέος τρόμος πάνω από την Ευρώπη απλώς επιβαρύνει την ήδη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες. Οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δεν αφήνουν περιθώρια για ψευδαισθήσεις.

Καθολικά lockdowns
Αν η επιδημιολογική εικόνα δεν βελτιωθεί άμεσα, η Γηραιά Ηπειρος ενδέχεται, μέχρι τον Μάρτιο, να θρηνήσει την απώλεια άλλων 700.000 πολιτών της εξαιτίας της COVID-19. Tα καθολικά «απαγορευτικά» ήδη επέστρεψαν σε αρκετά κράτη, όπως η Λετονία, η Αυστρία και η Σλοβακία, ενώ σε άλλα, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ενισχύθηκε η χρήση του «υγειονομικού πάσου», περιορίζοντας τους ανεμβολίαστους πρακτικά στα σπίτια τους.

Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση εξήγγειλε την επιβολή νέων «σκληρών περιορισμών», όπως είναι η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των μπαρ, της εστίασης και του λιανεμπορίου. Στην πρωταθλήτρια των εμβολιασμών Πορτογαλία, με πλήρως εμβολιασμένο του 87% του πληθυσμού, η κυβέρνηση εξήγγειλε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και εμβολιαστικών πιστοποιητικών σε εστίαση, ξενοδοχεία, νυχτερινά κέντρα και γυμναστήρια.

Η τραγωδία που εξελίσσεται στην Ευρώπη, αλλά και η απρόσμενη εμφάνιση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους, παρέχει ένα οδυνηρό μάθημα για όλο τον πλανήτη. Πρόκειται για ένα μάθημα το οποίο ηγέτες, κυβερνήσεις και πολίτες δεν ήθελαν να ακούσουν: τα εμβόλια βοηθούν σημαντικά στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και στη μείωση του ανθρώπινου κόστους της, αλλά δεν μπορούν μόνα τους να τη δαμάσουν οριστικά. Οι πομπώδεις εξαγγελίες περί τέλους της πανδημίας και o ενθουσιασμός της επερχόμενης ολοκληρωτικής και ανέφελης επιστροφής στην κανονικότητα σαν να μην υπήρξε ποτέ ο κορωνοϊός, που ακολούθησαν την έλευση των εμβολίων, δυστυχώς αποτελούν έναν από τους παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης, δημιουργώντας μια «παραπλανητική αίσθηση ασφάλειας», με αποτέλεσμα να μην τηρείται κανένα μέτρο προστασίας από τους εμβολιασμένους. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση για την άμεση επιστροφή μέτρων προσωπικής προστασίας (μάσκες, υγιεινή χεριών, κοινωνική αποστασιοποίηση, αποφυγή συνωστισμού). «Τα εμβόλια δεν είναι μαγικό ραβδί», τόνισε η επικεφαλής του φορέα, Αντρεα Αμον. «Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να επιλέξει μεταξύ του εμβολιασμού ή της επιβολής μέτρων. Οφείλει να τα συνδυάσει όλα».

Μοιραστείτε το άρθρο