ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mε 45 εκατ. ευρώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ περνά στους ιταλικούς σιδηροδρόμους

Στα χέρια των ιταλικών σιδηροδρόμων έναντι 45 εκατ. ευρώ, περνά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, που έκανε δεκτή τη δεσμευτική προσφορά- του μοναδικού υποψηφίου στον τελευταίο διαγωνισμό. «Επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση μίας διαδικασίας, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, και διασφαλίζει όχι μόνο τη βιωσιμότητα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή της» σχολιάζει το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι Ιταλοί αποκτούν τις επιβατικές μεταφορές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το έργο του Προαστιακού και συνάμα, το εμπορευματικό κομμάτι της εταιρείας. Μεταξύ άλλων αυτό συνεπάγεται και ότι οι η Cosco αποκτά νέους «συνομιλητές» στη διακίνηση εμπορευμάτων από το λιμένα του Ικονίου.

Άξιο αναφοράς είναι ότι, πριν από λίγες ημέρες, οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι υπέγραψαν μνημόνιο ευρείας συνεργασίας με τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους, οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς για τον ΟΛΘ.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποσφράγισε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, την οικονομική προσφορά που κατέθεσε η ιταλική κρατική εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane SpA, την οποία και έκανε δεκτή, καθώς τα 45 εκατ. ευρώ που προβλέπει ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικά πάνω από τις αποτιμήσεις που είχαν υποβάλει ανεξάρτητοι αξιολογητές.

Όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, αφού έλαβε υπόψη την θετική εισήγηση των συμβούλων του για την εγκυρότητα της υποβληθείσας προσφοράς, τις αποτιμήσεις που εκπόνησαν δύο διαφορετικοί ανεξάρτητοι αποτιμητές και τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, έκανε αποδεκτή την δεσμευτική οικονομική προσφορά της εταιρείας για τη διάθεση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ανακήρυξε τη Ferrovie ως προτιμητέο επενδυτή.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Η Ferrovie αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική επιχείρηση στην Ευρώπη και αναμένεται να μεταγγίσει τεχνογνωσία και εμπειρία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εντάσσοντας την ελληνική εταιρεία στον πανευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χάρτη, σημειώνει το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση μίας διαδικασίας, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, και διασφαλίζει όχι μόνο τη βιωσιμότητα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Επίσης, προσθέτει το ΤΑΙΠΕΔ, με την εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά τίθενται οι βάσεις για το επιτυχές κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης όχι μόνο στο πλαίσιο του μνημονίου, αλλά και στα πλαίσια της προ ετών συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη διευθέτηση του ζητήματος των παράτυπων κρατικών επιδοτήσεων -περίπου 750 εκατ. ευρώ- που η ΕΕ έκρινε ότι έχουν χορηγηθεί στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Η ευρωπαϊκή πλευρά έχει δεσμευτεί ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα συνοδευτεί με τη διαγραφή αυτών των παράτυπων επιδοτήσεων, που βαρύνουν τον ισολογισμό της εταιρείας.

Τέλος, θετικό αντίκτυπο αναμένεται να έχει η θετική έκβαση της υπόθεσης ΤΡΑΙΝΟΣΕ και για την ΕΕΣΣΤΥ, για την οποία αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί άμεσα ο διαγωνισμός.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ