ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η τουρκική ρητορική ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική

Στο συνέδριο για «το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή» που διοργανώνουν το «Πρώτο Θέμα» και το ιατρικό site ygeiamou.gr μίλησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε «όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας που πάλεψε τα δύο χρόνια με τον κορωνοϊό. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, πολύ πιθανό το φθινόπωρο να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιο νέο κύμα. Πήραμε οριζόντια μέτρα νωρίς με μεγάλο κόστος, τρέξαμε μια υποδειγματική επιχείρηση εμβολιασμού που άγγιξε το 83%. Η επιχείριση ελευθερία έτρεξε υποδειγματικά. Κινηθήκαμε γρήγορα και ενισχύσαμε το Σύστημα Υγείας».

Σε σχέση με το brain drain o πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Πρέπει να μελετηθεί ο τρόπος που μπορεί να διατηρηθεί στη χώρα το σύνολο των νέων επιστημόνων».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Εχω δει ενα πιλοτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία, θα δούμε πού χρειάζεται να δημιουργήσουμε καινούρια νοσοκομεία. Είμαστε φειδωλοί στις εξαγγελίες. Στην Κω εξαγγείλαμε νοσοκομείο, επειδή το νησί δέχεται 1 εκατ. Τουρίστες. Εχουμε δώσει πρόσθετα κίνητρα για τις ειδικότητες που υπάρχει ανάγκη. Οι ειδικότητες που προκηρύσσονται πρέπει να συμβαδίζουν με τις ανάγκες της χώρας. Πρέπει να δίνουμε κάποιες κατευθύνσεις. Διαχρονικό πρόβλημα και η στελέχωση των νησιών. Μέχρι στιγμής το πλαίσιο των κινήτρων προφανώς δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Ο ιδιωτικός τομέας στήριξε το δημόσιο σύστημα όταν υπήρχε ανάγκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στις δύσκολες μέρες δεν υπήρχε κρεβάτι που δεν αξιοποιήθηκε»

Μιλώντας για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι: «Είναι υποχρέωση μας να κρατάμε εφεδρείες. Η πλατφόρμα για το Fuel Pass, είναι πολύ σημαντική παρέμβαση. Διορθώνει αναδρομικά μια αδικία. Από τον Ιούλιο θα έχουμε νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος. Οι λογαριασμοί θα είναι πολύ πιο προβλέψιμοι και προσιτοί. Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς.

Αναφερόμενος στην επισιτιστική κρίση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Ο μόνος τρόπος να βγει το εγκλωβισμένο σιτάρι από Ουκρανία είναι μέσω της θαλάσσιας οδού. Και η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ρόλο να παίξουν. Ας δούμε τα πεδία υπό την κατεύθυνση του ΟΗΕ, που μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσία αντί της τουρκικής ρητορικής που ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική».

Ερωτηθείς για το πότε θα γίνουν εκλογές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι: «Το γεγονός ότι φτάνουμε στο τέλος της θητείας δεν είναι άλλοθι για να ρίξουμε ρυθμούς. Είναι σημαντικό να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε αφόρητη τοξικότητα και διάλογο με κραυγές και κατηγορίες τους επόμενους 12 μήνες»

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι: «Πράγματι είναι δσάρεστη η εξέλιξη, είχα την εντύπωση μετά τη συνάντηση με Ερντογάν ότι υπήρχε πλαίσιο συνεννόησης και δεν θα γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά. Είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. Πράγματι είναι δσάρεστη η εξέλιξη, είχα την εντύπωση μετά τη συνάντηση με Ερντογάν ότι υπήρχε πλαίσιο συνεννόησης και δεν θα γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά. Είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Είναι υποχρέωση της χώρας να ζητάει τη στήριξη των συμμάχων μας. Εχουμε δει και στο παρελθόν περιόδους με ένταση στη ρητορική που έχει να κάνει και με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ