ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η επανένταξη στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων

Προθεσμία μέχρι το τέλος του μηνός έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι έχασαν τη ρύθμιση των 100-120 δόσεων λόγω της πανδημικής κρίσης, προκειμένου να επανενταχθούν, καταβάλλοντας ταυτόχρονα τις δόσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Δικαίωμα επανένταξης έχουν όσοι επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και δεν κατάφεραν την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 31 Ιουλίου 2021 να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οπως προκύπτει από τη διάταξη που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου (30/9) πληρώνοντας τη δόση του Αυγούστου μαζί με τη δόση του τρέχοντος μηνός. Η καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης που αναβιώνει επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης. Δηλαδή, οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος του προγράμματος της ρύθμισης ή των ρυθμίσεων.

Ποιοι μπορούν να επανενταχθούν:

1. Φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν πληττόμενο κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας.

2. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

3. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

4. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «Συν-Εργασία» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

5. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19».

6. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

Με την υποβολή της αίτησης επανένταξης του οφειλέτη στις παλιές ρυθμίσεις, θα εμφανίζονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ οι δόσεις των ρυθμίσεων που  χάθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021. Με την πληρωμή των δύο δόσεων οι ρυθμίσεις «ανοίγουν» και οι δόσεις της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 που έμειναν απλήρωτες θα προστεθούν στο τέλος των ρυθμίσεων.

Πότε η ρύθμιση χάνεται:

• Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

• Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

• Αν δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.

 

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ιωάννης Βουτσινάς, απέστειλε έγγραφο προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, με κοιν. στον  Διοικητή  ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτη Δουφεξή, σχετικά με την αναγκαιότητα Ρύθμισης Οφειλών Ν.4611/2019 για ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ανέφερε:

«Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων προσδιορισμού – επανυπολογισμού οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών – αυτοαπασχολουμένων.

Προϋπόθεση είναι η πιστοποίηση των οφειλετών στο ΚΕΑΟ-ΟΑΕΕ και ΚΕΑΟ-ΕΦΚΑ και η απόκτηση Αριθμού Μητρώου Οφειλέτη (ΑΜΟ).

Δυστυχώς, για πολλούς επαγγελματίες υπάρχουν πολλά προβλήματα (π.χ ο αριθμός Μητρώου φορέα δεν υπάρχει στο μητρώο οφειλετών ΚΕΑΟ ή εμφανίζονται πολλαπλοί αριθμοί μητρώου οφειλέτη) . Συνεπώς, χωρίς την σχετική πιστοποίηση χάνεται το δικαίωμα συμμετοχής τους στην διαδικασία υποβολής αιτήσεως και ολοκλήρωσης της ρύθμισης.

Αν  λάβουμε δε υπόψιν ότι ο πρώην ασφαλιστικός φορέας Ο.Α.Ε.Ε. συμπεριλάμβανε και τους επαγγελματίες των πρώην Ταμείων ΤΕΒΕ,ΤΣΑ και Εμπόρων, είναι αντιληπτό ότι μεγάλο μέρος αυτής της τάξης των επαγγελματιών θα χάσει  το δικαίωμα της  ρύθμισης οφειλών, χωρίς να ευθύνεται, με πολύπλευρες αρνητικές επιδράσεις ποινικές, συνταξιοδοτικές και κοινωνικές.

Ζητάμε την άμεση παράταση της προθεσμίας υποβολής ρύθμισης του Ν.4611/2019 και ταυτόχρονα την πίεση του ΟΑΕΕ και του ΕΦΚΑ να συντομεύσουν την διαδικασία ολοκλήρωσης της πιστοποίησης οφειλών προς ΚΕΑΟ-ΟΑΕΕ και ΚΕΑΟ-ΕΦΚΑ, για όλους τους ασφαλισμένους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους».

 Ευελπιστώντας στην θετική ανταπόκριση σας στο δίκαιο αίτημά μας».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ