ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

METAΠΤΥΧΙΑΚΟ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

«Η εκπαίδευση είναι το διαβατήριο μας για το μέλλον, γιατί το αύριο ανήκει σε όσους προετοιμάζονται γι’ αυτό, από σήμερα.»Μάλκολμ Χ.

METAΠΤΥΧΙΑΚΟ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Τρίτη, 19.03.2018
Αλωνίστρα, Λεωφόρος Δημοκρατίας, είσοδος Ασπροπύργου

Η ώρα ήταν 19.00 και πλέον είχε σκοτεινιάσει, κάτι το αναμενόμενο για το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Ο καιρός όμως ήταν γλυκός, παρότι φυσούσε ελαφρά, και ίσα που χρειαζόσουν ένα ανοιξιάτικο μπουφάν για να αισθάνεσαι πλήρως άνετα με το κλίμα. Ίσως πάλι να ήταν τα χαμόγελα των καλεσμένων που κατέφθαναν, το κλίμα ευφορίας, η θερμότητα που δημιουργεί η παραγωγική αγωνία κάποιων να ανακοινώσουν την επιτυχία τους, που σε έκαναν να αισθάνεσαι ακόμα πιο ζεστά. Εξωτερικά ένα όμορφο κτήριο, παλαιοτέρας αισθητικής μεν, εμφανέστατα αναπαλαιωμένου και ανακαινισμένου χαρακτήρα δε, ομοιάζοντος περισσότερο με τα γραφικά αυτά κτήρια που συναντάμε στο Μοναστηράκι, παρά με δημόσιο κτήριο – εσωτερικά οικείο, κυριολεκτικά σαν το σπίτι σου.
Συνήθως παρόμοιες εκδηλώσεις τείνουν να καθυστερούν ελαφρώς την έναρξη τους, είτε για να προσέλθει κι άλλος κόσμος, είτε για να αυξηθεί το ψυχολογικό επίπεδο της εντάσεως εξαιτίας της επιτηδευμένης αναμονής, είτε γιατί κάποιο ηγετικό στέλεχος δεν έχει ακόμα προσέλθει, όμως αυτήν την φορά, μια ακαδημαϊκή τυπικότητα ώθησε την ειδική αυτή εκδήλωση έναρξης να ξεκινήσει άμεσα.
Επρόκειτο φυσικά για το επιστημονικό πρόγραμμα που προέκυψε με τον θετικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, κατόπιν της εξαιρετικής συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Ασπροπύργου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και σε οργανόγραμμα extra-fast-track: Μεταπτυχιακές Σπουδές στα «Βιομηχανικά Συστήματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» [Msc in Oil and Gas Process Systems Engineering], το οποίο και αρχίζει άμεσα, στεγασμένο στην προαναφερθείσα τοποθεσία, συνχρηματοδοτoύμενο τόσο από τον Δήμο Ασπροπύργου όσο και από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ).
Διαμιάς, όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε τα θετικά ευεργετήματα που παράγονται για την πόλη μας από την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, ενώ αναδεικνύεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση , όταν ενώνει τις δυνάμεις της με τους θεσμοθετημένους επιστημονικούς φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τον ιδιωτικό τομέα, όπως τον Όμιλο ΕΛ.ΠΕ., αλλά και την ίδια την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας νέες δυνατότητες και ευκαιρίες αλλά και διευρυνόμενη εξωστρέφεια.

METAΠΤΥΧΙΑΚΟ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Ο πρώτος λόγος δόθηκε στον Δήμαρχο, κ. Νικόλαο Μελετίου, ο οποίος μίλησε για «την δικαιολογημένη περηφάνια» του τόπου προς το νέο αυτό επίτευγμα, και την απόφαση του να αφήσει ο Ασπρόπυργος το δικό του επιστημονικό αποτύπωμα, προσανατολισμένο στις δραστηριότητες και στις ‘αρτηρίες’ της περιοχής μας. Ξεκαθάρισε πως το μεταπτυχιακό αφορά τους καλύτερους, τους άριστους εκ των υποψηφίων, γι’ αυτό άλλωστε και θα χορηγείται δωρεάν προς αυτούς. Εδώ μπορούμε να θυμηθούμε τα λόγια του Κωσταντίνου Δασκαλάκη, καθηγητή στο MIT/HΠΑ, περί «νησίδων αριστείας»: o Ασπρόπυργος αποφασίζει να αποτελέσει, καταπώς φαίνεται , μια νησίδα αριστείας στο επιστημονικό και βιομηχανικό μέλλον της χώρας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης, του παγκόσμιου δικτύου. Ακόμη, ο Δήμαρχος μίλησε για την εξωστρέφεια και την συνεργεία, ως βασικούς στόχους της ατζέντας του, δεσμευόμενος για την παροχή των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών, για το παρών πρόγραμμα, αλλά και χαιρετίζοντας νέα μελλοντικά προγράμματα καθώς και τις παρούσες επαφές του και τις διαπραγματεύσεις του με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, για την έναρξη τμήματος Logistics, στο ομώνυμο κτήριο της Αλωνίστρας. Επίσης ο Δήμαρχος υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο του αδελφοποιημένου δήμου Πλοϊέστι της Ρουμανίας, και του ομότιμου πανεπιστημίου του, δίχως το οποίο η πραγμάτωση αυτή δεν θα ήταν δυνατή.

METAΠΤΥΧΙΑΚΟ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Κατά τη συνέχεια της ομιλίας των ηγητόρων του εγχειρήματος, όπως ειπώθηκε από τον Πρύτανη, Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Παναγιώτη Μουτζούρη, τα πρώτα γενέθλια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενός χρόνου, ήρθαν να συμπέσουν με την έναρξη του τμήματος Ασπροπύργου, και όχι τυχαία. Γιατί, αφενός κεντρικός πυλώνας της φιλοσοφίας του Π.Δ.Α, είναι η συνεργασία με περιβάλλοντες κοινωνίες, αφετέρου απαιτείτο σθεναρά δημοτική πρωτοβουλία, ώστε να επιτευχθεί τόσο γρήγορα αυτή η συνεργασία, και πάντοτε, υπό το πρίσμα της προ πολλού γειτνίασης με τα ΕΛ.ΠΕ αλλά και την τωρινή «κοσμογονία» στην Ανατολική Μεσόγειο, και την εύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο υποθαλάσσιο τμήμα της. Ορισμένες φορές το σύμπαν όχι απλά ‘συνωμοτεί’, λοιπόν, κατά έναν αφαιρετικό, μεταφυσικό τρόπο, αλλά έρχεται και σε πλήρη συγχορδία, κατά έναν απόλυτα συνεπή ‘αστρομαθηματικό’ τρόπο, ώστε να επιτευχθεί κάτι σημαντικό, στον κατάλληλο τόπο, στην κατάλληλη στιγμή, και με την κατάλληλη μέθοδο: timing ή αλλιώς συγχρονικότητα. Ο Πρύτανης ανακοίνωσε πως το Μεταπτυχιακό θα είναι το πρώτο από τα προγράμματα που θα αρχίσουν να διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλα, μεταλυκειακής εκπαίδευσης, διετών κύκλων, κυρίως τεχνολογικού χαρακτήρα. Άρα, μπορούμε να εξαγάγουμε από τα λεγόμενα του, πως στο Πανεπιστήμιο μας θα προσφέρονται και προγράμματα τύπου ΙΕΚ, στο άμεσο μέλλον, κάτι το ακόμα πιο αισιόδοξο, αφού πολλοί Ασπροπύργιοι φοιτητές θα μπορούν να εξυπηρετηθούν εντός Ασπροπύργου, αλλά και άλλοι τόσοι θα τον επισκέπτονται για μαθησιακούς λόγους από άλλες περιοχές, προσφέροντας στην εντόπια επιχειρηματικότητα αλλά και αποδίδοντας περαιτέρω υπεραξία στον Δήμο μας, ως πόλο ακαδημαϊκής και μεταλυκειακής εκπαιδεύσεως. Εδραία πεποίθηση όλων των παραγόντων που υλοποίησαν το Π.Δ.Α. στον τόπο μας, ξανατονίζουμε, είναι η ΔΩΡΕΑΝ φοίτηση, ως επιβράβευση προς τους συμμετέχοντες, αλλά και κάλυψη του χάσματος που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Ο κύριος Πρύτανης, έκλεισε την ομιλία του, με τα εξής, κατά λέξη: «Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο Νίκο Μελετίου, γιατί το πήρε πολύ προσωπικά, και το Πανεπιστήμιο κατάφερε να λειτουργήσει σε χρόνο ρεκόρ – 9 μήνες – για τα ελληνικά πανεπιστήμια».
Κατά την υπόλοιπη ομιλία, άλλοι ομιλητές, επεσήμαναν πως το πρόγραμμα αξιοποιεί υπάρχουσες και αναδυόμενες ευκαιρίες στο πεδίο της ενέργειας και των υδρογονανθράκων, την ποιοτική αποχαλαρώση του περιβαλλοντικού αποτύπωματος στην πόλη εκ μέρους των ΕΛ.ΠΕ., με την δέσμευση τους για συγχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου, το όποιο προορίζεται να θέσει τα θεμέλια της διαρκούς εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανάπτυξης για τους σπουδάζοντες, και επανατονίστηκε η αξία της άμεσης διασύνδεσης της παρεχόμενης εκπαιδεύσεως με την έμπρακτη παραγωγή, αλλά και ο καθοριστικός ρόλος της ολιστικής συνεργείας σε αυτούς τους εμβρυικούς μετακρισιακούς καιρούς για την Ελλάδα και τον τόπο μας.

 

Είμαι σίγουρος πως οι αξιότιμοι κύριοι ομιλητές, μας είπαν την αλήθεια. Δεν είναι κάτι το οποίο το πιστεύω, είναι κάτι το οποίο το γνωρίζω, μιας και το κτήριο άνοιξε για μένα και το πλήθος, και οι συμφωνίες υπογραφθήκαν μπροστά στα μάτια μου: ένα γραμμάριο πράξης είναι βαρύτερο από σαράντα τόνους θεωρίας. Είμαι σίγουρος επίσης πως το Πανεπιστήμιο θα διευρυνθεί, όπως υποσχέθηκαν, και με άλλους κύκλους σπουδών, για όλους και προς όλους τους φιλότιμους προς την γνώση και την μάθηση, και είμαι σίγουρος πως και τεχνογνώστες στην ακμή της κοπής θα παράγει, αλλά και διεθνές επιστημονικό έργο στην πορεία. Όπως οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου βραβεύθηκαν με την  μαθητική εικονική επιχείρηση «ΠΟΝΤΟΠΟΡΕΙΑ», στο Πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικής 2019, έτσι και οι μέλλοντες φοιτητές του Π.Δ.Α. θα βραβευτούν επίσης, καθώς και οι καθηγητές τους. Γιατί; Γιατί η πόλη μας έχει αποδείξει αλλεπάλληλα ότι μπορεί να τα καταφέρει, και τα καταφέρνει, και σύντομα θα εξελιχθεί σε πρωτεύουσα δύναμη στην Δυτική Αττική, σύντομα θα έχει την πρωτιά !
Πάνε πάνω από 120 χρόνια που ο Ασπρόπυργος ανεξαρτητοποιήθηκε σαν πόλη, και αυτονομήθηκε. Το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών του, σε εκείνους τους σκοτεινούς καιρούς, φάνταζε όντως απελπιστικό και τραγικό. Οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν αποκλειστικά γνώστες της αρβανίτικης διαλέκτου, και η πλειονότητα, βαρέως αναλφάβητοι. Σήμερα διαθέτει 28 σχολικά συγκροτήματα, με 4 χιλιάδες μαθητές στην πρωτοβάθμια και 2 χιλιάδες μαθητές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 11 δημοτικά σχολεία, 11 νηπιαγωγεία, 4 γυμνάσια, 2 λύκεια, 5 KΔΑΠ. ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ !!!!! Για όλους τους άλλους λοιπόν, εκτός Ασπροπύργου, θα είναι απλά ένα πανεπιστήμιο, και εμείς τους καταλαβαίνουμε στον τρόπο σκέψεως τους και στην οπτική τους γωνία. Για εμάς όμως, τους Ασπροπύργιους, θα είναι το Πανεπιστήμιο του Μέλλοντος, του Μέλλοντος μας ! Ίσως αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο βραβείο όλων, και είναι καθαρά δικό μας βραβείο.

 

Καραμπούλας Βασίλειος, Ασφαλιστικός Σύμβουλος & Σύμβουλος Ακινήτων

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ