ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαράζ κατασχέσεων για χρέη στην Εφορία

Με δύο μέτρα, τη δημοσιοποίηση της «μαύρης λίστας» οφειλετών του Δημοσίου εντός του Ιουνίου και την εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης οφειλών στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση θέλει να ανακόψει την αυξητική πορεία των χρεών πρός το Δημόσιο που αυξάνονται τους τελευταίους μήνες και το κύμα «δεν πληρώνω» που κάποιοι καλλιεργούν.

Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, δηλαδή η ΑΑΔΕ του υπουργείου Οικονομικών και το ΚΕΑΟ του ΕΦΚΑ, έχουν επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου ράλι ελέγχων αλλά και δεσμεύσεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στη μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, πολλά από τα οποία δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και ακόμη έχουν μείνει αρρύθμιστα.

Προειδοποιητικές επιστολές
Ηδη στέλνουν προειδοποιητικές επιστολές για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, ότι αν δεν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί το χρέος, θα προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Ταυτόχρονα αρμόδιες πηγές ενημερώνουν ότι η ΑΑΔΕ μέσα στο 2021 προχώρησε σε 230.145 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, δηλαδή ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, ενοίκια που εισπράττουν ή και μηνιαίους μισθούς όταν αυτοί ξεπερνούν το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ.

Τα προγράμματα πλειστηριασμών την τελευταία διετία ήταν περιορισμένα σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια λόγω των προστατευτικών μέτρων που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχουν και πάλι ενεργοποιηθεί σε μια προσπάθεια να περιοριστούν σημαντικά τα χρέη των οφειλετών και να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία. Συνολικά το 2021 τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ξεπέρασαν σε αριθμό τις 253.000, τη στιγμή που το 2020 ήταν λίγο πάνω από τις 210.000.

Η «μαύρη λίστα»
Τριάντα δύο μήνες μετά την τελευταία δημοσιοποίηση των μεγαλύτερων οφειλετών της χώρας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ανακοινώσει τέλη Ιουνίου τη «μαύρη λίστα» με όλους όσοι χρωστούν συνολικά στο Δημόσιο (Εφορία και ΕΦΚΑ) πάνω από 150.000 ευρώ και το ποσό αυτό είναι ληξιπρόθεσμο για πάνω από ένα έτος.

Μάλιστα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους χρωστούν στο κράτος και δεν επιθυμούν να «κρεμαστούν» στα μανταλάκια να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν τα υπέρογκα χρέη τους έως τις 21 Ιουνίου, διαφορετικά, αν δεν το πράξουν, στις 30 Ιουνίου θα περιληφθούν στις λίστες των μεγαλο-οφειλετών.

Μέχρι αύριο Δευτέρα 6 Ιουνίου θα σταλεί μήνυμα μέσω του Τaxisnet αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) σε όλους όσοι χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ να προχωρήσουν σε αποπληρωμή ή σε ρύθμιση για να αποφύγουν την επίσημη διαπόμπευση από το κράτος, όπως προβλέπει ο νόμος εδώ και 11 χρόνια.

Πάνω από 9.000 οφειλέτες
Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των οφειλετών – φυσικών προσώπων, τα ονόματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν σε λίγες εβδομάδες, θα ξεπεράσει τις 9.000 και το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής θα είναι πάνω από 22 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/5 των χρημάτων που οφείλουν στο Δημόσιο 4.014.028 πολίτες. Μαζί με τη λίστα των φυσικών προσώπων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και τα ονόματα περίπου 4.500 νομικών προσώπων, που και αυτά χρωστούν στο κράτος πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια που δημοσιεύονται οι λίστες με τα ονόματα, λίγων έχει «ιδρώσει το αφτί τους» και έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση ή αποπληρωμή της οφειλής, γι’ αυτό και από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών – που πλέον ξεπερνούν τα 112,8 δισ. ευρώ – μπορεί επισήμως να ανακοινώνει το κράτος ότι τα ανεπίδεκτα είσπραξης ανέρχονται σε 25,2 δισ. ευρώ και τα εισπράξιμα σε 87,6 δισ. ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα τα εισπράξιμα δεν ξεπερνούν τα 30-35 δισ. ευρώ του συνόλου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι από τα 112,8 δισ. ευρώ περίπου τα 82 δισ. ευρώ θεωρούνται «χαμένα».

Στη λίστα θα βρεθούν οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα πριν από έναν χρόνο, δηλαδή τον Ιούνιο του 2021.

Με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει σε προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, μέσω της εφαρμογής κεντροποιημένου συστήματος για την επιλογή υποθέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Παράλληλα θα γίνει έλεγχος και επαναξιολόγηση υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών που αφορούν κυρίως την τελευταία 5ετία.

Ερχεται ο λογαρασιμός της Επιστρεπτέας
Παράταση της περιόδου χάριτος και της προθεσμίας εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής και επέκταση των δόσεων επιστροφής, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών λίγες ημέρες πριν αναρτηθούν τα ποσά στο Τaxisnet στους λογαριασμούς 700.000 επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με την έκδοση σχετικών αποφάσεων παρατείνεται η περίοδος χάριτος για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής ως και την 30ή Ιουνίου 2022 και η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης μετατίθεται την 29η Ιουλίου 2022.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ