Μόνιμη μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές από το 2023

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 3΄
δηλώσεις φπα

Tι και εάν βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα του 2022, η κυβέρνηση έχει ανοίξει ένα νέο κύκλο μόνιμων φορελαφρύνσεων για το 2023. Την συζήτηση άνοιξε τη Δευτέρα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2023, ενώ ο υπουργός Οικονομικών χθες έβαλε στο τραπέζι και άλλα μόνιμα μέτρα που εξετάζονται.

Έτσι, η άσκηση γίνεται ακόμη πιο σύνθετη, καθώς υπάρχει κυβερνητική βούληση να έρθουν και άλλα μόνιμα μέτρα που αποτελούν «ουρές» των προεκλογικών δεσμεύσεων και καταργούν φόρους που επιβλήθηκαν τα χρόνια των Μνημονίων, με την προϋπόθεση, βέβαια, να μην υπάρξουν ανατροπές λόγω της πανδημίας.

Τα μόνιμα μέτρα του 2023

Για το 2023 η κυβέρνηση σχεδιάζει πέρα από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, να μονιμοποιήσει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες που ισχύει και φέτος όπως και να μειωθούν μόνιμα οι συντελεστές ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές.

Η κυβέρνηση έχει επεκτείνει τον μειωμένο ΦΠΑ, στις μεταφορές, στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο, ενώ εντάχθηκαν και τα γυμναστήρια στον συντελεστή 13% έως τον Ιούνιο του 2022. Ο μειωμένος ΦΠΑ στις μεταφορές καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων ενώ στην εστίαση αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις.

Πριν έρθει όμως η μονιμοποίηση του μέτρου το 2023, απομένει ένα ακόμη εξάμηνο όπου η κυβέρνηση -και θεωρείται σχεδόν βέβαιο- θα πρέπει να προχωρήσει σε επέκταση του μέτρου ώστε η μετάβαση στο 2023 να είναι ομαλότερη.

Το πράσινο φως από την Ευρώπη

Όμως όλος αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να περάσει και από την κρησάρα των θεσμών, όπως άλλωστε ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, καθώς ναι μεν φέτος η χώρα βγαίνει από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, αλλά θα συνεχίσει να βρίσκεται σε μια ισχυρότερη εποπτεία μεγαλύτερη από αυτή του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως άλλωστε ισχύει και για τις άλλες χώρες που είχαν μπει σε μνημόνια, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Μοιραστείτε το άρθρο